Презентація "Осмислення минулого в казці І.Нечуя-Левицького «Запорожці»

Про матеріал
Презентація може бути використана як допоміжній матеріал під час вивчення повісті-казки І.Нечуя -Левицького "Запорожці"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

  Осмислення минулого в казці І. Нечуя-Левицького «Запорожці»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Іван Нечуй-Левицький

Номер слайду 4

Тема: нагадування сучасникам про призабуту славу Запорізької Січі та запорожців – захисників та оборонців всього українського. Ідея: уславлення героїки минулого українського народу – гімн волі та мужності запорожців.

Номер слайду 5

Люди, які тікали від панського насилля, селилися на вільних землях,  називали себе козаками, що означає – вільна людина.

Номер слайду 6

Козаки були дуже відважними і не боялись смерті, тому на голові залишали лише чуба , який попереджував ворога, що козак не боїться загинути в бою…

Номер слайду 7

Характерник - чарівник, чаклун, для якого не існує жодних перешкод. Характерник не боїться ніяких небезпек, бо знає багато замовлянь. У пізніші часи - козак-чаклун.

Номер слайду 8

Козаки жили на Січі. Січ – це дерев’яний замок, який оточував глибокий рів і височезний вал з дозорними баштами і бійницями для гармат, дерев’яний частокіл – все це говорило про те, що тут живуть лицарі.

Номер слайду 9

Посередине Січі знаходився Майдан для навчання військової справи. Також козаки на ньому голосували за Гетьмана і карали тих, хто порушив закони запорізьких козаків. Посередині майдану стоїть церква Покрови Пресвятої Богородиці – заступниці усього козацтва.

Номер слайду 10

Козаки дуже швидко плавали по Дніпру і Чорному морі на своїх чайках - це  човен, видовбаний з верби або липи, борти обшиті дошками. На борту підв’язаний пояс з очерету, який захищав чайку при обстрілі і не давав потонути чайці.

Номер слайду 11

Івана Нечуя-Левицького особливо приваблювала українська старина, історія славного козацтва. Образи гетьманів, запорожців були для нього уособленням національного ідеалу, волелюбності і нескореності духу народу, його кращих якостей. 

Номер слайду 12

Загляньмо у словник. Лоцман – провідник суден, добре обізнаний із певною ділянкою моря, річки або каналу. Дніпровські пороги – кам'янисті поперечні підвищення дна річки, що перетинають її спокійну течію. Байдак – великий човен. Ненаситець – найстрашніший та найпідступніший поріг на Дніпрі, де розбивались човни і гинули люди. Характерник – чарівник, козак-чаклун. Запорозький кош (кіш) – козацький військовий табір на чолі з кошовим отаманом. Шинкарі – продавці.

Номер слайду 13

Карпо Летючий – молодий лоцман. «він був потомок славних запорожців і мав увесь хист, всю вроду запорозьку. Високий, чорнявий та кучерявий! Гарний з лиця, гарний станом, кругом гарний, ще й до того сміливий! …»

Номер слайду 14

Запорожці – мешканці підводного світу різного віку. «На їх були високі чорні шапки з червоними верхами, сині кунтуші з рукавами на одкид»; «вони були високі, рівні, дужі! Такі вони були гарні на вроду, що він (Карпо) таких людей не бачив ні між панами, ні між простими селянами».

Номер слайду 15

Казка «Запорожці» - справжній гімн волі, нагадування сучасникам автора про героїку минулих днів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Юрова Тетяна Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 квітня 2023
Переглядів
2096
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку