Презентація "Отруєння сірчаною кислотою"

Про матеріал
1.Отруєння сірчаною кислотою 2.Як відбувається отруєння?Симптоми отруєння. 3.Перша допомога.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Отруєння сірчаною кислотою, сиптоми і перша допомога при вдиханні парів і опіках

Номер слайду 2

Чим небезпечна сірчана кислота, отруєння, опіки. Сірчана кислота – це безбарвна, іноді світло-жовта рідина, по своїй структурі масляниста. Вона не має ніякого запаху і легко розчиняється у воді. Існує ще одна назва, історична — купоросное масло.

Номер слайду 3

Як відбувається отруєння?

Номер слайду 4

Як відбувається отруєння?При такому інтенсивному використанні, ситуації, коли можливе отруєння кислотою, трапляються нерідко. Сірчана кислота – надзвичайно небезпечна речовина, що вимагає уважного і обережного поводження. Отруєння кислотою відбувається при контакті з нею і в рідкому стані, і у вигляді парів. Однаково сильно і досить важко переноситься отруєння в обох випадках.

Номер слайду 5

Симптоми отруєння. Отруєння сірчаною кислотою приводить до такого важкого стану, а симптоми так очевидні, що їх складно переплутати з отруєнням чимось іншим. Отруєння парами. Симптоми такого отруєння: Постраждалий отримує опіки очей різного ступеня тяжкості. Слизова органів дихання сильно травмується, в результаті виникають подразнення або опік. У важких випадках відкривається кровотеча з носа. Дихальна система уражається: виникають хрипи, сильні болі в горлі, можливий спазм. Небезпека для життя представляють саме спазм і подальший набряк легенів і гортані, які можуть становити реальну загрозу для життя потерпілого. Органи травлення також травмуються подразненнями і опіками.

Номер слайду 6

Отруєння кислотою в рідкому виглядіОтруєння сірчаною кислотою в рідкому вигляді призводить до ще більш тяжких наслідків. Симптоми: Від концентрації кислоти залежить ступінь отриманих на шкірних покривах опіків і площа ураження всередині: При попаданні кислоти всередину: у всіх органах травної системи відразу ж виникає гостра біль, виникає блювота. Вона містить домішки крові і відрізняється багатством і темним кольором. Розвивається рясне слинотеча, що супроводжується сильним проносом. Сеча забарвлюється в червоний або темно-вишневий колір, що є свідченням сильного ураження нирок. Симптоми отруєння рідиною схожі з отруєнням парами – через деякий час розвивається набряк гортані, що дуже утруднює дихання. Шкірні покриви набувають синюшний відтінок. Починаються порушення в роботі серцево-судинної системи. Губи чорніють, на зубах виступають темно-бурі плями. Отруєння супроводжується сильним больовим шоком. Для смертельного результату цілком достатньо, щоб всередину потрапило всього 5 мг сірчаної кислоти.

Номер слайду 7

Отруєння кислотою в рідкому вигляді

Номер слайду 8

Перша допомога. Якщо надати постраждалому своєчасну першу допомогу і невідкладно доставити його в медичний заклад, є шанси врятувати його життя і звести вплив кислоти до можливого мінімуму.

Номер слайду 9

При попаданні всередину. При отруєнні сірчаною кислотою з-за її потрапляння всередину, потрібно терміново промити шлунок водою (обов’язково кімнатної температури), потім дати потерпілому випити півсклянки олії. Пити його потрібно маленькими ковтками. В цьому випадку також ефективний прийом збитих яєчних білків, вапняного молока, паленої магнезії. Прийом всередину молока кімнатної температури і ковтання льоду також допомагають полегшити стан. Рот прополіскують содовим розчином.

Номер слайду 10

При попаданні в очі При попаданні сірчаної кислоти в очі, їх потрібно відразу ж рясно і ретельно промити водою, після цього очі закапують двопроцентним новокаїном, щоб зменшити біль. Застосовують також масла, вазелінове або персикове масло закладають за повіки, дотримуючись, по можливості, стерильність.

Номер слайду 11

При попаданні на шкіру. При опіку шкірних покривів, їх відразу ж необхідно промити в проточній воді, досить довго — протягом як мінімум 10 хвилин. Можна застосовувати мило або лужний розчин. На уражену ділянку шкіри відразу після промивання водою накладають пов’язку, змочену содовим розчином.

Номер слайду 12

Лікування отруєнь. В медичних умовах постраждалу слизову знеболюють пов’язками з новокаїном для зменшення больових відчуттів. Новокаїн застосовують у вигляді внутрішньом’язових ін’єкцій. Для запобігання розвитку інфекції в уражених органах призначають курс антибактеріальної терапії. При розвинулися шлункових кровотечах здійснюють переливання крові, вводять плазму. Дати потерпілому проковтнути кусочок льоду і покласти лід на живіт, прополоскати рот 1%-им розчином калій перманганату або 2%-им розчином питної соди, молоко, яєчний білок, розчин крохмалю, чай.

Номер слайду 13

Заходи профілактики. Суворе дотримання заходів особистого захисту і правил техніки безпеки зводить ризик отруєнь кислотою до мінімуму.

pptx
Додано
21 жовтня 2021
Переглядів
1906
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку