Презентація "Пелопоннеські війни"

Про матеріал
Матеріали до уроку "Пелопоннеські війни" - утворення і склад військових союзів на чолі з Афінами та Спартою, перебіг та тактика військових дій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пелопоннеські війни

Номер слайду 2

Після перських воєн початку V століття до н. е. грецькі міста-держави (поліси) почали об’єднуватися в захисні союзи. Багато держав встали на бік Афін, особливо ті, що належали Іонії. Всі разом вони утворили Делоську лігу (близько 478 р до н.е.). Ця організація у своєму найбільшому складі вміщувала понад 300 членів, які віддавали данину найсильнішій військово-морській потужності Греції у формі кораблів або грошей, в обмін на захист від передбачуваної загрози з боку перських і середземноморських піратів. Афінський союз

Номер слайду 3

Регіональна нестабільність Греції в кінці VI століття до нашої ери привела до створення Пелопоннеської ліги (прибл. 505-365 рр. до н. е.). Вона являла собою групу, кожен член якої клявся мати таких же ворогів і союзників, як і Спарта. До Ліги входили: Коринф, Еліс, Тегея та інші держави (крім Аргоса). Членство в Лізі не обкладалося даниною, як у Афін. Навпаки, спартанці надавали свої війська для захисту учасників спільноти. Такі дії дозволили Спарті встановити гегемонію і домінувати над Пелопоннесом аж до IV століття до нашої ери. Спартанський союз

Номер слайду 4

Перша Пелопоннеька війна (460 до н. е. — 445 до н. е.) - перша війна між союзами давньогрецьких полісів: Делоським на чолі з Афінами і Пелопоннеським на чолі зі Спартою

Номер слайду 5

Друга Пелопоннеська війна (431-404 pp. до н. е.) – війна між 1-м Афінським морським і Пелопоннеським союзами (на чолі зі Спартою), в яку були втягнуті всі поліси Еллади. Її ділять на три періоди: Архідамова війна (431-421 pp. до н. е.), Сицилійська війна (420-413 pp. до н. е.) і Декелейська війна (413-404 pp. до н. е.). Ще в 445 р. до н. є. між Спартою і Афінами було укладено мирний договір на 30 років, за яким Афінський і Пелопоннеський союзи зобов'язувалися не втручатися в справи міст іншого союзу, але в той же час визнавали право нейтральних держав приєднуватися до будь-кого з них.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Зростаюча неприязнь між двома союзами призвела до нового військового конфлікту в 431 р. до н.е. Безпосередньою причиною війни було те, що процвітання Афін заважало розвитку торгівлі і ремесел в містах-союзниках Спарти, особливо в Мегарі і Коринфі. У перші десять років Пелопоннеської війни жодна із сторін не могла перемогти. Афінський флот домінував на морі і неодноразово здійснював напади на береги Пелопоннесу, а спартанці з союзниками кожного року приходили в Аттіку суходолом, розоряли поселення і знищували посіви.

Номер слайду 8

У пошуках захисту в Афіни стікалися юрми людей із сільської місцевості, і в 430 р. до н. е. в перенаселеному місті почався мор, який знищив третину його жителів. У 422 р. до н. е. спартанські війська вторглися у Фракію і захопили афінські володіння, у тому числі важливий центр Амфіполь. Війна виснажила ресурси обох сторін, і в 421 р. до н. є. вони уклали Нікіїв мир, але в 413 р. до н. є. війна відновилася.

Номер слайду 9

Похід проти Сиракуз (415-413 pp. до н. е.) завершився катастрофою і послабив Афіни – ще більше грецьких міст приєдналося до Спарти. У 405 р. до н. е. в битві біля Егоспотамів Афіни втратили свій флот, внаслідок чого спартанцям вдалося блокувати Пірей і в 404 р. до н. е. примусити Афіни здатися. За умовами капітуляції Афіни не могли володіти флотом і зводити міські укріплення й змушені були визнати верховенство Спарти на суші та на морі. Афінська морська держава перестала існувати.

Номер слайду 10

Як і після всіх великих конфліктів, підсумки Пелопоннеської війни дали початок змінам і створенню нових військових тактик. Наприклад, фаланги гоплітів стали глибше (більше рядів людей) і ширше. Стали шикуватися комбіновані війська, підключаючи піхоту і кавалерію, – тактика, яка надалі стала дуже поширена.

Номер слайду 11

Десятилітні Пелопоннеські війни породили категорію людей, які жили з війни. По закінченню війни вони ставали найманцями навіть у своїх давніх ворогів. Так у 401 р. до н.е. відбувся відомий як відступ 10 000 воїнів-гоплітів з території Персії у Грецію, описаний істориком Ксенофонтом.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 січня
Переглядів
981
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку