Презентація "Отруєння кислотами і лугами: перша допомога, симптоми та наслідки отруєння їдкими речовинами"

Про матеріал
Зміст: - Як можна отруїтися кислотами - Вплив на організм - Симптоми отруєння кислотами - Перша допомога і лікування - Як можна отруїтися лугами - Симптоми отруєння лугами - Перша допомога і лікування при отруєнні гідроксидами - Наслідки і ускладнення отруєння
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Отруєння кислотами і лугами: перша допомога, симптоми та наслідки отруєння їдкими речовинами

Номер слайду 2

Зміст. Як можна отруїтися кислотами. Вплив на організм. Симптоми отруєння кислотами. Перша допомога і лікування. Як можна отруїтися лугами. Симптоми отруєння лугами. Перша допомога і лікування при отруєнні гідроксидами. Наслідки і ускладнення отруєння

Номер слайду 3

Як можна отруїтися кислотами. Отруєння кислотами відбувається з різних причин: При недотриманні правил техніки безпеки під час використання різних чистячих засобів; При недотриманні правил зберігання хімічних сполук. У цьому випадку можуть отруїтися діти, якщо дана речовина знаходиться в доступному для них місці; З метою суїциду. В даному випадку речовина навмисно вводиться в організм. На виробництві при порушенні техніки безпеки, аварійних ситуаціях; В побуті при неправильному використанні (не за призначенням) різних хімікатів, у складі яких перебувають концентровані хімічні сполуки;Кислоти – це хімічні сполуки, які відносяться до групи палючих речовин

Номер слайду 4

Вплив на організм. Вплив кислот на організм людини залежить від їх виду (органічні і неорганічні). До органічних кислот відносять щавлеву та оцтову, вони сприяють: Розчинення ліпідів (жирів); Руйнування еритроцитів;Ураження нирок; Патологічних змін печінки. Неорганічними кислотами є: соляна, сірчана, азотна. Вони надають сильний шкідливий (палюче) вплив на організм. Вони сприяють руйнуванню шкірних покривів і слизових оболонок. У зв’язку з чим утворюється сильний набряк і больовий синдром (шоковий стан). Отруєння неорганічними кислотами може призвести до стійких патологічних змін у стравоході та шлунку.

Номер слайду 5

Симптоми отруєння кислотами. Характерний опік шкірних покривів навколо ротової порожнини при проникненні кислот через рот; Характерні зміни слизової оболонки ротової порожнини і стравоходу. Змінюється її колір і структура; Сильний біль, який загострюється під час акту ковтання і блювання; Набряк стравоходу, через що порушується ковтання і дихання; Блювота з домішкою крові, оскільки уражаються кровоносні судини стравоходу і шлунка; Кал чорного кольору (мелена); При проникненні речовини в нижні відділи травної системи, відзначаються симптоми перитоніту (сильний і розлитий біль у животі, напруження м’язів черевної порожнини); У важких випадках спостерігається різка гіпотонія (зниження артеріального тиску), прискорене серцебиття, втрата свідомості. Цей стан називається опіковий шок. При проникненні кислот в організм у пацієнта відразу ж проявляється характерна клінічна картина, яка включає наступні патологічні ознаки:

Номер слайду 6

Перша допомога і лікування. Оцінити стан людини; Акуратно промити шкіру навколо рота за допомогою великої кількості води з жженной магнезією (на 1 літр води 1 грам магнезії); Якщо пацієнт знаходиться у свідомості, та немає ознак прориву шлунка і кишечника (гострий перитоніт), то проводиться промивання шлунка через зонд великою кількістю розчину з магнезією; Якщо свідомість, дихання і пульс відсутні, то провести комплекс реанімаційних заходів (штучне дихання і масаж серця); Дати випити молоко або сирий яєчний білок. Однак якщо сталося отруєння карболової кислотою, то цього робити не можна; Щоб зняти біль, можна прикласти холод на область грудей (проекція стравоходу та шлунка). В першу чергу необхідно викликати бригаду Швидкої допомоги. Після чого при отруєнні кислотами слід надати постраждалому невідкладну допомогу:

Номер слайду 7

Якщо інтоксикація виникла при дії синильної кислоти, то: Якщо сталося отруєння саліцилової кислотою, то необхідно: Промити шлунок; Ввести в шлунок 50 – 100 мл рідкого парафіну; Використовувати сольове проносне. Промивають слизові оболонки і шкірні покриви особи; Підшкірно вводиться антидот – Антициан, в обсязі 1 мілілітр; При виникненні судом – протисудомні препарати.

Номер слайду 8

В стаціонарі пацієнту проводиться лікування після оцінки його стану. Постраждалі поміщаються в реанімаційне відділення, де здійснюються такі види терапії:Інтенсивна терапія показана пацієнтам у тяжкому і вкрай тяжкому стані; Усунення больового синдрому. Застосовуються наркотичні і сильнодіючі анальгетики, і НПЗЗ (нестероїдні протизапальні препарати) для парентерального введення; Протишокова терапія включає застосування гормональних, знеболюючих, спазмолітичних та антибактеріальних засобів; Симптоматичне лікування; Дієтотерапія. У гострий період парентеральне харчування, потім переходять на вживання рідкої їжі.

Номер слайду 9

Як можна отруїтися лугами. Слизову оболонку шлунково-кишкового тракту (опік, тканини стають пухкими); Білкові структури (білки розчиняються); Верхніх дихальних шляхів (при інтоксикації нашатирним спиртом, вапном); Нирки (виводять лугу з організму); Кишечник (видаляється луг з каловими масами). Луги використовують у промисловості, в медицині і в побуті (нашатирний спирт, негашене вапно, каустична сода та інші). Отруєння лугами відбувається при виникненні аварійних ситуацій на виробництві, а також при порушенні техніки безпеки при роботі з лугами. В домашніх умовах отруєння відбувається при випадковому вживанні внутрішньо, а також з метою суїциду. Луги надають сильну шкідливу дію на:

Номер слайду 10

Симптоми отруєння лугами. Опік шкіри навколо ротової порожнини та слизової оболонки. Спостерігається почервоніння, набряклість і сильний біль; Спрага; Виражений больовий синдром. Біль відзначається в грудях і епігастрії. Вона часто нестерпна;Кривава блювота через породження судин в глибоких шарах тканин; Перфорація стравоходу. Шлунок страждає рідко, оскільки в ньому відбувається нейтралізація більшого обсягу лугів; Асфіксія блювотними масами або брак тканинами стравоходу; Пронос з домішками крові; Шок; Зупинка дихання і серцебиття (у важких випадках). Луги більшою мірою, ніж кислоти надають палючий вплив. У зв’язку з цим клінічна картина отруєння виглядає наступним чином:

Номер слайду 11

Перша допомога і лікування при отруєнні гідроксидами. Оцінка стану людини;Промивання ротової порожнини і полоскання горла слабким розчином оцтової кислоти або водою з лимонним соком;Якщо з моменту інтоксикації пройшло менше 4-х годин, то слід промити шлунок великою кількістю слабкого розчину лимонної або оцтової кислоти. Промивання здійснюється з допомогою зонда; Промивання шлунка при отруєнні лугами заборонено, якщо пацієнт знаходиться без свідомості або є підозра на прорив шлунка; Щоб полегшити дихання, можна накласти тепло на горло (теплий компрес); Якщо є Баралгін або Анальгін для парентерального введення, то зробити ін’єкцію внутрішньом’язово. Це полегшить стан потерпілого; Не залишати постраждалого без нагляду до приїзду медиків. Перша допомога повинна бути надана якомога раніше, це значно зменшить вплив отруйної речовини на організм. В обов’язковому порядку необхідно викликати Швидку допомогу. До приїзду медичних працівників необхідно надати потерпілому першу допомогу:

Номер слайду 12

Пацієнта госпіталізують у реанімаційне відділення, де проводиться адекватне лікування, яке включає:Інтенсивну терапію; Протишокову терапію; Симптоматичне лікування (зняття больового синдрому, відновлення серцевої і дихальної діяльності); Місцеве лікування опіку; Антибактеріальна терапія; Догляд і дієта.

Номер слайду 13

Наслідки і ускладнення отруєння. При попаданні даних речовин на слизову оболонку очей людина може осліпнути. Також відзначається стійке зниження зору; Ушкодження голосових зв’язок. При цьому пацієнт може залишитися німим на все життя; Зміна конфігурації стравоходу. Внаслідок опіку на слизовій утворюються об’ємні рубці. Вони перешкоджають вільному проходженню харчової грудки по стравоходу. При цьому відзначається порушення ковтання. У важких випадках просвіт стравоходу значно звужується, що вимагає хірургічного втручання (пластика стравоходу); Ураження печінки, хронічна жовтяниця; Косметичний дефект шкіри на обличчі. Можуть залишатися незначні шрами, так і великі келоїдні рубці. Отруєння кислотами та лугами – це тяжка патологія. Вона проявляється численними і важкими наслідками. До ускладнень отруєння палючим речовинами належать: У важких випадках отруєння кислотами і лугами закінчується летальним результатом. Причому смерть може настати до приїзду медиків або ж під час транспортування в стаціонар. Це пов’язано з тяжкістю отриманих травм. Згодом багато постраждалих залишаються інвалідами.

pptx
Додано
27 червня 2022
Переглядів
5997
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку