Презентація "Орнаментальна композиція"

Про матеріал
Невеликий конспект уроку з теми "Орнаменти", зручно використовувати для наглядності онлайн-уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Згадаємо: Декоративне-ужиткове мистецтво — цеодин з видів художньої діяльності, твори якого поєднують естетичні та практичні якості. Декоративний – означає «прикрашати». Ужитковий – означає, що речі мають практичний вжиток, а не лише є предметом естетичної насолоди, естетичної краси. До видів декоративне-ужиткового мистецтва належать - розпис, різьблення, ткацтво, вишивка, народний живопис, гончарство, писанкарство, витинанка, лозоплетіння, флористика, художня обробка металу, виготовлення виробів зі скла. А які у вас є речі декоративно-ужиткового мистецтва ? Що ще можна віднести до Декор-уж . Мист. ?Що можна зробити своїми руками ?

Номер слайду 2

Тема: Орнаментальна композиція Український мистецтвознавець Костянтин Віталійович Широцький стверджував: На найпростішій і на найскладніший стадії в розвидку орнаменту народ звертався до природи, але не просто копіює навколишню дійсність, а перероблює, спрощує і своїм умовним малюнком створює власний стиль. Сьогодні ми розберемося у такому складному, але цікавому українському орнаменті. А чи мав він рацію?

Номер слайду 3

Декоративне мистецтво за своїм походженням — мистецтво народне. Наші давні пращури створювали речі, знаходячи для них найдоцільнішу форму, з покоління в покоління зберігали й донесли до нас винайдену красу. Кожен витвір народного мистецтва відображає мудрість нашого народу, його характер, уклад життя та історично відображала побутове життя українців. Для декорування різних предметів використовують сюжетні зображення, малюнки-символи та орнаменти. Для декорування різних предметів використовують сюжетні зображення, малюнки-символи та орнаменти. Зразки візерунків для прикрашання предметів, виконані в різних техніках декоративно - ужиткового мистецтва. Орнамент – це декоративна композиція, яка складається з елементів, що ритмічно повторюються, чергуються. Рапорт – це частина художніх елементів, які ритмічно повторюються по всій довжині і ширині. За композицією орнаменти бувають: у смужці, у квадраті. У колі, у прямокутнику, у трикутнику.

Номер слайду 4

Стилізація – процес узагальнення предмета за формою та кольором на основі добирання найвиразніших рис.

Номер слайду 5

За мотивами орнаменти поділяються на кілька груп:1) Геометричний орнамент4) Рослинний 3) Зооморфний 4) Антропоморфний 5) Каліграфічний 6) Предметний7) Пейзажний8) Геральдичний

Номер слайду 6

1) Геометричний орнамент – складається з поєднаних у кольорі геометричних елементів, які чітко чергуються. 2) Рослинний – складається з рослинних елементів , декоративно стилізованих квітів, листя, гілок тощо. 3) Зооморфний – характеризується орнаментальними композиціями, як реалістичними, так і стилізованими зображеннями птахів, тварин, риби. 4) Антропоморфний – стилізоване зображення силуетів людей.5) Предметний – складається із зображення предметів побуту, знарядь праці, відпочинку, атрибутики театрального мистецтва, музичних інструментів тощо. 6) Каліграфічний – утворюється з окремих літер або елементів тексту. 7) Пейзажний – реалістичне або стилізоване зображення мотивів природи, архітектурних пам’яток тощо. 8) Геральдичний – це композиція із зображенням гербів, орденів, медалей, емблем, значків. Запам'ятайте *

Номер слайду 7

Типи орнаментів1) Стрічковий орнамент – у вигляді прямої чи криволінійної орнаментальної смужки, що прикрашає середину вибору чи обрамляє його. 2) Сітчастий орнамент – уся поверхня заповнена узором. 3) Центричний (розетковий) – окремі елементи орнаменту вписані у квадрат, коло, ромб або інший багатокутник, розташований у центрі. Будь-який орнамент складається з елементів. Елемент орнаменту – найпростіший зв’язок кількох ліній, які утворюють елементарну фігуру геометричного чи довільного вигляду. З елементів складається модульна фігура. Модуль в орнаменті – основна фігура чи композиція ліній, яка створює та тримає орнамент у його ритмічній послідовності.

Номер слайду 8

Актуалізація набутих знань Гра «Блеф – клуб» Відповісти на питання «Так чи ні ?»1) Орнамент – це послідовне повторення окремих мотивів.2) Рапорт – частина орнаменту, яка повторюється тричі. 3) Орнамент який поєднує у собі геометричні мотиви – предметний.4) Геральдичний орнамент – це композиція із зображенням гербів, орденів, медалей, емблем, значків. 5) Композиція – це творче поєднання елементів узору, об’єднаних змістом, кольором, формою.

Номер слайду 9

Творче завдання: Створити орнамент використовуючи українську символіку. Для стилізації використовуйте зі слайду. Матеріал на вибір, аркуш А4

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рябушкіна Оксана Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 квітня 2022
Переглядів
3338
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку