Презентація "Панно,картина.Вибір та обгрунтування теми проекту" 7 клас

Про матеріал
В презентації розглядається послідовність проєктної діяльності (етапи проєкту), вимоги до виробів данного призначення, аналіз моделей-аналогів для розробки власної моделі. Завданням проєкту є розробка та створення панно або картини з використанням технології нитяної графіки. Мета:засвоєння знань про об’єкти технологічної діяльності, метод біоформ, ескізні рисунки як складову процесу конструювання; запропонувати ідеї виконання проекту; допомогти визначитися з темою, метою і завданнями проекту; формування вміння створювати ескіз задуманого об’єкта, використовуючи природні форми (біоформи); розвиток фантазії, уваги, пам’яті, спостережливості; виховання основ культури праці, потреби у творчості, поваги до людей творчих професій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

панно. Вибір та обгрунтування теми проекту. Презентація до уроку технологіїРозробила вчитель технологіїФіліпенко Н. В.

Номер слайду 2

Мета:засвоєння знань про об’єкти технологічної діяльності, метод біоформ, ескізні рисунки як складову процесу конструювання; запропонувати ідеї виконання проекту; допомогти визначитися з темою, метою і завданнями проекту; формування вміння створювати ескіз задуманого об’єкта, використовуючи природні форми (біоформи); розвиток фантазії, уваги, пам’яті, спостережливості; виховання основ культури праці, потреби у творчості, поваги до людей творчих професій.

Номер слайду 3

Етапи проектування Організаційно-підготовчий. Конструкторський. Технологічний Заключний (підсумковий)

Номер слайду 4

Етапи проектування: I. Організаційно-підготовчий етап - Розглянь ідеї, які допоможуть тобі визначитись із темою проекту. - Сформулюй мету й очікувані результати проектної діяльності. - Проведи дослідження, спрямовані на вибір об’єкта проектування та доцільність його виготовлення (Для чого чи для кого ти виконаєш творчий проект? Чи буде твій майбутній виріб комусь потрібен?). - Підготуй історичну довідку про об’єкт проектування. - Розглянь моделі-аналоги твого виробу та проведи їх аналіз. - Визнач кращі ідеї для реалізації у власному проекті (Яка форма виробу краща? Який матеріал підходить для виробу краще? Простий чи складний процес виготовлення виробу? Дорогий чи дешевий? Міцний чи не міцний? Корисний чи може нашкодити? Яка думка про майбутній виріб у вчителя, батьків, знайомих?).

Номер слайду 5

II. Конструкторський етап - Виконай графічну композицію виробу. - Опиши зовнішній вигляд та конструкцію проектної моделі. - Виконай конструкторську і технологічну документацію, необхідну для виготовлення виробу. - Запиши чіткий перелік матеріалів та їх властивостей. Запиши чіткий перелік інструментів, обладнання, пристроїв та усього іншого, що стане в пригоді при виконанні творчого проекту. Етапи проектування:

Номер слайду 6

III. Технологічний етап - Сплануй технологічну послідовність виготовлення виробу. - Склади інструкцію по техніці безпеки під час виготовлення твого виробу. - Створи проектовану модель, дотримуючись правил безпечної праці. Етапи проектування:

Номер слайду 7

IV. Заключний етап - Здійсни економічні розрахунки собівартості виробу. - Проаналізуй власну діяльність на кожному з етапів проектування та склади відповідні висновки (Чи виконав те, що задумав? Що було зробити легко, а що - важко? Що сказав вчитель? Що сказали однокласники? Що сказали батьки? Який проект я ще б хотів виконати?)Етапи проектування:

Номер слайду 8

Про методи проєктування Метод біоформ . Це використання форм (властивостей) об’єктів живої природи для виготовлення майбутнього виробу. Використовуючи метод біоформ та інші, ми можемо вносити зміни до зображення нашого майбутнього виробу. Процес творчості - це пошук нових ідей, єдності форми і змісту.

Номер слайду 9

Для того щоб оточувати себе новими, цікавими, корисними та красивими речами, слід учитися спостерігати, запам’ятовувати, аналізувати й за допомогою методу біоформ створювати авторські роботи.  Створення будь-якого нового об’єкта (виробу) розпочинається із творчого задуму. Суть методу полягає в тому, що конструктор уявляє образ виробу, який будуть виготовляти, якщо навіть конструкція виробу невідома. Цей образ переносять на папір у вигляді рисунка. Дизайнер (художник-конструктор) на початковій стадії проектування (ескізне проектування) застосовує свою творчу уяву аби створити нову форму об’єкта. Фантазуючи, дизайнер тимчасово не враховує ті вимоги, що ставлять до виробу, і може вигадувати будь-яку форму майбутнього літака, автомобіля, меблів, сукні, блузи, брюк (в’язаних, вишитих виробів) тощо.

Номер слайду 10

Панно- це настінна композиція, яка може прикрасити не лише інтер’єр будинку або квартири, а й офісу. По суті, це арт-об’єкт , виконаний практично в будь-якій техниці з використанням традиційних або зовсім несподіваних матеріалів. Панно може бути розміщено не тільки всередині, а й зовні будівлі.

Номер слайду 11

Сучасні види настінних паннотканинні:це всілякі вишиті картини, гобелени і аплікації на тканині. Вони можуть бути виконані вручну або серійно, в формі машинної вишивки;з каменю:тут найчастіше використовується натуральний камінь - граніт, мармур, базальт та інші. Дуже красиво виглядають панно з каменю в мозаїчній техніці;дерев'яні- найчастіше це панно з абстрактним сюжетом, наприклад, різьблені дерев'яні панно з дуба, берези, бука, сосни та інших порід дерева. Іноді їх доповнюють інкрустацією з напівкоштовних каменів, що відмінно виглядає в класичному інтер'єрі;керамічні- являють собою мозаїчні картини з керамічної плитки, придатні для розміщення у ванній або робочій зоні кухні;скульптурні- є об'ємними, що якісно відрізняє їх від інших видів панно. Такі міні-скульптури виконуються з гіпсу, фактурної штукатурки, Металу;графічні- на відміну від мальованих або написаних картин, цей вид панно виконується за допомогою сучасних видів друку, включаючи фотодрук. Сюди ж можна віднести репродукції картин;інші:сюди можна віднести панно ручної роботи, зроблені з використанням самих різних матеріалів (морських черепашок, сухоцвітів, круп і зерен, глини, солоного тіста тощо)

Номер слайду 12

З тканини Для виготовлення панно на стіну можна застосовувати найрізноманітніші види тканини. Для створення унікального варіанту можна використовувати навіть мішковину. Тобто, можна брати будь-яку тканину, яку ви знайдете у себе в засіках.

Номер слайду 13

З каменю Панно з каменю – в такому варіанті для виготовлення панно застосовують натуральний камінь, бурштин, морську гальку, мармур, граніт, бальзат і т.і.

Номер слайду 14

З деревини Деревина завжди вважається оптимальним варіантомдля створення елементів оформлення будь-яких приміщень. Цей матеріал відрізняється міцністю і прекрасним зовнішнім виглядом. Екологічно безпечні елементи відмінно підійдуть для створення панно. Панно з дерева – найчастіше виконано з невеликих квадратів склеєних між собою. Складні малюнки на панно можуть бути вирізані засобом верстатів з ЧПУ. Додатково композицію можуть допвнювати камені, що додає особливого вигляду. Часто застосовується дуб , береза, бук або сосна.

Номер слайду 15

керамічні Панно з кераміки- це панно з плитки мозаїки зробленої на основі кераміки, такі панно можна зустріти на кухні, в басейні, ванній і т.і. Сюжет може бути різноманітним.

Номер слайду 16

скульптурніСкульптурні - є об'ємними, що якісно відрізняє їх від інших видів панно. Такі міні-скульптури виконуються з гіпсу, фактурної штукатурки, металу

Номер слайду 17

графічніГрафічні панно. Це сучасний вид, що наноситься на полотно за допомогою останніх технологій друку. Таким шляхом народжуються унікальні авторські роботи. Вони виготовляються в єдиному вигляді, що заздалегідь гарантує індивідуальність і привабливість.

Номер слайду 18

З природних матеріалів Панно з природних матеріалів . В таких виробах використовується листочки різних дерев, гілочки, хвоя, колоски, насіння, квіти та багато іншого

Номер слайду 19

Панно з ниток Ниткографія уічолі – це викладання контурних зображень шнуром чи товстою ниткою

Номер слайду 20

Панно з ниток Макраме- це спосіб плетіння з ниток, в основі якого лежить створення вузликів.

Номер слайду 21

Інші види панноінші:сюди можна віднести панно ручної роботи, зроблені з використанням самих різних матеріалів (морських черепашок, сухоцвітів, круп і зерен, глини, солоного тіста тощо)

Номер слайду 22

експлуатаційні (зручність у користуванні)Естетичні (привабливий зовнішній вигляд)Економічні (доцільність виготовлення в залежності від витрат)Екологічні (користь та безпечність виробу)Технологічні (акуратність, міцність)Пригадаємо: Вибираючи готовий виріб, ми враховуємо його якість. Виконані нами вироби теж повинні відповідати певним вимогам. Вимоги до виробів даного призначення

Номер слайду 23

Історичні відомості про технологію нитяної графіки

Номер слайду 24

Історичні відомості про виникнення та розвиток ниткової графіки. Нитяна графіка, як вид декоративно-прикладного мистецтва, вперше з'явилася в Англії в XVII столітті. Англійські ткачі придумали особливий спосіб переплетення ниток. Вони забивали в дощечки цвяхи і в певній послідовності натягували на них нитки. В результаті виходили ажурні мереживні вироби, які використовувалися для прикраси житла. (Виникла версія, що ці роботи були свого роду ескізами для узорів на тканині).Інтерес до нитяної графіки то з'являвся, то зникав. Один з піків популярності був в кінці XIX століття. Видавалися книги по рукоділлю, в яких описувався незвичайний спосіб вишивки на папері, простий і легкий, доступний дітям. У роботі використовувалися перфоровані карти (готові шаблони) і прийом заповнення кута, стібки "хрест", "стебловий" (для вишивання кривих). Використовуючи мінімум засобів, будь-яка людина (а головне діти) змогла б виготовити химерні сувеніри до свят. Використання сучасних матеріалів дозволяє отримувати дуже ефекті вироби. Разом з оригінальною технікою виконання нитяної графіки, існує інший напрям нитковою дизайну - вишивка на картоні (ізонить) тими ж прийомами (прийом заповнення кута і кола). Термін "нитковий дизайн" (нитяна графіка або ізоніть) використовується в Росії та Україні, в англомовних країнах використовується словосполучення " embroidery on paper " - вишивка на папері - форми з ліній, те ж саме, але по-французьки - broderie sur papier (франц.). У німецькомовних країнах -термін – pickpoints (нем.)

Номер слайду 25

Цей вид рукоділля сягає своїм корінням до народних майстрів старої Англії. Основою для картин у них була дошка. На ній з лицьового боку вони малювали малюнок. Лінії малюнка поділяли на маленькі рівні відрізки. Потім у помічених точках набивали цвяхи і натягували на них кольорові нитки. Тобто нитка створювала малюнок, заповнюючи елементи картини, обійшовши в певному порядку забиті в дошку цвяхи. У наш час також можна виготовляти вироби таким способом, і способом коли основою для виробів є картон та інші способи натягування ниток. Існує кілька варіантів – аналогів художнього натягування ниток на жорстку поверхню:перший – найдавніший - натягування кольорових ниток на вбиті у дошку цвяхи ( англійською – String. Art);другий, найдоступніший – вишивання на картоні (Embroidery on Paper). Цією технікою можна створювати чудові інтер”єрні речі, вишиваючи на полотні, натягнутому на дерев’яну рамку і покритому фарбою;третій варіант вишивки, за якого нитки натягують на спеціальні зубчики (Spirelli).

Номер слайду 26

String-Art

Номер слайду 27

Embroidery on Paper

Номер слайду 28

Spirelli

Номер слайду 29

Нитяна графіка, ізоніть (зображення ниткою), нитковий дизайн. Нитковий дизайн - це графічне зображення, особливим чином виконане нитками на картоні або іншій твердій поверхні. Нитяну графіку також іноді називають ізографіка або вишивка по картону. Існує ще декілька інших назв нитяної графіки.Ізоніть - дуже цікава техніка. Вона привертає простотою виконання і оригінальністю. Техніка ізоніть не вимагає дорогих матеріалів - тільки кольорові яскраві нитки і більш-менш тверду підкладку. Для освоєння техніки досить знати, як заповнюються кут, коло і дуга.

Номер слайду 30

Для виконання виробів технікою "ізоніть" використовують такі приладдя і матеріали:міліметровий папір (за розмірами малюнка)гостро загострений олівецьлінійку розміром 30 — 40см або трикутниктранспортир циркуль гумку канцелярські скріпки кнопки (по 4 п.)ножиці і шилонитки різного кольору (швейні, муліне, ірис) скотчклейкартон, може бути оксамитовий папірголка

Номер слайду 31

Правила безпеки під час вишивання. Використовувати справний, добре налагоджений інструмент. Використовуйте інструмент за призначенням. Інакше можна не тільки зіпсувати його, але й отримати травму. Зберігайте голки і шпильки в спеціально відведеному місці. Не залишайте голки на робочому місці. Не беріть голки та шпильки до рота. Не користуйтеся для шиття іржавими голками. Виконуйте шиття з наперстком. Не відволікайтесь під час роботи і не відвертайте увагу інших.

Номер слайду 32

Утримуйте робоче місце в чистоті. Дбайливо ставтесь до устаткування, приладів, інструментів.Інструменти загального користування беріть із дозволу вчителя і відразу після користування повертайте їх.

Номер слайду 33

Ідеї для втілення задуму. Моделі-аналоги

Номер слайду 34

Моделі-аналоги

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Оціни обрані моделі за такими показниками якості (за 5-бальною шкалою){5 DA37 D80-6434-44 D0-A028-1 B22 A696006 F}№ з/п. Показники якостіМодель№ 1 Модель№ 2 Модель№ 3 Модель№ 4 Модель№ 51 Оригінальністьта естетичність     2 Функціональність     3 Простота виготовлення     4 Зручність і безпечність у використанні     5 Технічна досконалість, якість     6 Економічність     Разом балів:      Запиши кращі ідеї , які ти використаєш під час виготовлення власного виробу, і визнач , у чому будуть полягати особливості твого задуму:…………………………………………………………………………………………..

Номер слайду 41

Опис моделі - назва та призначення виробу; - габаритні розміри ;- технологія виготовлення; - оздоблення

Номер слайду 42

Завдання: 1)- переглянути матеріал до уроку; 2)- записати в зошит тему уроку, скласти план виконання проєкту (записати в зошит) 3)- розробити ескіз виробу (кольорове зображення виробу);

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Балжі Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 вересня 2023
Переглядів
7421
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку