Презентація «Орфографічний диктант "Історія картатої сумки"»

Про матеріал
Презентація містить текст "Історія картатої сумки" та граматичні завдання до нього.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Картата сумка21.02.2023 Класна робота. Орфографічний диктант

Номер слайду 2

Ми звикли бачети великі картаті синьо-біло-червоні пластикові сумки на вулицях наших міст - вони вже давно частина побуту багатьох Українців. 

Номер слайду 3

1. Запиши без помилок слова(о), де на попередньому слайді вкралася(ися) помилка(и).

Номер слайду 4

Дешеві сумки (40 гривень за штуку) в Україні стали символом стихійної торгівлі та бюджетного перевезення товарів і речей.

Номер слайду 5

2. Із числівником із попереднього слайду, написавши його ЛІТЕРАМИ, склади СКЛАДНЕ речення про героїнь «Меланхолійного вальсу» О. Кобилянської так, щоб цей числівник був у НЕПРЯМОМУ відмінку.

Номер слайду 6

Нумо, згадайте: коли ці бездонні торбини з'явилися в нашій країні?.. Десь у 2000-х? Для цілком мирної мети – пакування базарного краму. Насправді ці сумки шилися ще з 1980-х у Західній Африці й урятували не одне життя.

Номер слайду 7

3. Помилуйся на попередньому слайді ідеальним уживанням сполучника «Й»! Яка милозвучність!Склади ПРАКТИЧНИЙ тест про закони милозвучності. НЕ ЧІПАЙ теорію!

Номер слайду 8

Згадативсе

Номер слайду 9

Ми звикли піджартовуватинад цими сумками і не знаємо, що вонидля африканців є символом суму і гонінь.

Номер слайду 10

4. Речення на попередньому слайді – складнопідрядне із підрядним з’ясувальним (тобто підрядне відповідає на запитання непрямих відмінків). Пригадуєш? Склади подібне речення про героїнь «Меланхолійного вальсу» О. Кобилянської5. Яким членом речення є виділені зеленим однорідні? А підмети Б присудки В означення Г додатки Д обсавини

Номер слайду 11

Коли у Нігерії та Гані розпочалася ворожнеча, ганійцям наказали негайно покинути країну, інакше – смерть. Вигнанці похапцем клали у величезні сумки все, що могли і встигали, кидали свій убогий скарб на плечі і йшли в нікуди.

Номер слайду 12

6. На попередньому слайді знайди прикметник, який є синонімом до «бідний», «без грошей». Напиши спільнокореневий із ним іменник тут, у п.6.

Номер слайду 13

Згадативсе

Номер слайду 14

Їхня путь перетворювалася на суцільну смугу червоно-синіх клітин, а самі торбини – на символ і гасло їхнього вигнання «Гана має піти» (Ghana Must Go), що стало назвою картатих гігантських торбин. У Гані їх досі так називають, хоч минуло понад сорок років відтоді.

Номер слайду 15

7. Тире в реченні на попередньому слайді ілюструє пунктограму. А тире при відокремленій прикладціБ тире в реченні з однорідними членами. В тире між підметом і присудком. Г тире в неповному реченніД тире при прямій мові

Номер слайду 16

Зараз, мабуть, немає країни, де не знають про цю торбу. У Німеччині її назвали "турецькою валізою", у Південній Америці – "ганським Samsonite", а в США – "вантажем із Чайна Тауна". Невдовзі торба докотилася й до України й зчинила фурор.

Номер слайду 17

8.

Номер слайду 18

Сумка африканських заробітчан стала такою рідною дляукраїнців, а згодом надихнула дизайнерів та підкорила наймодніші подіуми.

Номер слайду 19

Нігерійський фотограф Обінна Обіома присвятив торбині окрему фотосесію, а корреспондент ВВС Ндука Ор'їнмо – статтю про те, як «сумки вийшли за межі свого утилітарного призначення і стали символом міграції, який викорестовували для перевезення не тільки речей, але й культури, спадщини та спогадів».

Номер слайду 20

9. Запиши без помилок слова(о), де на попередньому слайді вкралася(ися) помилка(и).10. Два слова на попередньому слайді ілюструють орфограму «Префкс ПРИ-». Доведи (спростуй) думку: префікс ужито правильно.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Згадативсе

Номер слайду 27

https://www.bbc.com/ukrainian/features-55033970https://www.google.com/search?safe=strict&rlz=1 C1 GCEA_en. UA875 UA875&sxsrf=ALe. Kk03a. VJ5 Go9bq. AAQM6c. YM46 DF88 Azig:1608898826116&source=univ&tbm=isch&q=%D0%9 E%D0%B1%D1%96%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%9 E%D0%B1%D1%96%D0%BE%D0%BC%D0%B0&sa=X&ved=2ah. UKEwj. E_Im. Yj-nt. Ah. Vll. Ys. KHcep. ARs. Qj. Jk. Eeg. QICx. AB&biw=1280&bih=609https://news.24tv.ua/zgadati_vse_yak_rozpochalasya_istoriya_kartatoyi_sumki_n758333https://www.youtube.com/watch?v=Owx7z. CTYWCc

pptx
До підручника
Українська мова (академічний рівень) 10 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
4 січня
Переглядів
97
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку