Презентація "Утворення імперії Александра Македонського. Елліністичні держави"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить матеріали та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Утворення імперії Александра Македонського. Елліністичні держави6 ВІ40

Номер слайду 2

Про яку історичну подію «нагадує» хмаринка? Який поліс очолив інші грецькі міста внаслідок згаданої події? Коли він втратив значення як центру давньої Греції?Нашу мандрівку сторінками історії давньої Греції ми продовжимо знайомством з одним із найвидатніших полководців Александром Македонським. Працюючи, будемо шукати відповіді на запитання освітнього дартсу.

Номер слайду 3

1. ФІЛІП ІІ ТА ПІДКОРЕННЯ ГРЕЦІЇ МАКЕДОНІЄЮДіємо: практичні завдання Працюючи з текстом параграфа, виконайте дослідницькі завдання:1. Визначте причини підкорення Греції Македонією. 2. Назвіть історичні факти встановлення в Греції панування Македонії. Великої шкоди Греції завдала Пелопоннеська війна — протистояння між Спартою та Афінами за лідерство в країні. Після війни в Греції настав період глибокого занепаду й міжусобиць, що не припинялися. Тим часом постала нова держава на північному сході Греції — Македонія. Засновником єдиної могутньої Македонської держави був цар Філіп ІІ (правив у 359-336 рр. до н. е.). Македонська фаланга — піхотний стрій, що шикувався зімкненим і глибоким ладом (до 16 рядів). Воїни, які стояли попереду, тримали на плечах сариси — списи завдовжки 5 м. Списи висували попереду фаланги й утворювали гостру щетину. Для захисту боків служили легка піхота й кавалерія. Фаланга була грізною силою.1. З яких родів військ складалася македонська фаланга?2. Поміркуйте, чому фаланга була ефективною на рівнинній місцевості. Чи могла вона мати переваги на горбистій території? Чому?Скориставшись ворожнечею між грецькими полісами, Філіп установив своє панування над усією Грецією. У 338 р. до н. е. під Херонеєю військо Філіпа перемогло греків і панування в Греції остаточно перейшло до Македонії. Пізнавально й цікаво. Юний Александр, син Філіпа IIПоки Філіп II зміцнював військо та завойовував Грецію, у нього підростав син Александр. Його вчителем був Аристотель. Александр високо цінував свого вчителя: «Філіпу я зобов’язаний тим, що живу, а Аристотелю тим, що живу гідно». А от успіхам батька син не дуже радів. Біографи вважають, що Александру належать слова: «Батько не залишить мені нічого, що я міг би завоювати!».1. Уважно прочитайте висловлювання Александра та поміркуйте, що він мав на увазі.2. Якими рисами характеру, на вашу думку, володів Александр?3. Про яке майбутнє мріяв Александр?

Номер слайду 4

2. УТВОРЕННЯ ІМПЕРІЇ АЛЕКСАНДРА МАКЕДОНСЬКОГОДіємо: практичні завдання. Працюючи із навчальним матеріалом, укладіть історичний портрет. Александра Македонського. Зробіть висновок про його життєву позицію. За ходом роботи складіть хронологічну таблицю «Завоювання Александра Македонського». Після смерті Філіпа II царем Македонії став його 21-річний син Александр 336-323 рр. до н. е.). Він вивчав військову справу й із 16 років брав участь у походах. Ставши царем, Александр продовжив підготовку до війни з Персією — найбільшою тогочасною державою. Навесні 334 р. до н. е. він зі своїм військом перейшов Гелеспонт (протока Дарданелли) й увійшов у володіння перського царя Дарія III. Перське військо в кілька разів перевершувало македонську армію, але воно було погано навчене. Перша сутичка відбулася на березі річки Гранік, де македонське військо здобуло перемогу. Греки в Малій Азії переходили на бік Александра. У 333 р. до н. е. розпочався великий Східний похід Александра. 331 р. до н. е. у битві при Гавгамелах македонці завдали вирішальної поразки війську Дарія III. У 327 р. до н. е. Александр пішов походом на Індію, але військо відмовилося йому коритися. Похід закінчився в 325 р. до н. е. у Вавилоні. Александр створив найбільшу державу. Він оточив себе східною розкішшю, вимагав, щоб його вважали богом, мріяв підкорити Північну Африку й Італію але 323 р. до н. е. він зненацька помер від малярії на 33 році життя. Після смерті Александра Македонського величезна імперія розпалася й після тривалих воєн була поділена між його полководцями. Александр Македонський (фрагмент мозаїки, Помпеї)

Номер слайду 5

УТВОРЕННЯ ІМПЕРІЇ АЛЕКСАНДРА МАКЕДОНСЬКОГОПоміркуймо!Поміркуйте, на якому етапі життя Александр Македонський міг це сказати. Які риси характеру полководця розкривають його висловлювання?• Якщо б я не був Александром, я хотів би бути Діогеном.• Не можуть існувати два Сонця на небі та два владики на Землі.• Немає нічого більш рабського, ніж розкіш і млість, і нічого більш царственого, ніж праця.• Бачу, що буде велике змагання над моєю могилою. Діємо: практичні завдання. Працюємо з історичною картою:1. Визначте кордони Перської імперії, Македонії та підвладних їй країн. Нанесіть їх на контурну карту.2. Позначте на контурній карті напрямок Східного походу Александра Македонського, місця та роки переможних для Александра битв, столицю імперії Александра, місто Александрію Єгипетську.

Номер слайду 6

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯІ. Знаю й систематизую нову інформацію1. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Утворення імперії Александра Македонського»: поєднайте кожне із запитань для самоконтролю з відповідним смайликом успіху. Дайте відповіді на запитання.2. В онлайн-вправі виникла помилка. Запропонуйте правильний варіант виконання завдання. Укажіть, скільки років потрібно додати до числа 323 чи відняти від нього, щоб установити правильні дати подій. (для виконання вправи, скористуйтеся кюар-кодом)ІІ. Обговоріть у групі1. Поміркуйте, чи міцною була імперія Александра. Знайдіть аргументи на користь своїх припущень.2. Проаналізуйте історію піднесення Македонії та імперії Александра Македонського за алгоритмом: причини піднесення → головні історичні факти → причини падіння.ІІІ. Мислю творчо. Створіть історичний портрет Александра Македонського (за допомогою пам’ятки на форзаці).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Очеретяна Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чут Наталія Василівна
    Дякую колего, за презентації!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 грудня 2023
Переглядів
1783
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку