Презентація. Переказ "Дорогі гості" до уроків українськрї мови

Про матеріал

Розробка уроку до написання переказу містить орфографічну, підготовку. план та опорні слова .В презентації багато ілюстрацій та ціквого матеріалу до даної теми

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Переказ тексту за планом і опорними словами. Підготувала вчитель початкових класів КЗ Верхівцевського НВК Попова Л. П

Номер слайду 2

Взимку, як тільки випадає перший сніг, з’являються в Україні красиві птахи, з яскраво – червоними грудками. Це снігурі.Ім’я своє снігур дістав від слова „сніг”. Адже ці  пташки, за народним повір’ям – перші вісники зими і снігу.

Номер слайду 3

Снігурі – птахи не тільки красиві, а й солідні: ніколи не поспішають, не метушаться. І до того ж рицарі: самці, які б не були голодні, завжди поступляться кращими  гронами  горобини самиці. Зимою снігурі, як і синиці прилітають до людського житла. Спокійно обробивши одне дерево, снігурі перелітають на сусіднє. І роблять це по команді вожака, якого птахи неухильно слухаються.

Номер слайду 4

СнігуріВ лісі, в скверах, на алейкахптиці в чорних тюбетейках.– Прилетіли снігурі! – Це зима на порі…Ой, які вони цікаві: По-смішному  величаві. Кажуть, якщо їх нема,То не скоро ще зима…Сірі та червоногруді– Дю-дю- дю, – гукають, – дю-ді…А самі аж із тайгипринесли до нас сніги…От за це ми їх із вамий називаєм снігурами.

Номер слайду 5

Щиглик – невеликий, завбільшки з горобця, строкатий птах, що легко впізнається за забарвленням. Самка забарвлена так само як самець, але її червона “маска” менша і блідніша.

Номер слайду 6

Щиглик на землю сідати не любить, а полюбляє літати. Восени і взимку зграї щигликів кочують збираючи насіння бур`янів. В квітні зграї щигликів вже не зустрічаються. Проте вже в кінці літа птахи знову збираються докупи.

Номер слайду 7

Коноплянка надає перевагу просторам з безладно розкиданими острівцями дерев і чагарників, сусідства з людським житлом вона уникає. В Україні коноплянка гніздиться на всій території.

Номер слайду 8

Чиж харчується комахами та насінням хвойних і листяних дерев; восени улюблену їжу чижа становлять насіння берези та вільхи. Чижі тримаються переважно на вершинах високих дерев, можуть триматися на гілках, повернувшись спиною або головою донизу. Взимку утворює зграї.

Номер слайду 9

ДОРОГІ ГОСТІ  Намела січневого снігу хуртовина. Важким стало життя птахів. Ось прилетіла зграйка красенів щигликів, чижів, коноплянок. Після морозної ночі вони на лопухах, вільхах, берізках поснідають насіннячком. 

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Деревце горобини схоже на прикрашену новорічну ялинку. Спокійні снігурі з червоними грудками ласують ягідками горобини. Це наші зимові гості. 

Номер слайду 12

Номер слайду 13

І ми в саду на ялинці поставили їдальню для дорогих гостей. Підгодовуємо пташок просом, насінням, ягодами горобини, коноплями. 

Номер слайду 14

Номер слайду 15

— Про кого говориться в оповіданні? — Чим зайняті птахи після ночі? — З чим порівнюють горобину? — Про яких зимових гостей ідеться в оповіданні? — Що повісили діти на ялинці? 

Номер слайду 16

— Чому оповідання має таку назву? — Чого вчить нас цей текст? — Чи всі ми так поводимося із пташками взимку? — Скільки абзаців у цьому оповіданні? — Які заголовки можна дібрати до цих частин? 

Номер слайду 17

Словник: хуртовина, важке життя, морозна ніч, деревце горобини, зимові гості, ялинка, підгодовуємо пташок. 

Номер слайду 18

План1. Морозна ніч. 2. Зимові гості. 3. Годівничка на ялинці.  

Номер слайду 19

Зробивши з татком годівничок. Для горобчиків, синичок,Воронів і снігурів,Для зимуючих птахів. Ми в садочку,На кілочкуЇх розвішувати стали.І кормів туди поклали.

Номер слайду 20

Самоперевірка робіт за пам’яткою 1. Чи чітко передано думку? 2. Чи використано повтори? 3. Чи всі слова використані доречно? 

pptx
Додано
29 червня 2018
Переглядів
5418
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку