Презентація"Особливості сюжету й композиції повісті «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер». Гротескні образи. Викривальний зміст твору. Символіка".

Про матеріал
Матеріали до вивчення творчості Е.Т.А.Гофман "Малюк Цахес.."дасть можливість формувати компетентності: Предметні (знання особливостей сюжету й композиції повісті Е. Т. А. Гофмана “Крихітка Цахес, на прізвисько Циннобер”; навички аналізу сюжетної лінії, тематики та проблематики художнього твору, складання характеристики персонажів; високі моральні якості особистості; естетичний смак); Ключові (уміння вчитися: пізнавальну активність, критичне мислення; комунікативну: навички спілкування в колективі; толерантне ставлення до думок і почуттів оточуючих; інформаційну: уміння визначати роль деталі в тексті; навички роботи з книгою; загальнокультурну: читацькі інтереси; світогляд).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості сюжету й композиції повісті «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер». Гротескні образи. Викривальний зміст твору. Символіка. Вчитель Л. Стадник

Номер слайду 2

“Малюк Цахес, на прізвисько Цинобер” — фантастична казка — повість видатного сатирика Ернста Теодора Амадея Гофмана. Її аналіз допоможе краще зрозуміти твір.

Номер слайду 3

«Крихітка Цахес» паспорт твору. Автор – Ернст Гофман. Рік написання – 1819р. Жанр – казка (дія відбувається у казковій країні, серед героїв є маги, феї, які впливають на життя людей, чарівні речі, чарівні перетворення.) «Казка про реальне»; сатирична історія тогочасної Німеччини. Тема. Показ духовно обмеженого світу філістерів, у якому немає місця ентузіастам.Ідея. Засудження засліпленого суспільства, що втратило ціннісні орієнтири, яке не тільки приймає, а ще й у якомусь патологічному самозабутті творить собі кумира. Головна думка казки втілена у феномені Цахеса. Суть його в тім, що деякі люди можуть привласнювати чужу працю, таланти, заслуги та ще й здаватися не тими, ким вони є насправді. Провина Цахеса в тому, що в душі його не прокинувся внутрішній голос, який сказав би: “Ти не той, за кого тебе приймають, але постарайся зрівнятися з тими, на чиїх крилах ти, неміцний, безкрилий, летиш вгору”.

Номер слайду 4

Проблематика. “Малюк Цахес” — твір сатиричний. Тут гостро висміюється уся державна система: духовне і матеріальне життя, нікчемні, зате з великими претензіями, спроби реформ, система чинів, соціальна психологія, убогість обивателів, догматизм університетської науки; грошей і влади; морально-етичних проблем.

Номер слайду 5

Робота з текстом1. Яким уперше перед читачем постає крихітка Цахес? За допомогою яких художніх засобів його зображає автор? Підтвердьте відповідь текстом.2. Розкажіть, які зміни й через що відбуваються із цим персонажем.

Номер слайду 6

3. Схарактеризуйте князівство, яким править Пафнутій. Дайте оцінку його правлінню.4. Яке враження справили на вас заходи щодо запровадження освіти, запропоновані міністром Андресом? Як вони характеризують самого міністра, а також князя Пафнутія, який прийняв його пропозиції?5. Чи можна вже за першим розділом твору зрозуміти, що події відбуваються у двох світах — реальному й фантастичному? Доведіть свою думку.6. Знайдіть опис Бальтазара (розділ другий). Чим він виділявся з-поміж інших студентів? Чи можна стверджувати, що в портреті юнака відчувається авторське ставлення до героя? Аргументуючи відповідь, використовуйте цитати з твору.7. Чому Бальтазар, на відміну від усіх, не захоплювався лекціями професора Моша Терпіна? А яке враження Мош Терпін справив на вас? Чи хотіли б ви навчатися в такого професора?8. Розкажіть про першу зустріч Бальтазара та його друга Фабіана із Цинобером. Яке враження на них справив карлик?

Номер слайду 7

12. Яку роль у творі виконує епізод про стрічку ордена Зелено-плямистого тигра? Чи можна сказати, що ця історія є яскравим зразком гофманівської іронії? Доведіть свою думку.13. Завдяки чому і Бальтазар з Фабіаном, і читачі переконуються в тому, що Проспер Альпанус — таки не звичайнісінький лікар, а чарівник?14. Як і за що Проспер Альпанус покарав Фабіана? Чи можна назвати його покарання справедливим?15. Яку роль у розвитку подій казки мала зустріч Проспера Альпануса з панною Рожою-Гожою?16. Чи погоджуєтесь ви з тим, що медичний висновок про смерть Цинобера є гротескним (див. статтю про гротеск у рубриці «До таємниць мистецтва слова»)?17. Які інші ситуації, описані в казці, ви могли б назвати гротескними? У зображенні яких персонажів автор вдається до гротеску?18. Розкажіть, у чому полягала таємниця Цинобера і як вдалося його позбавити чар.19. Поміркуйте, чому саме Бальтазар із самого початку бачив фізичну й духовну потворність Цинобера. Чому саме йому вдалось врятувати князівство від зловісного карлика?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Твір Гофмана ми називаємо казкою? Які ознаки казки у ньому є?(вигадані події, феї та чарівники)Отже, «Крихітка Цахес» - це казка для дорослих, бо заставляє нас задуматись над багатьма проблемами. І одна з них – якою повинна бути людина. Ось про це ми і будемо розмірковувати на сьогоднішньому уроці. Чому одні люди стають добрими і порядними, а інші – злими і жорстокими? • В якому князівстві відбуваються дії? (Керепес)• Хто нею правив? (Деметрій)• Як жилося жителям цього князівства при Деметрії? (Поки правив Деметрій, усі мешканці князівства мали свободу, тому сюди й злетілися волелюбні феї і маги, що уособлюють духовність. Після смерті Деметрія його місце посів Пафнутій, який «реорганізував» своє князівство, розігнавши всіх фей і магів, крім Рожі-Гожої (Рожабельверде), патронеси притулку для шляхетних дівчат.)• Що реального є у цьому князівстві? (виписані образи князів, придворних та чиновників, зображено різні типи влади, висміюється механізм отримання посад у бюрократичній Прусії. )

Номер слайду 12

Реальні та фантастичні герої

Номер слайду 13

Окремі персонажі живуть одночасно у двох світах.

Номер слайду 14

Символи. Три золоті волосинки, власником яких став Цахес, — це символічний образ золота, грошей і їхньої влади над людьми та суспільством. Князь Пафнутій – символ псевдо просвітницької науки;професор Мош Терпін – карикатура на тих, хто захопив командні пости в науці, безжалісно бюрократизувавши її;вручення ордену Зелено-плямистого тигра – критика діяльності урядовців;Бальтазар – антипод Цахеса, символ світу поетичної мрії.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Риси романтизму у творі “Крихітка Цахес”Основний конфлікт твору (протистояння митця Балтазара та філістера Цахеса) як утілення неприйняття романтиками буденності реального життя і звеличення «життя духу». Переплетіння реальності та нестримної фантазії. Контраст високого, прекрасного і заземлено-буденного, потворного у творі як конкретне втілення антитези: з одного боку — недосяжного романтичного ідеалу, з другого — ницої буденної реальності.

Номер слайду 17

Де відбуваються події у творі “Крихітка Цахес”? Події відбуваються у вигаданому князівстві Керепес, де колись заходами князя Пафнуція Великого було запроваджено «освіту». Вона полягала у вигнанні із країни чар, поезії, мрійливості, а разом з ними і «ворогів освіти» – фей та чарівників. Події розгортаються у двох планах: реальному (князівство Барсануф, в якому відбуваються всі події) і фантастичному, які втілюються через казкову країну Джіністан.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Клемешова Наталья
    Дякую за добре структурований, оригінальний, ілюстрований виклад матеріалу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Лідія Стадник
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
12631
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку