Презентація "Персько-грецькі війни"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн-уроків. Містить матеріали та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Військова справа в Давній Греції. Персько-грецькі війни6 ВІ38-39

Номер слайду 2

1. Поміркуйте, що означають поняття «загарбницька війна», «визвольна війна»? Чи може бути війна справедливою, за яких умов. 2. Назвіть відомі вам приклади загарбницьких та визвольних воєн. На початку V ст. до н. е. Греції довелося захищати свою незалежність у тривалій війні зі значно могутнішою Перською імперією. Сьогодні ми дізнаємося, як грекам вдалося перемогти грізного суперника. Нашим орієнтиром будуть запитання освітнього дартсу.

Номер слайду 3

1. ПРИЧИНИ ПЕРСЬКО-ГРЕЦЬКИХ ВОЄНДіємо: практичні завдання1. Працюючи з текстом, заповніть накреслену в зошиті таблицю «Персько-грецькі війни».{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Персько-грецькі війни. Причини. Привід до конфлікту. Ключові подіїВидатні грецькі полководціРезультати воєн. Наслідки воєн2. Доберіть приклади вдалої стратегії і тактики ведення бою в ході воєн. На початку V ст. до н. е. Греції довелося захищати свою незалежність у боротьбі з Перською державою. Унаслідок перських завоювань перервався зв’язок Греції з Північним Причорномор’ям, торгівля перейшла до рук фінікійських купців. Афіняни були позбавлені шляху підвезення хліба та корабельної деревини, припинилося вивезення античних ваз до Північного Причорномор’я. Були порушені торговельні зв’язки Греції. У 500 р. до н. е. малоазійські міста підняли повстання проти Персії, однак його придушили. Дарій І прагнув установити панування над усією Грецією. Йому здавалося, що багату, але невелику за територією Грецію можна легко скорити. Зіткнення персів із греками було неминучим.

Номер слайду 4

2. ПОХІД ДАРІЯ І. МАРАФОНСЬКА БИТВА Пізнавально й цікаво. З перським військом плив Гіппій — колишній правитель Афін, який був вигнаний через спробу встановити тиранію. Гіппій мріяв повернути владу за допомогою персів. Від імені перського царя Дарія І посли зажадали від грецьких міст-держав «землі й води», тобто визнання над собою влади Персії. Лише в Афінах і Спарті посли отримали гідну відповідь. Так, спартанці кинули послів у колодязь зі словами: «Візьміть самі!». Перша битва між персами та греками відбулася 490 р. до н. е. За порадою Гіппія перси висадилися в Марафонській долині. Сили були нерівними. Перська армія налічувала 25 тис. піхотинців і 1000 вершників. Грецьке військо на чолі з Мільтіадом мало чисельність 9 тис. воїнів. Перемогу здобули греки, що надихнуло їх на боротьбу з персами надалі. Відео «Марафонська битва»Поміркуймо!Дайте оцінку вчинку Гіппія. Пізнавально й цікаво. Вирішальні битви персько-грецьких воєн лягли в основу сучасних видів спорту. Марафонський біг. З радісною звісткою про перемогу до Афін послали кращого бігуна грецького війська Фідіппіда. Відстань від Марафона до Афін — понад 42 км. Посланець подолав цю відстань і, прибігши в місто, встиг крикнути: «Радійте, афіняни, ми перемогли!» — та одразу помер від розриву серця. На перших сучасних Олімпійських іграх в Афінах у 1896 р. на честь Фідіппіда було влаштовано забіг між Марафоном та Афінами, який і нині є обов’язковою частиною олімпійської легкоатлетичної програми. Спіридон Луїс — перший олімпійський чемпіон з марафонського бігу, 1896 р.

Номер слайду 5

3. ПОХІД КСЕРКСА. БИТВА ПРИ ФЕРМОПІЛАХФакт чи фейк?Побутує думка, що в битві у Фермопільській ущелині численному перському війську протистояли лише 300 спартанців. Знайдіть у тексті інформацію, яка спростовує або підтверджує це переконання. У 480 р. до н. е. перські війська на чолі з царем Ксерксом вирушили з півночі на Грецію через Фессалію. Назустріч ворогові відправили військо спартанського царя Леоніда. Війська противників зустрілися у вузькій Фермопільській ущелині. Проти 200-тисячного перського війська греки змогли спорядити близько 8 тис. воїнів з різних міст. Побачивши військо Леоніда, перський цар запропонував грекам здати зброю. Леонід відповів: «Прийди і візьми!»Два дні греки героїчно відбивали атаки персів. Однак зрадник Ефіальт із місцевих жителів провів персів гірськими стежками в тил греків. Леонід зі своїм загоном загинув, а перси захопили Середню Грецію. Ксеркс цілком спустошив Беотію й Аттику. Монумент цареві Леоніду (м. Спарта, Греція)

Номер слайду 6

4. САЛАМІНСЬКА БИТВА. ГРЕЦІЯ ПІСЛЯ ЗАВЕРШЕННЯ ВОЄНУ вересні 480 р. до н. е. грецький флот під командуванням Фемістокла розгромив персів у Саламінській битві. Греки набули впевненості у своїх силах. Найбільша битва персько-грецьких воєн відбулася 479 р. до н. е. біля м. Платеї. Грецьке військо під командуванням Павсанія перемогло. У 449 р. до н. е. греки здобули остаточну перемогу над персами. Унаслідок персько-грецьких воєн області Малої Азії, райони Егейського та Чорного морів були відкриті для греків. Економічний, політичний, культурний розквіт Греції в другій половині V ст. до н. е. досяг найвищого рівня. В Афінах невдовзі настала доба «золотого віку» Афінської демократії. Афіни посіли лідируючу позицію серед грецьких полісів, очоливши Делоський (Афінський морський) союз. Хоча надалі загострився конфлікт із Спартою, яка теж претендувала на лідерство. Діємо: практичні завдання. За допомогою додаткових джерел інформації складіть повідомлення про озброєння грецької армії часів персько-грецьких воєн. Визначте позитивні риси та слабкі місця основного бойового порядку греків — фаланги. Як вони впливали стратегію і тактику полководців?Грецька фаланга — головний бойовий порядок армії греків

Номер слайду 7

ПЕРСЬКО-ГРЕЦЬКІ ВІЙНИ (500-449 рр. до н. е.) Визначте за картою, чи виступили грецькі держави проти Персії спільно.2. Як на карті позначено події, що стали приводом до персько-грецького конфлікту?Поміркуймо!Зіставте історію персько-грецьких воєн та історію сучасної російсько-української війни. Що в них спільного? Чи може приклад давніх греків бути прикладом для нинішніх українців? Свої думки обґрунтуйте.

Номер слайду 8

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯI. Знаю й систематизую нову інформацію1. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Персько-грецькі війни»: поєднайте кожне із запитань для самоконтролю з відповідним смайликом успіху. Дайте відповіді на запитання.2. Запропонуйте запитання до кросворду «Полководці персько-грецьких воєн».ІІ. Обговоріть у групі1. Зіставте сили персів і греків у головних битвах. Що сприяло перемогам греків?2. Наведіть приклади зради та героїзму в цих війнах. Як ви ставитеся до таких вчинків?ІІІ. Мислю творчо1. Створіть задачі на лічбу часу з дібраними датами.2. Виконайте творчий проект (характеристика, мультимедійна презентація, лепбук та ін.) про одного з видатних грецьких полководців часів персько-грецьких воєн і презентуйте в класі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Очеретяна Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 грудня 2023
Переглядів
2523
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку