Презентація: Особливості модернізації господарського і повсякденного життя в Маріуполі в другій половині ХІХ ст.

Про матеріал

Презентація висвітлює тему курсу історія України з розділу "Наш край". Представлено господарське та повсякденне життя міста Маріуполя в кінці ХІХ ст. Особливості проведення реформ державного управління в імперії в цей період відносно Маріуполя. Приділено уваги змінам в повсякденному житті міста в кінці ХІХ ст.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості модернізації господарського і повсякденного життя в Маріуполі у др. пол. XIX ст. Тема 9. Наш край наприкінці XVIII- у ХІХ ст.

Номер слайду 2

Завдання І варіант Яку роль відіграв митрополит Ігнатій в заснуванні міста? Як розвивалась промисловість в Маріуполі в першій пол. ХІХ ст.? ІІ варіант Коли було засновано місто Маріуполь та що цьому сприяло (історичні події)? Чому саме у гирлі річки Кальміус засновано місто Маріуполь?

Номер слайду 3

Робота з контурною картою Позначте на карті місто та торгово-промислові центри регіону. Підручник, карта на стор.92.

Номер слайду 4

Катеринославська губернія у другій половині ХІХ ст.

Номер слайду 5

Вплив реформ 60-70-х рр. ХІХ ст. на край. Звільнення селян. Притік до Маріуполя вільних робітничих рук (Слобожанщина, Орловщина, Курська губ.). Створення поселень росіян, українців (вже існували грецькі та татарські села)

Номер слайду 6

Створення земств Займались: благоустроєм вулиць та насадження їх деревами; відкриттям шкіл; впровадженням бібліотек; розвитком міського транспорту; приватним страхуванням; боротьбою з хворобами (День Білої ромашки); відкриттям Земських лікарень.

Номер слайду 7

Вулиця Єкатерининська

Номер слайду 8

Акція Білого квітка (“Білої ромашки”)в Маріуполі

Номер слайду 9

Заснування маріупольських металургійних заводів 9 апреля 1896 года А. В. Ротштейн из Пруссии и Э. Д. Смит из США обратились к правительству с просьбой разрешить им учредить «Никополь-Мариупольское горное и металлургическое общество» для разработки руд в районе Никополя и других полезных ископаемых во всей империи, а также для строительства металлургических трубных и корабельных заводов в Мариуполе. В июле 1896 года в пяти километрах от города начали свою работу геодезисты. К осени были вырыты котлованы под фундаменты и началось возведение заводских корпусов. «Никополь-Мариупольское общество» приобрело в США и полностью перевезло в Мариуполь металлургический и трубный заводы. Первые домны «Никополя» также привезли из-за океана в разобранном виде. С ними прибыли в Мариуполь их создатели американцы братья Джулиан и Вальтер Кеннеди.

Номер слайду 10

Маріупольські заводи “Нікополь Маріупольський” і “Руський Провіданс”

Номер слайду 11

Розвиток торгівлі Зв*зки з Грецією, Італією, Францією. Вивозили зерно, вугілля, вироби металургії.

Номер слайду 12

Розвиток банківської справи

Номер слайду 13

Загальний вид Маріуполя

Номер слайду 14

Загальний вид Маріуполя

Номер слайду 15

Велика Єкатерининська вчора та сьогодні

Номер слайду 16

Домашнє завдання Підготувати доповіді за темами: Заселення Маріуполя у другій половині ХІХ ст. Розвиток Маріупольського земства в 60-70 рр. ХІХ ст. Маріупольський театр у ХІХ ст. Акція “Біла ромашка” в Маріуполі.

Номер слайду 17

Маріуполь

ppt
Додав(-ла)
Милютин Игорь
Додано
24 червня 2021
Переглядів
507
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку