Презентація.Пауль Целан (1920-1970).“ Фуга смерті” – один із найвідоміших творів про Голокост (підручник - О.Ніколенко, Л.Ковальова, Л.Юлдашева «Зарубіжна література» 11 клас)

Про матеріал
Віхи життя й творчості Пауля Целана. Зв’язок письменника з Україною Аналіз вірша “Фуга смерті”. Спільні мотиви вірша П.Целана та картини П.Пікассо “Герніка”. Художнє новаторство поета.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Пауль Целан (1920-1970). “ Фуга смерті” – один із найвідоміших творів про Голокост (підручник - О.Ніколенко, Л.Ковальова, Л.Юлдашева «Зарубіжна література» 11 клас) Урок зарубіжної літератури в 11 класі підготувала Волошина І.О., вчитель Нижнєнського НВК “ДНЗ-ЗНЗ” № 36 Попаснянської районної ради Луганської області

Номер слайду 3

План уроку Віхи життя й творчості Пауля Целана. Зв’язок письменника з Україною Аналіз вірша “Фуга смерті”. Спільні мотиви вірша П.Целана та картини П.Пікассо “Герніка”. Художнє новаторство поета.

Номер слайду 4

Пауль Целан (Пауль Пессах Лео Анчель) Народився 23.11.1920р.в м.Черновицях (нині-м.Чернівці, Україна) Навчався в єврейській народній школі, Православному ліцеї, Ліцеї великого воєводи Михая, Чернівецькому університеті. Захоплювався грою на скрипці, цікавився біологією й літературою. Володів вісьмома мовами. Плани зруйнувала Друга світова війна. Румунський трудовий табір.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Знайомство з буковинським поетом А. Моргулом - Шпербером

Номер слайду 7

Віхи життя 1947р. Австрія. Зустріч друзів і однодумців. 1952р. Збірка поезій “Мак і пам’ять “. 1955-1970рр. Збірки: “Від порогудо порогу, “Умовні грати”, “Троянди нікому”, “Переведення подиху”, “Диктат світла”. Перекладацька діяльність. Париж. Жахлива самотність. 20 квітня 1970р.- трагічна смерть.

Номер слайду 8

“Під мостом Мірабо струмує Сена…” Г.Аполлінер

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Словникова робота Фуга (з лат. “біг, утеча, швидкий плин”) - форма поліфонійного музичного твору, до якого введено декілька тем у всіх голосах за певним тонально-гармонічним планом. Особливості сюжету вірша Сюжет вірша “Фуга смерті” побудований як нанизування декількох варіацій основної теми

Номер слайду 12

Читання та аналіз вірша “Фуга смерті” Робота в парах. Завдання: скласти паспорт твору. Питання Зміст Автор Рік Збірка Літературний рід Жанр Стиль Основа вірша Тема Мотиви Особливості побудови Символічні образи

Номер слайду 13

Перевірка роботи Питання Зміст Автор Пауль Целан Рік 1945 Збірка “Пісок із урн” (1948), “Мак і пам’ять ” (1952) Літературний рід Зразок нової лірики Жанр Вірш Стиль Символізм, сюрреалізм Основа вірша Реальні ситуації в німецьких концтаборах часів Другої світової війни Тема Відображення катастрофи єврейського народу ХХ ст. – Голокосту. Мотиви Пам'ять та забуття. Особливості побудови Верлібр. Рефрен (повторення, антитеза (ми - він), трансформація (волосся Маргарити - змії) Символічні образи «Чорне молоко» - «молоко смерті», крематорії, газові камери. «Могили у повітрі» - долі євреїв,спалених у крематоріях і позбавлених могил на землі. «Ми» - збірний образ в’язнів концтабору. «Він» - мучитель, «надлюдина», зло, сутність фашистської ідеології. «Маргарита» (Й.В.Гете. «Фауст») – символ німецької культури й самої Німеччини, який деформується в умовах фашистської ідеології. «Суламіф» (Біблія, «Пісня пісень») – образ трагічної долі німецького народу.

Номер слайду 14

Поміркуємо… Чому у фіналі вірша образи Маргарити і Суламіф постають разом?

Номер слайду 15

Висновок У німецької та єврейської жінок спільна трагедія

Номер слайду 16

Репродукція картини П.Пікассо “Герніка”

Номер слайду 17

Історія створення картини Герніка (ісп. Guernica) — написана в травні 1937 р. на замовлення уряду Іспанської Республіки для павільйону на Всесвітній виставці в Парижі. Тема картини, виконаної в манері кубізму й чорно-білій палітрі, — бомбардування баскійського міста Герніка, яке сталося в квітні 1937 р. Тоді без жодного попередження німецькі літаки з легіону «Кондор», надісланого Адольфом Гітлером на допомогу Франсіско Франко, провели 3-годинне бомбардування Герніки. Хоча формальною метою атаки був сусідній міст, у Герніці загинуло до 1650 мешканців і близько 900 були поранені. За словами очевидців, тих, хто намагався втекти з-під бомб, обстрілювали з бортових кулеметів. Вражений цією подією, Пікассо лише за три тижні створив велике полотно, в якому передав жах війни й негуманного ставлення людини до собі подібних.

Номер слайду 18

Аналіз картини - розповідь учня  «Герніка» — полотно заввишки 3.5 метрів та завдовжки 7.8 метрів. Картину можна побачити в Музеї королеви Софії (Мадрид). Пікассо зображує стражденних людей, тварин, та будівлі, котрі виділяються серед насильства та хаосу. Загальна сцена картини розміщується в кімнаті, де у відкритому кінці зліва стоїть бик з широко розплющеними очима над жінкою, котра сумує за мертвою дитиною у неї на руках. У центрі картини розміщується кінь, який падає в агонії від того, що пронизаний списом. Центральним фокусом картини є велика зяюча рана в боці коня. Два «приховані» зображення сформовані конем з'являються в картині: Людський череп на тілі в коня. Бик, сформований нижньою частиною коня. Голова бика сформована в основному по передній нозі коня, коліно якої стоїть на землі. Колінна чашечка ноги проявляється у формі носа голови бика, а ріг розміщений у грудях коня. Хвіст бика схожий на полум'я з димом, у вікні створюється більш сірий, світліший відтінок, ніж у кімнаті. Під конем лежить труп розчленованого солдата, який лежить на декількох відрубаних руках. Одна з них досі тримає меч, з якого росте квітка. На відкритій долоні загиблого солдата є стигма, символ мучеництва, отримані стигмати від Христа. Лампа над головою в коня зображена на взір ока. У правій верхній частині коня перелякана жіноча фігура, яка, судячи з усього, запливла в кімнату через вікно. Її руки, які також плавають, несуть гасову лампу. Лампа стоїть дуже близько до ліхтаря і є символом надії. Праворуч з побожним страхом жінка бродить по напрямку до центру плаваючої жіночої фігури. Вона дивиться прямо на запалену лампу. Кинджали, якими замінено язики бика, коня та скорботної жінки. Птах, можливо, голуб, стоїть на полиці за биком у паніці. На правому краї фігура з піднесеними руками з жахом потрапляє в пастку вогнем зверху і знизу. Темні стіни з відкритими дверима визначають правий кінець картини.

Номер слайду 19

Порівнюємо Знайдіть спільні мотиви картини П.Пікассо й вірша П.Целана “Фуга смерті”.

Номер слайду 20

Прослухайте твір Й.С.Баха (Токата ре мінор для органа) Як ви думаєте, в чому полягають музичні принципи художньої організації вірша П.Целана?

Номер слайду 21

Підводимо підсумок Вправа “Мікрофон”: Я дізнався… Я зрозумів… Мене вразило… Бесіда: -Доведіть, що життя П. Целана пов'язано з Україною. -В чому ви вбачаєте особливості поезії П.Целана? - Чи актуальні проблеми, порушені письменником?

Номер слайду 22

Поезія Целана Зашифровані образи та примхливі метафоричні ланцюги, асоціативний монтаж і смислова багатошаровість, виведення на поверхню периферійних значень художнього слова – все це створює у поезії П.Целана «безодні» підтексту, наділяє її здатністю навіювати певний емоційний стан (сугестію), впливати і на інтелект, і на свідомість читача. Лейтмотивними у творчості П.Целана є теми трагічної долі єврейського народу у ХХ столітті, матері й Буковини, пам’яті й забуття, часу й зруйнованого світу. Характерною рисою цього митця є антитеза, яка виявляє парадоксальність і фатальну розірваність світу. Ключові образи й поняття – камінь, попіл, сніг, волосся, серце, кров, око, троянда. Ранні збірки Целана містять здебільшого римовані поезії, згодом поет перейшов на верлібр зі складним ритмом.

Номер слайду 23

Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Оробець Валентина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Камінська Олена Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Федорченко Зоя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
14031
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку