Презентація "Оптичні ілюзії"

Про матеріал

Мета роботи: Дізнатися, яку роль відіграють оптичні ілюзії в житті людини. Як і де використовуються оптичні ілюзії?

Завдання дослідницької роботи:

• Чому утворюються оптичні ілюзії?

• Які бувають оптичні ілюзії?

• Приклади оптичних ілюзій

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідницька роботана тему:" Оптичні ілюзії "Виконала: учениця 9-Б класу. Грінько Ольгакерівник: педагог фізики. Ромашина Аліна Володимирівна. ВІДДІЛ ОСВІТИПЕРЕЩЕПИНСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛАІ – ІІІ СТУПЕНІВ № 1 НОВОМОСКОВСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ м. Перещепине 2018 р.

Номер слайду 2

Мета роботи: Дізнатися, яку роль відіграють оптичні ілюзії в житті людини. Як і де використовуються оптичні ілюзії? Завдання дослідницької роботи:• Чому утворюються оптичні ілюзії?• Які бувають оптичні ілюзії?• Приклади оптичних ілюзій

Номер слайду 3

Ми живемо в ілюзії. Наші очі постійно обманюють наш мозок і навпаки. Те, що ми бачимо навколо себе - всього лише особисте зорове сприйняття. У кожної людини воно своє, але працює по одним і тим самим законам.

Номер слайду 4

Оптичні ілюзії - це оптичний "обман" мозку. Око бачить зображення одного об'єкта, проте мозок розуміє цей об'єкт по-своєму. Оптичні ілюзіїОптична ілюзія— помилка в зоровому сприйнятті, викликана неточністю або неадекватністю процесів неусвідомлюваної корекції зорового образу, а також фізичними причинами

Номер слайду 5

Причини деяких ілюзій встановлені, але більшість з них не має наукового пояснення, і по сей день. Вчені та лікарі умовно встановили причини, з яких виникають будь-які види оптичних ілюзій: Причини виникнення ілюзій

Номер слайду 6

У деяких випадках може виникнути ілюзія відразу з кількох причин. Світ ілюзій дуже різноманітний. Але вчені дослідили основні види оптичних ілюзій. Види ілюзій

Номер слайду 7

Ілюзії сприйняття кольору. В основі цих оптичних ілюзій лежить те, що об'єкти мають однакове освітлення, але зображені таким чином, що мозок "сприймає" так, начебто вони мають різні відтінки, кольори і т.д. Колір фону в тій частині, де ієрогліфи не обведені білим, здається насиченішим.

Номер слайду 8

Одна з таких ілюзій була описана Едвардом Адельсоном. Адельсон звернув увагу, що сприйняття кольору суттєво залежить від тла (фону) і однакові кольори на різному тлі сприймаються нами як різні, навіть якщо розташовані близько й видні нами одночасно.Ілюзія Едварда Адельсона

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Ілюзії рухуІлюзії руху - це ілюзії, коли статичний і нерухомий малюнок "оживає" і починає рухатись, або починає крутитись в одну, а потім в іншу сторону.

Номер слайду 11

Яскравим прикладом є ілюзія дівчини, яка крутиться навколо своєї осі. Ця божевільна оптична ілюзія вводить в оману: складно визначити, яка нога фігури є опорною і, як наслідок, зрозуміти, в який бік обертається балерина. Приклад ілюзії руху

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Ілюзія Пінна-Брелстафа. Сконцентруйте погляд на центрі малюнка. Наблизьтеся до екрану, потім назад - кола почнуть обертатися назустріч одне одному.

Номер слайду 14

Ілюзії сприйняття глибиниІлюзії сприйняття глибини - неадекватне сприйняття елемента і його властивостей. Найбільш вивченими є ілюзії, які утворюються при зоровому сприйнятті двовимірних контурних зображень. Мозок несвідомо бачить малюнки тільки випуклі (або ввігнуті). Сприйняття залежить від напрямку зовнішнього освітлення. Скільки тут кубів? Шість чи сім?На малюнку сім кубів.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Ілюзії сприйняття розміру

Номер слайду 17

Ілюзія Еббінгауза-Тітченера (1902)Ілюзія, при якій один і той самий предмет сприймається як більший серед маленьких фонових предметіві менший серед великих фонових предметів

Номер слайду 18

Два помаранчеві кола мають абсолютно однакові розміри, проте, ліве коло видається меншим.

Номер слайду 19

Ілюзія Мюллера-Лайера (1889)Ілюзія полягає в тому, що одна із стрілок візуально здається довшою за іншу, хоча в обох випадках лінії стрілок абсолютно однакової довжини.

Номер слайду 20

Перевернуті зображення. Перевернуті зображення - ілюзії, при яких вигляд зображеного обличчя залежить від напрямку погляду.

Номер слайду 21

r

Номер слайду 22

Стерео-ілюзіїСтерео-ілюзії - стереопари, накладені на періодичну структуру. Періодичне зображення полегшує "розведення" очей (як правило, на нескінченність), що після фокусування очей на відстані декілька десятків сантиметрів дає побачити стереозображення. Стереопара — пара плоских зображень одного і того ж об'єкта (сюжету), що має відмінності між зображеннями, покликані створити ефект об'єму.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Парейдолічні ілюзіїПарейдолічні ілюзії - це ілюзорне сприйняття реального об'єкта, яке виникає при сприйнятті звичайних об'єктів. Наприклад, споглядаючи на хмари, можна побачити фантастичні пейзажі, обличчя людей і звірів.«Обличчя Марса» — один з найвідоміших прикладів так званої парейдолії

Номер слайду 25

На фотографії видно кролика, який «їсть» сонце, і людину,яка «вказує» на нього рукою.

Номер слайду 26

Кімната Еймса. Кімната Еймса, придумана Адельбертом Еймсом молодшим в 1946 році, є прикладом тривимірної оптичної ілюзії. Кімната спроектована таким чином, що при погляді спереду здається звичайною, з перпендикулярними стінами та стелею.

Номер слайду 27

Насправді, форма кімнати є трапецією, де далека стіна розташована під дуже гострим кутом до однієї стіни і, відповідно, під тупим кутом до іншої. Правий кут, таким чином, значно ближче до спостерігача, ніж лівий. За рахунок ілюзії, що підсилюється, відповідно спотвореними шаховими клітинами на підлозі і стінах, людина, що стоїть у ближньому куті, виглядає велетнем порівняно з тією, що стоїть в далекому. Коли людина переходить з кута в кут, спостерігачеві здається, що вона різко зростає чи, навпаки, зменшується.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Оптичні ілюзії в природіДивлячись на такі хмари, здається, що замість неба - бурхливий океан. Undulatus asperatus (лат. хвилясто-бугристі) - рідкісний тип хмар, що має незвичайний і страхітливий вигляд. Незважаючи на грізний вигляд, ці хмари ї не супроводжуються ураганом або грозою.

Номер слайду 30

Таке неймовірне явище як паргелій виникає воно тоді, коли сонячні промені заломлюються в кристалах льоду, які знаходяться в атмосфері. Паргелій

Номер слайду 31

Коли вперше бачиш це фото, здається, що це дорога, яка пролягає через вершину гірського ланцюга. Насправді, це річка Колорадо, яку через колір і тіні наші очі сприймають інакше.

Номер слайду 32

Здається, що хлопчики стрибають в безодню. Насправді це колодязь Якова, який знаходиться в штаті Техас. Колодязь Якова - велике артезіанське джерело 4 метра в діаметрі і 10 метрів глибиною. Вода в ньому настільки прозора, що при стрибку створюється відчуття того, що стрибаєш у безодню.

Номер слайду 33

Де і як використовують оптичні ілюзії?

Номер слайду 34

Оптичні ілюзії в мистецтві Зорові ілюзії в мистецтві отримали широке поширення ще в давнину, мабуть саме поняття оптичних, психологічних, емоційних ілюзій дуже близько творчості. Швидше за все, будь-яка творчість в своїй основі базується на різних видах ілюзій. У всякому разі, психологи вважають, що сприйняття будь-якого твору мистецтва залежить від індивідуальних особливостей людського мозку.

Номер слайду 35

Художники застосовують ілюзорні прийоми, свідомо створюючи неймовірні і "неіснуючі" в реальному житті ефекти ширяння в повітрі елементів, зорового переміщення, або злиття ліній.

Номер слайду 36

Самим цікавим ефектом ілюзорного сприйняття є те, що кожна людина бачить одне і те ж зображення по-різному.

Номер слайду 37

Оптичні ілюзії в одязі Моделюючи костюм, художник-модельєр намагається створити таку форму, в якій об‘єм, пропорції підкреслювали б природні переваги статури людини і замасковували її вади. Для виконання цієї важливої й творчої роботи вони вдаються до використання властивостей зорових ілюзій.

Номер слайду 38

Моделюючи одяг необхідно знати властивості ліній, форм, кольору, які створюють у костюмі бажані або небажані зорові ілюзії. Так, горизонтальні лінії фасону, поперечні лінії кокеток, підрізів, воланів, складок зорово зменшують зріст людини, розширюють стегна. Вертикальні лінії рельєфів, защипів зорово видовжують, збільшують зріст статури, зменшують об‘єм стегон.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Приклади інших ілюзій

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Неймовірні оптичні ілюзії, які були зроблені звичайними людьми. Деякі фотографії справді заворожують.

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Не варто забувати, що оптичні ілюзії супроводжують нас протягом усього життя. Тому знання основних їхніх видів, причин і можливих наслідків необхідно кожній людині. Роль оптичних ілюзій завжди була висока, в давнину їх використовували шамани, картини всесвітньо відомого Леонардо да Вінчі повні прихованих ілюзій зору. Пізанська вежа «падає» візуально тільки на 10% з причин, пов’язаних з будівництвом, 90% з них – це оптичний обман. Нам постійно доводиться зустрічатися з ілюзіями, що вводять нас в оману, дають хибну інформацію про навколишній світ. Багато ілюзій ще не досліджені, бо вчені не можуть пояснити цей феномен. Можливо, пройде багато років, а може й не багато, і людство зможе розгадати ці загадки Всесвіту.   Висновок

Номер слайду 47

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Ляшко Дарья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Вознюк Раїса Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Коптенко Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Гринько Ірина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Метліцька Олеся Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Papich Papich228
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Можега Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Красуцька Ольга
    Цікава робота. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. костюченко крістіна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Лукашук Віта Володимирівна
    Дякую за цікаву та змістовну роботу!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
22 травня 2018
Переглядів
94823
Оцінка розробки
5.0 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку