Презентація до семінару практичних психологів та соціальних педагогів - "Особливості навчально-виховного процесу в умовах інклюзії"

Про матеріал

Презентація по темі інклюзія до семінару практичних психологів та соціальних педагогів.

План роботи семінару

1.Нормативно-правова база та основні завдання інклюзивного навчання.

Соціальний педагог

2. Психологічний супровід дітей з особливостями розвитку в загальноосвітній школі.

Практичний психолог

3. Соціальна інтеграція дітей з особливими освітнімипотребами.

Заступник директора з навчально-виховної роботи

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Семінар практичних психологів та соціальних педагогів“Особливості навчально-виховного процесу в умовах інклюзивної освіти”Підготували:практичний психолог. О. П. Беркитасоціальний педагогІ. Р. Пасієвич

Номер слайду 2

План роботи семінару “Особливості навчально-виховного процесу в умовах інклюзивної освіти”1. Нормативно-правова база та основні завдання інклюзивного навчання. Соціальний педагог І. Р. Пасієвич2. Психологічний супровід дітей з особливостями розвитку в загальноосвітній школі. Практичний психолог О. П. Беркита3. Соціальна інтеграція дітей з особливими освітніми потребами. Заступник директораз навчально-виховної роботи. Н. Р. Турко 

Номер слайду 3

У світі 150 мільйонів дітей із особливими потребами. 50 % дітей, які не чують, та 60 % дітей із розумовими вадами розвитку. У деяких країнах 90% дітей з особливими потребами не доживають до 20 років. Дані психолого-медико-педагогічних консультацій свідчать, що дітей, які потребують корекції психофізичного розвитку, в Україні 1 млн 76 тисяч 345, що становить 12,2 % від загальної кількості дітей у країні. За оцінками експертів, близько 25 % дітей-інвалідів можуть навчатися в масових школах. ФАКТИ:

Номер слайду 4

«Невже ти гадаєш, що премилосердна й дбала матір наша природа зачинила їм двері до щастя, ставши для них мачухою?». Г. Сковорода «Розмовa п’яти подорожніх про істини щастя в житті»

Номер слайду 5

Починаючи з 2000 року в Україні активізувалася законотворча діяльність стосовно надання освітніх, медичних, соціальних послуг особам з обмеженими можливостями здоров’я, зокрема дітям, що засвідчує прийняття таких Законів, як: Конституція України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (21.03.1991) «Про загальну середню освіту» (1999 р.)«Про реабілітацію інвалідів в Україні» (06.10.2005)«Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти щодо організації навчально-виховного процесу» (06.07.2010) Закон України про освіту Конвенція про права інвалідів (укр/рос)

Номер слайду 6

Наказ МОН № 855 від 11.09.2009 р. Про затвердження Плану дій щодо запровадження інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах на 2009-2012 роки. Наказ МОН № 1224 від 09.12.2010 р. Про затвердження Положення про спеціальні класи для навчання дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітніх навчальних закладах. Постанова КМУ № 872 від 15.08.2011 р. Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах. Лист від 26.07.2012 р. N 1/9-529 Про організацію психологічного і соціального супроводу в умовах інклюзивного навчання. Нормативно-правова база

Номер слайду 7

Що таке інклюзивна освіта?Інклюзивне навчання — це система освітніх послуг, що базується на принципі забезпечення основного права дітей на освіту та права навчатися за місцем проживання, яка передбачає навчання в умовах загальноосвітнього закладу. Інклюзивна освіта — це процес, у якому школа намагається відповідати на потреби всіх учнів, вносить необхідні зміни до навчальної програми та ресурсів, щоб забезпечити рівні можливості. Інтеграція (лат.) означає об’єднання частин у ціле. Під інтеграцією дітей з особливими освітніми проблемами розуміють їх навчання разом із однолітками у звичайних умовах, введення дітей у регулярний освітній простір.

Номер слайду 8

{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}«Звичайна» освіта. Спеціальна освіта{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C} «Звичайна» дитина Круглі предмети для круглих отворів Звичайні педагоги Звичайні школи Особлива дитина Квадратні предмети для квадратних отворів Спеціальні педагоги Спеціальні школи

Номер слайду 9

{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}Інтегрована освіта{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C} Адаптація дитини до вимог системи Перетворення квадратних предметів у круглі Система залишається без змін Дитина або адаптується до системи, або стає для неї неприйнятною

Номер слайду 10

Типи освітньої інтеграції соціальна – діти з особливими потребами можуть брати участь у позакласній діяльності разом з іншими дітьми (харчування, ігри, екскурсії тощо) як у дошкільних, так і в загальноосвітніх навчальних закладах, однак, вони не навчаються разом; функціональна – діти з особливими потребами та їхні однолітки навчаються в одному класі (при частковій інтеграції діти з особливими потребами навчаються в окремому спецкласі або відділенні школи та відвідують лише окремі загальноосвітні заходи; при повній інтеграції такі діти проводять весь час у загальноосвітніх класах); зворотна – «здорові» діти відвідують спецшколу; спонтанна або неконтрольована – діти з особливими потребами відвідують загальноосвітні класи без отримання додаткової спеціальної підтримки (існують підстави вважати, що у багатьох країнах чимало таких дітей залишається навчатися на повторний рік).

Номер слайду 11

Інклюзивна освіта Усі діти різні Усі діти можуть навчатися Є різні здібності, різний вік,походження, стать Адаптація системи до потреб дитини

Номер слайду 12

Переваги інклюзивної освіти:

Номер слайду 13

Основними завданнями інклюзивного навчання є:• здобуття дітьми з особливими освітніми потребами освіти відповідного рівня у середовищі здорових однолітків відповідно до Державного стандарту загальної середньої освіти;• забезпечення різнобічного розвитку дітей, реалізація їх здібностей;• створення освітньо-реабілітаційного середовища для задоволення освітніх потреб учнів з особливостями психофізичного розвитку;• створення позитивного мікроклімату у загальноосвітньому навчальному закладі з інклюзивним навчанням, формування активного міжособистісного спілкування дітей з особливими освітніми потребами з іншими учнями;• забезпечення диференційованого психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами;• надання консультативної допомоги сім’ям, які виховують дітей з особливими освітніми потребами, залучення батьків до розроблення індивідуальних планів та програм навчання.

Номер слайду 14

Умови для організації інклюзивного навчання• безперешкодний доступ до території та приміщень навчального закладу, зокрема, для дітей з вадами опорно-рухового апарату, в тому числі для дітей, які пересуваються на візку, та дітей з вадами зору;• забезпечення навчального закладу необхідними навчально-методичними посібниками, наочно-дидактичними та індивідуальними технічними засобами навчання;• наявність кабінетів учителя-дефектолога, психологічного розвантаження, логопедичного з відповідним корекційно-розвитковим обладнанням;• забезпечення педагогічними кадрами, які володіють методиками роботи з дітьми з особливими освітніми потребами (зокрема, учителями-дефектологами, учителями інклюзивного навчання (асистентами учителя).

Номер слайду 15

ОРГАНІЗАЦІЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В УМОВАХ ІНКЛЮЗИВНОЇ ШКОЛИ

Номер слайду 16

«Ми маємо справу з найскладнішим, неоціненним, найдорожчим, що є в житті, - з дитиною. Від нас, від нашого вміння, майстерності, мистецтва, мудрості залежить її життя, здоров'я, розум, характер, воля, громадянське й інтелектуальне обличчя, її місце і роль у житті, її щастя»

Номер слайду 17

Навчання всіх дітей разом -це справа, підказана серцем !

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Інкл
Додано
26 вересня 2018
Переглядів
5690
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку