Презентація:"Опір окупантам. Український визвольний рух. Проголошення акта вдновлення Української Держави. Поліська Січ"

Про матеріал
Описує діяльність ОНУ та УПА. Розповідає про український визвольний рух. Є короткі описи біографій таких особистостей як: Андрій Мельник, Степан Бандера та Тарас (Бульба) Боровець. Описує діяльність Польської Січі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Опір окупантам. Український визвольний рух. Проголошення Акта відновлення Української Держави. Поліська Січ.

Номер слайду 2

Початок нової світової війни призвів до зникнення всіх українських партій.Єдиною політичною силою, яка представляла український народ у світі, стала ОУН,яка створила мережу своїх відділень у провідних державах світу. У 1940 р. в ОУН відбувся розкол. Провід українських націоналістів (ПУН) начолі з Андрієм Мельником тривалий час перебував за кордоном. Справами ОУН в. Україні фактично керувала Крайова екзекутива ПУН у Західній Україні. Розкол ОУН. Андрій Мельник. Степан Бандера

Номер слайду 3

Особистості: Андрій Мельник (1890-1964) народився в с. Воля Якубова (нині село. Дрогобицького р-ну Львівської обл.). У 1914 р. вступив добровольцем до легіону УСС, став комендантом сотні. Брав участь у боях на горах Маківці та Лисоні. Протягом 1916-1917 рр. перебував уросійському полоні. Разом з Є. Коновальцем формував Галицько-Буковинськийкурінь. Перебував на командних посадах. З січня 1919 р. — начальник штабу арміїУНР. Один із засновників УВО. 1924 р. заарештований польською поліцією йзасуджений на 5 років ув’язнення. 1929 р. взяв участь у створенні ОУН. Протягом1933-1938 рр. очолював молодіжні організації католицької молоді «Молоді орли» татовариство українських комбатантів «Молода громада».

Номер слайду 4

Після загибелі Є. Коновальця в травні 1938 р. став головою Проводу ОУН. З 1941 р. перебував під німецьким арештом. У 1944 утримувався вконцтаборі Заксенгаузен. З 1945 р. проживав у Люксембурзі. З 1947 р. іменованийпожиттєвим головою ОУН. У 1957 р. ініціював початок роботи щодо створення. Світового конгресу вільних українців. Похований на міському цвинтарі Боневуа в м. Люксембурзі

Номер слайду 5

Радикальна зміна політичної ситуації в Центральній Європі, можливістьрадянсько-німецької війни викликали природну дискусію в ОУН щодо мети, засобіві напрямів діяльності організації. Молоді революціонери пропонували відмовитисявід зовнішньополітичної орієнтації лише на одну Німеччину й установити контактиіз західними країнами; зосередити роботу Проводу ОУН на внутрішньоукраїнськихпитаннях, а не аналізі міжнародної ситуації та пропаганді втрат України від репресійрадянської влади; перейти до рішучої революційної боротьби; здійснити ряд змін укерівному складі ОУН.

Номер слайду 6

Зустріч старшого й молодшого поколінь ОУН у Римі не привела допорозуміння. Молоді лідери зібралися в Кракові й 10 лютого 1940 р. сформувалинове керівництво націоналістичного руху — революційний Провід ОУН, очолений. Степаном Бандерою.

Номер слайду 7

Особистості: Степан Бандера (1909-1959) народився в с. Старий Угринів (нині село. Калуського р-ну Івано-Франківської обл.). Член УВО у 1928 р, член ОУН з 1929 р. З1931 р. — член Крайової екзекутиви ОУН, а з 1933 р. — крайовий провідник ОУН назахідноукраїнських землях. Засуджений до смертної кари на Варшавському та. Львівському процесах ОУН 1935-1936 рр. Згодом смертну кару замінено на довічнеув’язнення. У квітні 1941 р. обраний головою революційного Проводу ОУН(б). 30червня 1941 р. ініціював проголошення відновлення Української держави. 6 липня1941 р. заарештований гітлерівцями, звільнений у вересні 1944 р. Протягом 1946-1953 рр., 1956-1959 рр. — голова Проводу закордонних членів ОУН. У серпні 1952 р.залишив пост голови ОУН через розбіжність у поглядах з керівництвом Крайового. Проводу ОУН. Убитий агентом КДБ у Мюнхені (Німеччина). Досі ім’я С. Бандери єсимволом українського національно-визвольного руху.

Номер слайду 8

З 10 лютого 1940 р. в українському визвольному русі діяли дві різні українськінаціоналістичні організації — ОУН(м) — Мельника та ОУН(б) — Бандери, які частопротистояли одна одній. Ставлячи перед собою одну мету — незалежність Україний боротьбу проти її ворогів, вони відрізнялися своєю стратегією та тактикою. Напередодні війни обидві організації вирішили взяти участь у можливій війній проти Росії. ОУН(м) планувала створення легіону або справжньої національноїармії, що складалася б з українських емігрантів. З цією метою було створене. Товариство колишніх українських вояків. ОУН(м) погодилася також відрядитипевну кількість перекладачів на службу до вермахту.

Номер слайду 9

ОУН(б) у квітні 1941 р. домовилася з німецьким командуванням пропідготовку майже 700 бійців, поділених на два батальйони «Нахтігаль» і «Роланд»,які в найближчому майбутньому стали б осередком національних збройних сил іслужили б справі національної революції. ОУН(б) почала таємну підготовкупохідних груп, які мали створювати в містах і селах органи національної влади,їхньою підготовкою зайнялися й мельниківці. Похідні групи — створені ОУН(м) та ОУН(б) групи націоналістів, які просувалися вближньому тилу вермахту на схід, щоб в умовах вакууму влади на щойно зайнятихтериторіях УРСР створити органи українського самоврядування.

Номер слайду 10

Проголошення Акта відновлення Української держави. Передбачаючи наближення німецько-радянської війни, обидві організаціїОУН звернулися до німецького уряду з меморандумами, у яких пояснювали, щоїхня мета — відновлення незалежної та суверенної України. Водночас меморандум. С. Бандери застерігав, що спроба німців використати в Україні примус і силу«матиме лише протилежні наслідки». Українська держава має бути справдісуверенною, а не подібною до словацького чи хорватського утворень підпротекторатом Німеччини. Червона армія покинула Львів увечері 29 червня 1941 р. після кількагодиннихперестрілок із повстанцями. На світанку 30 червня 1941 р. в місто вступили кільканімецьких частин та український батальйон «Нахтігаль» під командуванням Р. Шухевича. Похідна група ОУН(б), очолена першим заступником С. Бандери Я. Стецьком, дісталася до міста після обіду. Вона відразу ж скликала на кінець дня в. Українському домі зібрання представників української громадськості міста —Національні збори (майже 100 осіб).

Номер слайду 11

З благословення митрополита А. Шептицького Я. Стецько оголосив Актвідновлення Української держави: «Волею українського народу Організаціяукраїнських націоналістів під проводом Степана Бандери проголошує створення. Української держави, за яку поклали свої голови цілі покоління найкращих синів. України».

Номер слайду 12

В Акті зазначалося, що відновлена Українська держава будеспівпрацювати з націонал-соціалістичною Великою Німеччиною, яка «допомагаєукраїнському народу визволитися з-під московської окупації». Акт закликавукраїнський народ не складати зброї доти, доки на всіх українських землях не будестворена Українська суверенна соборна держава. Отже, ОУН(б), не чекаючи відповіді на меморандум, поставила німецькийуряд перед довершеним фактом.

Номер слайду 13

Далі Національні збори обрали головою Українського державного правління. Я. Стецька, а він доручив І. Равлику організувати міліцію, яка б гарантувала порядокі безпеку громадян. Потім наказав привести в дію радіостанцію, щоб оголоситиновину про проголошення Української держави.

Номер слайду 14

Поліська Січ. Одним із перших політичних і військових формувань, що протистоялоокупантам, була Поліська Січ під проводом Тараса Боровця, який вибрав собіпсевдонім Тарас Бульба. Виступаючи від імені уряду УHP в еміграції, він у серпні1940 р. прибув на Полісся й створив там військове підпілля. Улітку-восени 1941 р. Поліська Січ, отримавши допомогу від вермахту озброєнням та амуніцією, велаборотьбу із залишками Червоної армії, радянськими підпільниками та партизанами. Т. Бульба (Боровець) пішов на співпрацю з окупантами, сподіваючись, як і більшістьтодішніх українських патріотів, на їхнє сприяння у відродженні українськоїнезалежності.

Номер слайду 15

Звільнивши від радянської влади значні території Рівненщини та. Житомирщини, він створив Поліську республіку з центром у м. Олевську. Декретами Т. Бульби тут було ліквідовано колгоспи, землю повернуто селянам,чисельність збройного формування доведено до 3 тис. бійців, налагодженопідготовку військових кадрів, відкрито лікарню, кооперативну їдальню. Уреспубліці працювали пошта, телефонний зв’язок, електростанція, друкували газету«Гайдамака», демонтували радянські пам’ятники й атрибути.

Номер слайду 16

Особистості: Тарас Бульба (Боровець) (1908-1981) народився в с. Бистрині (ниніБерезнівського р-ну, Рівненської обл.). Після вступу Червоної армії на Житомирщину в листопаді 1943 р. виїхав до. Варшави для переговорів з німецьким командуваннямпро залишення зброї тавійськового спорядження частинам УПА та УНРА, які залишалися на території,що могла бути зайнята радянськими силами.1 грудня 1943 р. був заарештованийгестапо й відправлений до концтабору Заксенгаузен. Після завершення війни жив веміграції. Організував Українську національну гвардію, видавав часопис «Меч іволя». Помер у м. Нью-Йорку.

Номер слайду 17

Запитання для роздумів1. Розкрийте причини, які взято за основу розколу ОУН.2. Якою ідейною настановою бандерівців можна пояснити небажання С. Бендеришукати згоди нацистського уряду щодо проголошення Української держави?3. Розкрийте зміст діяльності Т. Бульби (Боровця) на початковому етапі війни.4. Дайте коротку характеристику життєвих шляхів А. Мельника та С. Бандери.

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Анжела Анжела
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
13 квітня 2022
Переглядів
7163
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку