Презентація Омар Хайям. Рубаї

Про матеріал
Презентація подається до уроку зарубіжної літератури з теми "Омар Хайям (бл. 1048 - після 1122 ). Рубаї", яка містить інформацію з біографії О. Хайяма, ілюстрації .та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Омар Хайям (близько 1048 – після 1122 (1131р.)). Рубаї

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Це трапилося у 1859 році в Англії. У книгарнях з’явилася збірка віршів нікому не відомого до того часу поета Омара Хайяма в перекладі відомого письменника Едварда Фіцджеральда.

Номер слайду 4

Тема. Омар Хайям (близько 1048 – після 1122 (1131р.)). Рубаї …О, як я хочу після тисяч років. Зійти з землі хоч травкою малою! Омар Хайям

Номер слайду 5

…О, як я хочу після тисяч років. Зійти з землі хоч травкою малою! Омар Хайям

Номер слайду 6

План. Театральна імпровізація за книгою Г. Гуліа «Сказання про Омара Хайяма». Презентація учнями періодів життєвого шляху поета. Визначення особливостей жанру рубаї. Дослідницька робота над змістом рубаї у групах.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Місто Нішапур, де народився Омар Хайям, було центром усього Сходу. Усі, хто прагнув знань, приїздили сюди. Батько віддав Омара вчитися до Нішапурського медресе (релігійна школа). Навчання коштувало дорого і було довгим. Уже через декілька років Омар швидко читав арабською і міг розказувати сури Корану. Він набагато переріс у знаннях своїх однолітків. Друзів у нього не було. Кращі його товариші були книги. Він однаково старанно вивчав логіку, природничі науки, захоплювався астрономією, алгеброю і геометрією.

Номер слайду 9

Наукова діяльність Омара Хайяма протікала при дворі принца Шамс ал-Мулука. Правитель оточив О. Хайяма повагою і саджав його поруч із собою на трон. У1074 році поет був запрошений на службу до двору султана Малік-шаха у місто Ісфахан для керування обсерваторією. Султан поставив перед ним завдання – розробити новий календар. Того року почався 20-літній період наукової діяльності. Він читав і перекладав праці Архімеда, Евкліда, Аристотеля. Писав наукові роботи. До нас дійшло їх 8: із філософії, математики, астрономії, медицини.

Номер слайду 10

Календарна реформа. Протягом 5 років Омар Хайям з групою астрономів вели наукові спостереження в обсерваторії й до березня 1079 року розробили новий календар, що вирізнявся точністю. Він мав у своїй основі 33-річний період, що складався з 8 високосних років; Високосні роки випливали 7 разів через 4 роки і один раз через 5. Вважається, що календар, запропонований Хайямом, був на 7 секунд точнішим нині діючого григоріанського календаря. 

Номер слайду 11

Математика. При дворі Малік-шаха Омар Хайям продовжив заняття математикою. Він написав 3 математичні твори, до нас дійшли 2. Дав повну класифікацію усіх видів рівнянь – лінійних, квадратних, кубічних (всього 25). Поставив питання про зв’язок геометрії з алгеброю. Він виклав теорію паралельних, сформулював принцип неперервності: «Величини можна ділити нескінченно, тобто вони не складаються з неподільних величин».

Номер слайду 12

Життя в Ісфахані було найщасливішим та плідним. Але після смерті Малік-шаха Хайям переїздить до Нішапура і викладає в медресе. Його філософські погляди дратують ревнителів ісламу. Його вважають вільнодумцем та віровідступником. Хайям змушений у вже немолоді роки здійснити довгий і складний шлях паломництва до Мекки. Але перед смертю він повертається до Нішапура і помирає на батьківщині. У день своєї смерті Омар Хайям не їв і не пив. Закінчив останню молитву, вклонився до землі і сказав «О Боже, ти знаєш, що я пізнав тебе у міру своїх можливостей. Пробач мені моє знання Тебе – це мій шлях до Тебе». Це були останні його слова. Поета не стало. Але до цього часу вдячні нішапурці з любов’ю і повагою доглядають могилу Омара Хайяма. У світі його вважають неперевершеним майстром рубаї.

Номер слайду 13

Мавзолей О. Хайяма

Номер слайду 14

«Так -НІ» 1. Повне ім’я поета Гіяс-ад-Дін-Абу-аль-Фатх Омар ібн Ібрагім Хайям Нішапурі. 2. У нього було багато друзів під час навчання у медресе. 3. Його запросили до двору султана Малік-шаха для керування обсерваторією. 4. До нашого часу дійшло 8 робіт О. Хайяма з філософії, математики, астрономії, медицини. 5. Новий календар Омара Хайяма був не достатньо точним на відміну від григоріанського. 6. О. Хайям першим поставив питання про зв’язок алгебри і геометрії. 7. Він виклав теорію паралельних, сформулював принцип неперервності: «Величини можна ділити нескінченно, тобто вони не складаються з неподільних величин». 8. Сучасники називали його «перекладачем думок неба на мову людей». 9. В житті О. Хайяма не було ніяких труднощів. 10. Він помирає на батьківщині у Нішапурі. 11. До цього часу вдячні нішапурці з любов’ю і повагою доглядають могилу Омара Хайяма. 12. У світі його вважають неперевершеним майстром рубаї.

Номер слайду 15

Робота в групах1 група. Знайти рубаї, які можна вважати афоризмами, прочитати і пояснити, в яких життєвих ситуаціях їх можна використовувати? 2 група Тема. Роздуми поета над життям і смертю, над сенсом буття. Знайти рубаї, виразно прочитати й прокоментувати. 3 група Тема. Кругообіг та цінності людського життя. Знайти рубаї, виразно прочитати й прокоментувати. 4 група Тема. Тема кохання та радощів життя. Знайти рубаї, виразно прочитати й прокоментувати. Завдання для всіх груп- Які художні засоби використовує автор для розкриття ідейно-тематичного змісту поєтичних творів?

Номер слайду 16

Які поради ви знайшли у віршах О. Хайяма?

Номер слайду 17

Домашнє завдання: с. 145-151 читати, вивчити 3-4 рубаї. Завдання за бажанням: скласти власне рубаї.

pptx
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
1189
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку