Презентація "Першоцвіти"

Про матеріал
Ця презентація запрошує вас у світ ранньовесняних квітів, які символізують пробудження природи від зимового сну. Ці квіти зачаровують своєю тендітною красою і невимушеною силою, з'являючись серед снігу та холодних вітрів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація «Першоцвіти»Презентацію створено вчителем Суворовою О. В.

Номер слайду 2

З приходом весни природа прокидається від зимового сну. Поцілунок першого весняного сонечка розпочинає квіткову «феєрію». Ряст, палаючий горицвіт, блакитноокі проліски, порцелянові філіжаночки конвалій заворожують погляд кожного, хто спостерігає це диво природи.

Номер слайду 3

Пролісок. Пролісок - ніжний блакитний дзвіночок. Серед талого снігу крізь землю пробивається один з перших вісників весни. Йому не страшні весняні заморозки. У народі називають «небесниками» або «небовим ключем» через блакитні квіточки. Також має назву «сцілла». У давні часи з соку пролісків робили клей.

Номер слайду 4

Підсніжник. Підсніжник звичайний(галантус) – в перекладі з грецької назва позначає «молочно - квітковий», бо колір цієї рослини схожий на колір молока. Витримує морози до 10 градусів нижче нуля. З’являється наприкінці лютого та росте протягом березня – квітня. У народі називають «скорозріст», «сніжноцвіт», «скоролісок». Цибулини підсніжника є отруйними.

Номер слайду 5

Шафран Гейфеля(крокус)Шафран росте на відкритому сонячному місці. Відомий своїми яскравими фіолетовими квітами і як джерело найдорожчих у світі прянощів, які виготовляють з висушених маточок квітки. Вид занесений до Червоної книги України.

Номер слайду 6

Морозник(чемерник)Люди захоплені квітуванням цієї рослини серед зими і схожістю з дикими трояндами чи рожами, тому називають «зимова рожа», «сніжна троянда». Багато видів отруйні. «Геліборус» - вічнозелена, морозостійка рослина, яка цвіте після сходу снігу 30-45 днів з березня. Зустрічається дуже незвичне забарвлення квітів – від ніжно-рожевого до чорного.

Номер слайду 7

Зозулині черевички. Зозулині черевички – рідкісна рослина, яка перебуває під охороною міжнародних конвенцій. Квітка нагадує по формі старовинний черевичок. Досягає висоти до 35 см.

Номер слайду 8

Цибуля ведмежа(черемша)Ця квітка – цінна лікарська рослина, відома також під назвами «левурда», «дикий часник». Занесена до Червоної книги України. Цвіте в квітні – травні. Під час цвітіння утворює суцільний білий килим.

Номер слайду 9

Білоцвітник весняний. Білоцвітник відомий також як «весняна сніжинка» за ніжні білі пелюстки із зеленими кінчиками. Занесена до Червоної книги України.

Номер слайду 10

Ряст. Найчастіше ряст можна побочити в дібровах, росте і серед чагарників. Цвіте рано навесні білими, жовтими або фіолетовими квіточками, зібраними в китиці.

Номер слайду 11

Сон-трава(простріл)Як тільки ростане сніг, з товстого кореневища відростають невисокі стебла з поодинокими пухнастими фіолетовими квітками на верхівці, які вкриті від весняних заморозків пухнастими листочками. За старовинною легендою цю травичку так назвав мисливець, який побачив, як ведмідь викопав корінь цієї рослини і одразу заснув. Перед негодою сон-трава закриває пелюстки і схиляється до землі, ніби засинає. Звідси і назва «сон-трава».

Номер слайду 12

Горицвіт. Горицвіт – отруйна рослина заввишки 10-40 см. Може також використовуватись як лікарська рослина. Цвіте з ранньої весни до половини травня. Здалля, весною, його квіти виглядають як яскраві вогники, тому і має назву від слова «горіти». У народі називають «заячий мак», «купавник», «жовтоцвіт».

Номер слайду 13

Мати-й-мачуха(підбіл)Буро-жовті квіти, розпускаються до появи листя вже в кінці березня. Назву ця рослина отримала не випадково. Одна сторона її листя на дотик здається холодною та гладкою, а інша – м’якою та приємною, як материнська любов і холодність мачухи. «Туссілаго» - інша назва. Високо цінується за свої лікарські властивості. Квіти мати-й-мачухи нагадують квіти кульбаби, такі ж жовті, а в кінці цвітіння стають білими і пухнастими.

Номер слайду 14

Гіацинт. Гіацинт завезено до України з Туреччини та Сирії. Найближчі родичі гіацинту – лілії. Пишні суцвіття нагадують мініатюрні лілії. Кольори бувають найрізноманітніші – білі, рожеві, сині. В народі називають «квітка дощу».

Номер слайду 15

Примула. Примула – у народі називають «баранці», «жовтуха» або «миколайчики». У природі зустрічається жовтуватого або білого кольору. Але у квіткових магазинах можна знайти і яскраві кольори примул – сині, рожеві, червоні.

Номер слайду 16

Тюльпан. Батьківщиною тюльпанів вважають гори Центральної Азії. За останні кілька століть садівникам вдалося зробити тюльпани практично всіх відтінків і кольорів. Вважаються родичами лілій. Діаметр квіток найбільшого тюльпана досягає 20 см.

Номер слайду 17

Нарцис. Ніжні тендітні квіти нарцисів – справжнє втілення природної краси. Свою назву отримали на честь Нарциса, одного з персонажів давньогрецьких міфів, який був такий прекрасний, що закохався у своє власне відображення. Нарцис символізує егоїзм та помилкові надії. Це отруйні квіти, вживання будь-якої частини в їжу може призвести до смертельного отруєння.

Номер слайду 18

Долина нарцисів. В Україні є напрочуд цікаве місце – Долина нарцисів. Це величезний природний заповідник, який перебуває під охороною ЮНЕСКО. Долина знаходиться поруч з містом Хуст Закарпатської області.

pptx
Додано
13 жовтня
Переглядів
37
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку