Презентація "Основні елементи витрат. Собівартість виробництва одиниці товару"

Про матеріал
На сучасному етапі для розуміння реалій підприємницької діяльності, важливо навчитися розраховувати собівартість одиниці продукції. Поданий матеріал розрахований як на допомогу для учителя так і для здобувача освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні елементи витрат. Собівартість виробництва одиниці товару. Діана Слюсар учитель економіки школи І-ІІІ ступенів №163 імені М. Кирпоноса м. Києва

Номер слайду 2

Елементи витрат — це поєднання економічно однорідних витрат.

Номер слайду 3

Елементи витрат

Номер слайду 4

Матеріальні витрати (спожиті в процесі виробництва матеріальні ресурси)сировина (продукція промисловості або сільського господарства, яка вперше надходить у переробку на підприємстві)

Номер слайду 5

матеріали (предмети праці, які вже раніше зазнали промислової переробки)Матеріальні витрати (спожиті в процесі виробництва матеріальні ресурси)

Номер слайду 6

Матеріальні витрати (спожиті в процесі виробництва матеріальні ресурси)придбані комплектуючі вироби й напівфабрикати

Номер слайду 7

Матеріальні витрати (спожиті в процесі виробництва матеріальні ресурси) паливоенергія;тара й тарні матеріализапасні частини тощо

Номер слайду 8

Витрати на оплату праці 

Номер слайду 9

Витрати на оплату праці 

Номер слайду 10

Відрахування на соціальні заходи 

Номер слайду 11

Амортизаціяпроцес поступового перенесення вартості основних засобів на продукт, що виготовляється. Тому підприємцю важливо знати, яка вартість капітальних ресурсів витрачена

Номер слайду 12

Інші операційні витрати

Номер слайду 13

Інші операційні витрати

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Порівнюючи фактичну структуру витрат за кілька періодів, підприємець виявляє динаміку й напрямок зміни окремих елементів, матеріало-, фондо-, трудомісткості, енергоємності та вплив НТП на структуру витрат

Номер слайду 16

Групування витрат за економічними елементами здійснюється в усіх галузях народного господарства, оскільки це використовують для складання кошторису виробництва. Дані про структуру витрат за економічними елементами наводять у статистичних щорічниках. Однак це групування не дає можливості визначити, у яку кількість витрат обходиться виробництво окремих видів продукції, де саме, на які цілі, у якому обсязі використано ресурси. Ці питання вирішує групування витрат за призначенням, тобто за статтями калькулювання (від латин. calculare — обчислювати). Воно необхідне для визначення собівартості окремих виробів, установлення напрямків зосередження витрат і пошуку резервів їхнього скорочення

Номер слайду 17

Собівартість продукції, робіт, послуг. Вартісна оцінка сировини, матеріалів, палива, енергії, основних фондів, трудових ресурсів, що використовуються в процесі виробництва продукції (робіт, послуг), а також інших витрат на її виробництво й реалізацію

Номер слайду 18

Підприємство самостійно встановлює перелік і склад статей калькулювання виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) з урахуванням своєї галузевої належності, продукції, що виробляється, технологічного процесу та методу планування витрат на підприємстві. Свій вибір підприємство відображає в наказі про облікову політику.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Прямі матеріальні витрати. Вартість сировини та основних матеріалів, що становлять основу конкретної продукції, що виробляється

Номер слайду 21

Прямі матеріальні витратизаробітна плата та інші виплати робітникам, які зайняті у виробництві продукції

Номер слайду 22

Непрямі витрати  допоміжні матеріали, заробітна плата обслуговуючого персоналу (непряма), витрати на утримання та ремонт будівель, приміщень, устаткування, амортизація та страхування основних засобів, орендна плата, оплата комунальних послуг тощо.

Номер слайду 23

Непрямі витрати   Обслуговування роботи цехів основного й допоміжного виробництв та управління ними, організація та координація виробничого процесу в них вимагають певного управлінського апарату й витрат, які мають назву загальновиробничих

Номер слайду 24

Найпоширенішим способом розрахунку собівартості продукції є поділ повної суми витрат за конкретний період на кількість одиниць продукції, виготовленої за цей період. Саме тому цей показник порівнюють із ціною товару: якщо ціна вище собівартості, підприємство отримує прибуток, якщо нижче — має збитки.

Номер слайду 25

Висновок. Собівартість продукції як показник використовується для контролю за витратами ресурсів виробництва, а також визначення економічної ефективності організаційно-технічних заходів, установлення цін на продукцію

Номер слайду 26

Висновок. За умов самофінансування зниження собівартості є основним джерелом зростання прибутку підприємства.

Номер слайду 27

НАВЧАЄМОСЯ РАЗОМПідприємство «ласунчик» почало виготовляти тістечка й торти. У поточному місяці було виготовлено 2000 тістечок та 720 тортів.

Номер слайду 28

НАВЧАЄМОСЯ РАЗОМНа виробництво тістечок було витрачено матеріалів на суму 15 000 грн, на виготовлення тортів — 25 760 грн. Заробітна плата кондитерів, зайнятих на виготовленні тістечок, склала 8700 грн, на виготовленні тортів — 5200 грн. У фонд заробітної плати кондитерів підприємство сплатило 22 % ЄСВ. Витрати на електроенергію, амортизацію електропечей, прибирання та інше, що включається до загальновиробничих витрат, склали 11954 грн. Відповідно до облікової політики підприємства загальновиробничі витрати розподіляються пропорційно до заробітної плати кондитерів. Розрахуйте собівартість одного тістечка та одного торта.

Номер слайду 29

Розв'язання Витрати матеріалів та заробітна плата належать до прямих витрат, оскільки чітко описані витрати на конкретну продукцію. Виплати ЄСВ становлять: на заробітну плату кондитерів, зайнятих на виготовленні тістечок: 8700 • 0,22 = 1914 грн; на виготовленні тортів: 5200 • 0,22 = 1144 грн. Таким чином, прямі витрати на виготовлення тістечок: 15 000 + 8700 + 1914 = = 25 614 грн, а на виготовлення тортів: 25 760 + 5200 + 1144 = 32 104 грн.

Номер слайду 30

Розв'язання. Для визначення собівартості треба розподілити загальновиробничі витрати. Для цього знаходимо коефіцієнт розподілу загальновиробничих витрат (K), поділивши їх суму (ЗВВ) на базу розподілу — фонд заробітної плати кондитерів (ФЗП):

Номер слайду 31

Розв'язанняна виготовлення тістечок загальновиробничі витрати складають 8700 • 0,86 = 7482 грн, а на виготовлення тортів: 5200 • 0,86 = 4472 грн (або 11 954 - 7482 = 4472 грн)загальні витрати на виготовлення тістечок становлять: 25 614 + 7482 = 33 096 грн, на виготовлення тортів: 32 104 + 4472 = 36 576 грн

Номер слайду 32

Розв'язання. Собівартість розраховуємо шляхом ділення загальних витрат на обсяг продукції. Собівартість тістечка: Собівартість торта:

Номер слайду 33

Запитання для самоконтролю1. Що являють собою елементи витрат? Наведіть конкретні приклади кожної складової.2. Охарактеризуйте статті калькулювання виробничої собівартості продукції.3. Як розраховується собівартість виробництва одиниці товару?

Номер слайду 34

Джерелоhttps://uahistory.co/pidruchniki/krypska-economy-11-class-2019-profile-level/12.php

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Третьяк Олена Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Економіка (профільний рівень) 11 клас (Крупська Л. П., Тимченко І.Є., Чорна Т. І.)
Додано
14 жовтня 2021
Переглядів
5265
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку