Презентація "Педагогізація та її значення для розвитку компетентнісного потенціалу"

Про матеріал
В презентації показано яке велике значення має спільна діяльність навчального закладу і сім’ї з питань вирішення проблем навчання, виховання і розвитку дітей.Як допомогти батькам краще зрозуміти свою дитину,її потреби.Розкрито поняття "педагогічна просвіта","психолого-педагогічна компетентість батьків"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Педагогізація та її значення для розвитку компетентнісного потенціалу батьків Підготувала Семихат Т. В. вчитель початкових класів Красноградського ліцею №4

Номер слайду 2

суспільство Інститут сім’ї індивід. Гармонійне та здорове суспільство починається із щасливої та здорової сім’ї.

Номер слайду 3

Складнощі інституту сім’ї- руйнуються сімейні відносини, - підвищується ризик розлучень, - знижуються виховні функції сім’ї, -не підтримуються сімейні традиції, - росте рівень дитячої бездоглядності та безпритульності, - діти вимушені зростати в неповних сім’ях , загострюється проблема насильства в сім’ї.

Номер слайду 4

Завдання педагогічної просвітизбагачення родинного виховання, сприяння зміцненню всіх його ланок,зміцнення педагогічної компетентності батьків.

Номер слайду 5

Психолого-педагогічна компетентнІстьпередбачає усвідомлення батьками того, що результати виховання безпосередньо залежать від власних витрат і зусиль,усвідомлення педагогічних мети і завдань; знання психічних і фізіологічних особливостей своєї дитини, форм і методів виховання; адекватності у виборі форм і методів виховання, сформованості практичних навичок їх застосування; емоційної задоволеності стосунками з дитиною та існування в сім’ї стабільного позитивно-емоційного фону.

Номер слайду 6

Компетентність – це характеристика, що дається людині в результаті оцінки ефективності (результативності) його дій, спрямованих на дозвіл певного кола значущих для цієї спільноти завдань Знання, навички, здібності, мотиви, цінності і переконання розглядаються як можливі складові компетентності, але самі по собі ще не роблять людину компетентним.

Номер слайду 7

Психолого-педагогічна компетентість батьків1. Когнітивний компонент (психолого-педагогічні знання)2. Практичний компонент (навички та вміння)3. Мотиваційний компонент (усвідомлення цінності, розуміння і оцінка своєї виховної діяльності, прагнення до отримання нових знань і досвіду).

Номер слайду 8

Чинники виховних можливостей сім’їготовність батьків до виховання дитини, рівень загальної і педагогічної культури дорослих членів родини,характер взаємин і міра узгодженості батьків у питаннях виховання, Індивідуальні особливості – темперамент, моральні якості, комунікативні здібності, стан здоров’я, загальний і власний досвід виховання дітей, ціннісні орієнтації.

Номер слайду 9

Класні керівники включають у плани роботи лекції з педагогіки, психології, права, етики, фізіології та гігієни; батьківські збори; тематичні консультації; педагогічні практикуми з розгляду й аналізу різних ситуацій виховання дитини в родині та школі; огляд популярної педагогічної літератури для батьків; обмін досвідом виховання дітей у родині; вечір запитань і відповідей; день відкритих дверей та інші форми.

Номер слайду 10

Допомога в розвитку дитини створення таких умов, за яких її фізіологічні, емоційні та інтелектуальні потреби задовольнятимуться достатньою мірою Результат– здоров’я дитини, її щастя і благополуччя.

Номер слайду 11

ОсновнІ принципи сімейного виховання : Гуманність і милосердя до дитини Врахування вікових та індивідуальних особливостей дитини Залучення дітей до життєдіяльності сім’ї як рівноправних учасників Оптимістичність і демократичність батьківсько-дитячих взаємин. Послідовність та єдність батьківських вимог.

Номер слайду 12

Поняття «педагогізація середовища» увів у науковий обіг видатний педагог Станіслав Теофілович Шацький. Він трактував школу як засіб педагогізації соціального середовища, до того ж не лише через педагогічний колектив, а й через соціально-розвинених учнів та батьків. Напрями педагогічної освітишироке ознайомлення з надбанням етнопедагогіки свого народуформування критичного ставлення до проявів масової культури низької якості,запровадження просвіти з проблем сім’ї та сімейного виховання;забезпечення в кожній школі діяльності педагогічних університетів для батьків.

Номер слайду 13

Педагогізація батьків і членів родин має сприяти розв'язанню актуальних завдань :1. Навчити батьків бачити і розуміти вікові зміни, що відбуваються з дітьми;2. Познайомити з основами психологічних, педагогічних і правових знань, необхідних для ефективного побудови дитячо-батьківських відносин3. Розвивати шанобливе ставлення до особистості дитини,4. Формувати мотивацію батьків до роботи над собоюрозвивати вміння батьків надавати дітям допомогу і підтримку у вирішенні актуальних життєвих задач;5. Допомогти батькам усвідомити причини ситуації проблемної ситуації і прийти до усвідомленого вибору при вирішенні проблем емоційного і міжособистісного характеру.

Номер слайду 14

Як класний керівник я використовую. З власного досвіду. Ярмарок Ідей «Щаслива дитина»Гра «Серветка»Гра «Кошик вражень»Батьківські збори онлайн. Традиційні батьківські збори

Номер слайду 15

Родинне свято.відкриті урокиІндивідуальні консультації Лекторії “Як допомогти дітям добре вчитися”

Номер слайду 16

Дитинане слухає. Що робити Ліля Дубінська. Ця книга пояснює, як правильно спілкуватися з дитиною і показує, як вона чує і бачить наші слова та сприймає нашу поведінку. Вона навчить коли вчасно підставити дитині руку, а не носити її на руках, направити, а не відвести та домовитись, а не тиснути. Виховання без травмування або Навіщо дітям дорослі?, Горбунова Вікторія. Кожні батьки бажають, щоб їхня дитина вірила в свої можливості, почувалася сильною та впевненою. Але є різні діти, деякі бояться дорослих, залежать від думки батьків, не мотивовані та не вміють розв’язувати самостійно конфлікти. Як з цим впоратись? Як любити дитину, Януш Корчак. Кожне слово цієї книги випромінює любов до дітей! Її повинні прочитати всі батьки Головна ідея педагогіки Корчака — повага до дитини, до її думок і бажань, усвідомлення, що всі діти різні, що вони мають право вибору

pptx
Додано
6 листопада 2022
Переглядів
565
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку