Презентація "Особливості будови опису предмета "

Про матеріал
Презентація підійде для уроків дистанційного навчання. У розробці є матеріал на повторення вивченого, робота із текстом та самостійна творча робота.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

09.09.2022 Сьогодні Урок №8 Підготував учитель української мови та літератури Галина Наумова Дев’яте вересня Дистанційна робота Розвиток мовлення. Особливості будови опису предмета

Номер слайду 2

09.09.2022 Сьогодні Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 3

09.09.2022 Сьогодні Повідомлення теми уроку Сьогодні на уроці ви будете вчитися описувати предмет.

Номер слайду 4

09.09.2022 Сьогодні Актуалізація опорних знань Що таке речення? Які речення бувають за метою висловлювання? Що таке текст? Яку будову має текст?

Номер слайду 5

09.09.2022 Сьогодні Запам’ятайте! Опис — висловлення, у якому описують ознаки предмета. У тексті-описі можуть бути як ознаки всього предмета, так і його частин. До опису можна поставити питання який? яка? яке? які?

Номер слайду 6

09.09.2022 Сьогодні Запам’ятайте! Зазвичай опис має таку будову: • вступ (інформація про предмет, який будуть описувати); • основна частина: колір, форма, розмір, матеріал предмета, запах та ін.; • кінцівка: враження від предмета, оцінка предмета. Оцінку предмету дають здебільшого в текстах художнього стилю.

Номер слайду 7

09.09.2022 Сьогодні Виконайте завдання Прочитайте текст «Золота пектораль» і виконайте завдання (усно)

Номер слайду 8

ЗОЛОТА ПЕКТОРАЛЬ * Золота пектораль затьмарила всі раніше відомі ювелірні прикраси. Її знайшов український археолог і поет Борис Мозолевський. Це сталося на початку сімдесятих років минулого століття. Яка ж вона, пектораль, що змусила весь світ заговорити про неї? Місяцеподібна чоловіча нагрудна прикраса складається з трьох ярусів, чітко відділених один від одного товстими витими канатиками. Головним сюжетом прикраси є центральна сцена верхнього ярусу, де двоє чоловіків, розтягнувши на руках шкуру, готуються до якогось таїнства. З обох боків від центральної сцени, серед корів із телятами, овечок і кобилиць, зображено молодих скіфських слуг. Один із них доїть овечку. Майстер використав витончений орнамент. Зарості в середній частині пекторалі підкреслено великими квітами, оздобленими блакитною емаллю та скульптурними фігурками птахів. На нижньому ярусі прикраси показано різні сцени з тваринами. У центрі композиції — три пари істот з орлиними головами й тулубом лева, далі з двох боків — лев і левиця. Художник зобразив і погоню собаки за зайцем, і дві пари степових коників, що символізують давній світ і спокій. Загалом пекторалі властиві невимушена врівноваженість, художня цілісність і досконалість композиції (За М. Русяєвою).

Номер слайду 9

09.09.2022 Сьогодні Виконайте завдання Поділіть текст на три частини: вступ, основну частину, кінцівку. Знайдіть у тексті ознаки всього предмета й ознаки його частин.

Номер слайду 10

09.09.2022 Сьогодні Зауважте! Описи предметів створюють у науковому та художньому стилях. У науковому стилі подають точні відомості про предмет (вага, колір, матеріал, розмір, форма та ін.), для опису використовують слова в прямому значенні. У художніх описах висловлюють своє ставлення до предмета, дають йому оцінку, для цього вживають слова в переносному значенні (епітети, порівняння та ін.).

Номер слайду 11

09.09.2022 Сьогодні Порівняйте два описи в різних стилях

Номер слайду 12

09.09.2022 Сьогодні Прочитайте текст і доведіть, що його написано в художньому стилі

Номер слайду 13

09.09.2022 Сьогодні Пояснення домашнього завдання 1) Повторити вивчене на уроці 2) Опишіть у науковому стилі один із предметів, що є у вашому класі (дошка, ваза, лампа та ін.) (у чорновиках)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Khodanickaya Svetlana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Каракоц Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Наумова Галина
Додано
14 вересня 2022
Переглядів
9365
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку