Презентація "Орфографічно-пунктуаційний практикум"

Про матеріал
Презентація "Орфографічно-пунктуаційний практикум" містить завдання для закріплення знань з орфографії та пунктуації. Може бути використана для уроків та для індивідуальної роботи з учнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Орфографічно-пунктуаційний практикум

Номер слайду 2

На уроці ми повторимо: Поняття “орфограма” Види орфограм Правила вживання розділових знаків

Номер слайду 3

Мозковий штурм Що таке орфографія? Що таке орфограма? Які є види орфограм?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Запишіть слова, відновлюючи пропущені елементи. Назвіть орфограми М…ятний, пів…Європи, пан…аме-риканський, навма(н,нн)я, пі(д,дд)а-(ш,шш)я, між…ярусний, промін…чик, в(е,и)сняний, мар(е,и)во, то(н,нн)а, баро(к,кк)о, д(і,и)ректор, браві-(с,сс)имо, ор(и,і)гамі, ч(і,и)пси, пр(е,и)зидент, пр(и,е)мат, пр(е,и)-соромлений, пр(е,и)зирство, пр(е,и)-великий, пр(і,и)звище, (з,с)хопити, (з,с)шити, ро(с,з)казати.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

М'ятний, пів-Європи, пан-американський, навмання, піддашшя, між'ярусний, про-мінчик, весняний, марево, тонна, бароко, директор, бравісимо, оригамі, чипси, президент, примат, присо-ромлений, презирство, пре-великий, прізвище, схопити, зшити, розказати.

Номер слайду 8

Запишіть слова, поставивши іменники в орудному відмінку Мідь Тінь Вісь Радість Молодість Любов Накип Міддю Тінню Віссю Радістю Молодістю Любов'ю Накипом

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Порівняйте пари іменників у родовому відмінку однини. На вашу думку, про що свідчить різне закінчення у родовому відмінку в цих іменниках? Бал – бала, балу Детектив – детектива, детективу Листопад – листопада, листопаду Люксембург – Люксембурга, Люксембургу

Номер слайду 11

Мозковий штурм Які розділові знаки зна-єте? Яка роль розділових зна-ків? Як позначається наяв-ність розділових знаків в усному мовленні?

Номер слайду 12

Назвіть випадки, коли потрібно поставити кому Між однорідними членами речення При звертанні При уточненні При вставних словах При відокремлених членах реченнях Чим виражені відокремлені обставини, означення, додатки? Між частинами складного речення

Номер слайду 13

Двокрапку поставимо… Після однорідних членів речення перед узагаль-нюючим словом Після слів автора У складному реченні, якщо наступна частина розкри-ває, уточнює зміст попе-редньої

Номер слайду 14

Тире будемо ставити … Перед узагальнюючим словом У складному реченні при зіставленні частин, різкій зміні дії Після прямої мови перед словами автора На місці пропущеного члена речення Між підметом і присудком, якщо вони виражені іменниками.

Номер слайду 15

Установити відповідність Знак 1. Тире 2. Кома 3. Двокрапка Речення А Вір… життя пре-красне! Б Життя… це шанс, скористайся ним! В Він …здається … все знав. Г Шелестить листя … гуляє вітер по діброві

Номер слайду 16

Прочитай текст. Що є спільного для усіх речень?

Номер слайду 17

Прочитайте текст. Що є спільного для усіх речень? Життя - це можливість, скористайся нею. Життя - це краса, захоплюйся  нею. Життя - це мрія, здійсни її.  Життя - це виклик, прийми його. Життя - це гра, стань гравцем. Життя - це багатство, не розтринькай його. Життя - це пісня, заспівай її до кінця. Життя - це боротьба, стань борцем. Життя - це удача, лови цю мить. Життя - таке прекрасне, не загубити його. Життя - твоє життя, борись за нього!

Номер слайду 18

Мікрофон Кому належать ці слова? Яка головна думка висловлення? Продовж речення: “Життя – це ….”

Номер слайду 19

Зробіть коректуру поданого тексту Про україньську мову її красу мелозвучність багацтво та велечезне значеня для нашого народу сказано чимало. Про те історична сетуація склалася навколо україни так що периважна більшість україньців зтикається з питаням двомовності. Якщо на заході україни у побуті користуюця українською то на сході російською.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Про українську мову, її красу, милозвучність, багатство та величезне значення для нашого народу сказано чимало. Проте історична ситуація склалася навколо України так, що переважна більшість українців стикається з питанням двомовності. Якщо на заході України у побуті користуються українською, то на сході - російською.

Номер слайду 22

Орфографічна дуель Відомого французького пись-менника Марселя Пруста викликав на дуель безграмотний писака. Вручаючи свою візитку, він сказав Приустові: “Надаю Вам право вибору зброї”. “Прекрасно, - відповів письменник, - надаю перевагу … . Ви вбиті.” Якій зброї надав перевагу Марсель Пруст?

Номер слайду 23

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кулик Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
21 лютого 2022
Переглядів
3761
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку