Презентація "Передачі обертального руху"

Про матеріал
Презентація призначена для здобувачів освіти ЗП(ПТ)О з предмету "Спецтехнологія електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування " за темою "Відомості з технічної механіки" урок Передачі обертального руху. Розглянуто відомості про механізми передавання і перетворення руху, призначення механічних передач , переваги дії механізмів та недоліки тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вище професійне училище № 94 Група 1Е Підготувала: викладач спеціальних дисциплін II категорії ПАЩЕНКО П.О. «Спецтехнологія електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування» Професія: «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування»

Номер слайду 2

ТЕМА 3. «. Відомості з технічної механіки» УРОК №15. ПЕРЕДАЧІ ОБЕРТАЛЬНОГО РУХУ.

Номер слайду 3

план Відомості про механізми передавання і перетворення руху Призначення механічних передач Переваги дії механізмів та недоліки Умовні графічні позначення на схемах Основні співвідношення для кінематичних параметрів і параметрів навантаження механічних передач

Номер слайду 4

Обертальний рух у машинах і механізмах передається гнучкими - пасовими, ланцюговими і жорсткими - фрикційними, зубчастими - передачами. У пасових і фрикційних передачах використовуються сили тертя, а у зубчастих і ланцюгових - механічне зчеплення елементів передачі. Кожна з передач має ведучу ланку, що надає рух, і ведені ланки, які передають рух від даного механізму до другого, зв’язаного з ним МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ

Номер слайду 5

Передачі обертального руху широко застосовуються в механізмах і машинах. Вони забезпечують безперервний рівномірний рух. МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ Основне призначення механічних передач – це узгодження параметрів руху робочих органів машини з параметрами руху вала двигуна. Усі механічні передачі поділяють на дві основні групи: а) передачі, що базуються на використанні сил тертя (пасові, фрикційні); б) передачі, що базуються на зачепленні (зубчасті, черв'ячні, ланцюгові, гвинтові).

Номер слайду 6

Передачі, що базуються на використанні сил тертя (пасові, фрикційні) ; МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ Пасова передача Фрикційна передача

Номер слайду 7

Передачі, що базуються на зачепленні (зубчасті, черв'ячні, ланцюгові, гвинтові) МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ Зубчата передача Черв’ячна передача

Номер слайду 8

Передачі, що базуються на зачепленні (зубчасті, черв'ячні, ланцюгові, гвинтові) МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ Ланцюгова передача Гвинтова передача

Номер слайду 9

Пасові передачі МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ Порівняно з іншими механічними передачами пасові дають змогу просто, безшумно передавати крутний момент від двигуна або проміжного вала до робочого органу верстата в достатньо широкому діапазоні швидкостей і потужностей. Пас охоплює два шківи, насаджені на вали. Навантаження передається за рахунок сил тертя, що виникають між шківом і пасом внаслідок натягання останнього. Застосовуються передачі з плоскими клиновими і круглими пасами.

Номер слайду 10

Пасові передачі МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ 1 — ведучий вал, 2 — ведучий шків, 3 — приводний пас, 4 — ведений шків, 5 — ведений вал Пасові передачі поділяють на відкриті, перехресні і напівперехресні. У відритій передачвали паралельні один одному і шківи обертаються в одному напрямку. В перехресній вали розташовані паралельно але ведучий шків обертається, наприклад за годинниковою стрілкою а ведений - проти неї, тобто у зворотному напрямку. Напівперехресну передачу застосовують між валами, осі яких розташовані в різних площинах під кутом один до одного.

Номер слайду 11

МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ Переваги можливість передавання руху між валами, що знаходяться на значній відстані; плавність та безшумність роботи, які обумовлені еластичністю паса; запобігання різкому перевантаженню елементів машини внаслідок пружності паса та можливості його проковзування на шківах; простота конструкції, обслуговування та догляду в експлуатації; відносно високий ККД. Переваги дії даного механізму та недоліки Недоліки неможливість виконання малогабаритних передач (для однакових умов навантаження діаметри шківів майже у 5 разів більші, ніж діаметри зубчастих коліс); несталість передавального числа через можливе проковзування паса; підвищене навантаження валів та їхніх опор, що пов'язане із потребою достатньо високого попереднього натягнення паса; низька довговічність приводних пасів (у межах 1000–5000 год).

Номер слайду 12

Фрикційні передачі МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ У фрикційних передачах обертальний рух передається від ведучого до веденого вала за допомогою щільно притиснутих один до одного гладеньких коліс (дисків) циліндричної або конічної форми. Фрикційні передачі застосовуються в лебідках, гвинтових пресах, верстатах та інших машинах. Щоб фрикційна передача працювала без ковзання і забезпечувала необхідну силу тертя (зчеплення), поверхню веденого колеса покривають шкірою, гумою, пресованим папером, деревиною або іншим матеріалом, який може створити потрібне зчеплення зі стальним або чавунним ведучим колесом

Номер слайду 13

МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ Переваги простота конструкції; безшумність; рівномірність обертання; можливість застосовувати їх при високих швидкостях; проковзування (властивість запобігати перевантаженням веденого вала, що унеможливлює поломку передачі). Переваги дії даного механізму та недоліки Недоліки необхідність використовувати спеціальні притискальні пристрої; великі навантаження на вали і підшипники; проковзування (нестабільність передатного відношення).

Номер слайду 14

Зубчата передача МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ У зубчастих передачах рух передається за допомогою пар зубчастих коліс . Менше зубчасте колесо називають шестірнею, а більше - колесом. Термін "зубчасте колесо" стосується як до шестірні, так і до колеса За профілем зубів розрізняють евольвентні, з зачепленням Новікова і циклоїдальні зубчасті передачі. У машинобудуванні широко застосовується евольвентне зачеплення. Принципово нове зачеплення Новікова можливе лише в косозубих передачах. Воно перспективне завдяки високій міцності. Циклоїдальне зачеплення використовується в різних приладах, у тому числі і в годинниках. У кожному зубчастому колесі розрізняють три кола (ділильне, виступів і впадин) і три відповідних діаметри.

Номер слайду 15

Зубчата передача МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ В залежності від взаємного розташування осей валів зубчасті передачі поділяють на циліндричні, конічні і гвинтові. Циліндричні зубчасті колеса для промисло вого обладнання виготовляють з прямими, косими і кутовими (шевронними) зубами Зубчасті зачеплення: а - циліндричне з прямими зубами, б - таке ж з косими зубами, в - з шевронними зубами, г - конічне, д - колесо-рейка, е - черв’ячне, є - з круговими зубами. Червячна передача

Номер слайду 16

МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ Переваги Зубчасті передачі мають широке поширення. Вони довговічні й надійні в роботі при додержання допустимих рівнів навантажень та належний рівень обслуговування. Малогабаритний механізм забезпечує високий коефіцієнт корисної дії і може застосовуватися для широкого кола зміни швидкостей. Наявність зубів зачеплення дозволяє добиватися сталості передавальних відносин між пов'язаними валами з-за відсутності можливості їх проковзування. При цьому навантаження на вали не перевищують допустимих меж. Переваги дії даного механізму та недоліки Недоліки . В плані експлуатації – такий механізм шумить при високій швидкості обертання. Він не може гнучко реагувати на зміни навантаження, так як являє собою жорстку конструкцію з точним регулюванням. У технологічному плані – це складність виготовлення пар коліс зачеплення. Для такого виду передач потрібна підвищена точність, так як зуби знаходяться в зачепленні при постійно змінній напрузі. В таких умовах можливі втомні руйнування матеріалу. Це відбувається при перевищенні допустимих навантажень.

Номер слайду 17

Черв’ячна переда МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ Черв'ячна передача є невеликим зубчасто-гвинтовим механізмом, який здійснює рух за принципом гвинтової пари. Даний пристрій застосовується для передачі зусиль обертального руху між валами, кут схрещування яких становить 90 градусів. Найчастіше провідною ланкою в конструкції даного механізму є «черв'як», тобто невеликий гвинт з трапецеїдальної різьбленням. Пристрій даної деталі дуже примітивне, і вся черв'ячна передача - це всього лише два механізму, головним з яких є той самий «черв'як». На вінці даного пристрою є зуби дугоподібної форми, які суттєво збільшують значення контактних ліній у місці механізму пристрою.

Номер слайду 18

Переваги дії даного механізму та недоліки МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ Мотор редуктор черв'ячний та інші пристрої, виконані за цією технологією, відрізняються своєю безшумною і в той же час плавною роботою. Також дані пристрої досить компактні за розмірами, за рахунок чого мають відносно невелику масу конструкції. Мотор редуктор черв'ячний відрізняється своєю можливістю великого редукування - властивістю отримання високих передаточних чисел. Також даний пристрій володіє високою кінематичною точністю. Разом з тим основним його недоліком є порівняно низький коефіцієнт корисної дії. Дана характеристика утворюється за рахунок ковзання витків черв'ячного гвинта по зубах колеса пристрою. Також черв'ячна передача має високу схильність до заїдання, внаслідок чого пристрій даного механізму не може похвалитися своєю надійністю і довгим терміном експлуатації.

Номер слайду 19

Ланцюгові передачі МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ Ланцюгова передача являє собою замкнений металевий шарнірний ланцюг, що охоплює два зубчастих колеса (зірочки). На відміну від паса ланцюг не проковзує, крім того його можна застосовувати у передачах з малою відстанню між валами та в передачах з великим передаточним числом. Ланцюгові передачі поділяють за такими ознаками: За типом ланцюга, яким оснащена передача, розрізняють ланцюгові передачі з: роликовими ланцюгами; втулковими ланцюгами; зубчастими ланцюгами. Ланцюгові передачі застосовуються для передачі потужності від долей кінської сили (велосипедні ланцюги) до тисячі кінських сил (багаторядні ланцюги підвищеної міцності). Ці передачі працюють на великих швидкостях, до 30 м/с, і передаточних числах до 15. В окремих випадках їх коефіцієнт корисної дії може становити 0,98.

Номер слайду 20

МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ Переваги можливість використання при значних відстанях між валами; достатньо високий ККД; можливість передавання обертового руху одним ланцюгом декільком валам, у тому числі і з протилежним напрямом обертання. Переваги дії даного механізму та недоліки Недоліки збільшення довжини ланцюга через зношення шарнірних з'єднань і відповідне ослаблення натягу; нерівномірність руху ланцюга і пов'язані з цим динамічні явища у передачі та підвищений шум; низька кінематична точність при реверсуванні; потреба застосування додаткових пристроїв для регулювання натягу ланцюга.

Номер слайду 21

Гвинтова передача МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ Передача гвинт-гайка використовується для перетворення обертального руху у поступальний в різних галузях техніки; в приладах, верстатах, пресах, прокатних станах, випробувальних машинах тощо. Виконується передача за двома схемами: схема 1: гвинт – обертальний рух, гайка – поступальний. схема 2: гайка – обертальний рух, гвинт – поступальний. Класифікація. З призначенням: кінематичні, силові; За видом тертя: з тертям ковзання, з тертям кочення. Остання має високий К.К.Д., але дорога.

Номер слайду 22

МЕХАНІЗМИ ПЕРЕДАВАННЯ І ПЕРЕТВОРЕННЯ РУХУ Переваги Ці передачі безшумні в роботі, що досягається підвищеною плавністю зачеплення, прості за конструкцією і у виготовленні і дозволяють отримувати великий виграш у зусиллях. Переваги дії даного механізму та недоліки Недоліки До недоліків слід віднести: відносно низький ККД, схильність до заїдання, відносна тихохідність передач.

Номер слайду 23

Правила визначень умовних графічних в схемах елементів кінематики регламентовані ДСТУ 2776-68 Умовні графічні позначення

Номер слайду 24

Правила визначень умовних графічних в схемах елементів кінематики регламентовані ДСТУ 2776-68 Умовні графічні позначення

Номер слайду 25

Основні співвідношення для кінематичних параметрів і параметрів навантаження механічних передач Важливою характеристикою передач обертального руху є передаточне відношення або передаточне число. Відношення кутової швидкості, частоти обертання (числа обертів за хвилину) і діаметрів одного з валів до відповідних параметрів іншого вала, що обертається разом з першим валом, називається передаточним відношенням. Його позначають буквою u. Відношення частоти обертання ведучого вала до частоти обертання веденого називають передаточним числом. Це число показує, у скільки разів прискорюється чи сповільнюється рух.

Номер слайду 26

Основні співвідношення для кінематичних параметрів і параметрів навантаження механічних передач Оскільки частота обертання (кількість обертів за хвилину) прямо пропорційна кутовій швидкості обертання, то передаточне відношення u1-2 = n1/n2 = ω1/ω2 Передаточні відношення, виражені через діаметри початкових кіл D і числа зубів z зубчастих коліс, рівні між собою: u1-2 = D2/D1 = z2/z1 Тобто, отримати дані про передаточне відношення можна з будь-якого виразу: u1-2 = n1/n2 = ω1/ω2 = D2/D1 = z2/z1

Номер слайду 27

Основні співвідношення для кінематичних параметрів і параметрів навантаження механічних передач Оскільки частота обертання (кількість обертів за хвилину) прямо пропорційна кутовій швидкості обертання, то передаточне відношення u1-2 = n1/n2 = ω1/ω2 Передаточні відношення, виражені через діаметри початкових кіл D і числа зубів z зубчастих коліс, рівні між собою: u1-2 = D2/D1 = z2/z1 Тобто, отримати дані про передаточне відношення можна з будь-якого виразу: u1-2 = n1/n2 = ω1/ω2 = D2/D1 = z2/z1

Номер слайду 28

Основні співвідношення для кінематичних параметрів і параметрів навантаження механічних передач Ведучі ланки та їх параметри прийнято позначати непарними цифрами 1, 3, 5 і т. д., ведені та їх параметри - парними цифрами 2, 4, 6 і т. д. Наприклад: D1 і D2- діаметри ведучого і веденого шківів зубчастих коліс, зірочок і т. д.; z1 і z2 - числа зубів ведучого і веденого зубчастих коліс, зірочок; n1 і n2 - частоти їх обертання (числа обертів); ω1 і ω2 — кутові швидкості. ПЕРЕДАТОЧНЕ ВІДНОШЕННЯ= (БІЛЬШИЙ ШКІВ) / (МАЛИЙ ШКІВ) u = D2/D1, где u –передаточне відношення, D1 –діаметр меньшого шківа, D2–діаметр більшого шківа.

Номер слайду 29

* Перевірте себе! Надайте поняття передачі обертального руху. Механічні передачі. Назвить види механічних передач. Передавальне відношення та передавальне число. Який принцип роботи фрикційної, пасової , зубчастої, ланцюгової, черв’ячної передачі Наведіть переваги і недоліки, призначення фрикційної, пасової , зубчастої, ланцюгової, черв’ячної передачі

Номер слайду 30

Рефлексія - Якою була тема уроку? - Що ви дізнались нового на уроці - Що вам найкраще запам'яталось?

Номер слайду 31

Вибери обличчя, яке відображає твій емоційний стан. 1 2 3

Номер слайду 32

Вибери обличчя, яке відображає твій емоційний стан.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Л.С. Довгаль
    Хороший матеріал, та є невідповідність зображення та назви передачі руху. Слайд №6. Фрикці́йна переда́ча — механічна передача, що передає обертальний рух від ведучої ланки (вала, осі) до веденої внаслідок тертя, яке виникає між тілами кочення (дисками, конусами та ін.), притиснутими одне до одного. А друге подане зображення є зображенням зубчатої передачі.
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    3.0
ppt
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
4760
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку