Презентація "Первісні уявлення про всесвіт і людину "

Про матеріал
Первісні уявлення про всесвіт і людину "Про зояний віз", "Чому пес живе коло людини?"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація вчительки української мови та літератури Старосинявського НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, гімназія» імені О. Романенка Роздобудько І. Ф.2021 Первісні уявлення про всесвіт і людину. «Про зоряний віз», «Чому пес живе коло людини?»

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУ:навчальна: з’ясувати місце міфології в доробку художньої літератури; дати поняття фольклору, легенди, міфу; ознайомитися з міфами та уявленнями первісних людей;виховна: виховувати інтерес до міфологічного минулого українців;розвивальна: розвивати уяву, логічне мислення, культуру зв'язного мовлення.

Номер слайду 3

Епіграф ... Знати дохристиянські вірування неодмінно треба, бо без них нема можливості зрозуміти...Історію культури і історію літератури,заснованих на духові народу. Митрополит Іларіон

Номер слайду 4

Міфологічне мислення - це образне уявлення про навколишню дійсність, яке ґрунтується на етнічному моделюванні світу, традиціях зіставлення явищ у системі "космос - хаос" та вираження його власними етнічними мовними, образними та символічними засобами.

Номер слайду 5

Первісні уявлення про всесвіт і людину. Первісними віруваннями людей були тотемізм, фетишизм, магія.

Номер слайду 6

Це культ священних предків. Кожне плем’я мало своїх пращурів, які частіше за усе ототожнювалися з тваринами. Але тотем — це не просто тварина, а божественна тварина, від якої, за віруваннями, пішли як тварини, так і люди. Це цікаво!тотемізм

Номер слайду 7

Фетишизм. УВАГА!Одна із ранніх форм релігійних вірувань; поклоніння предметам неживої природи — фетишам, які нібито наділені чудодійною силою. Яскравим прикладом фетишизму у сьогоденні є носіння різноманітних амулетів, оберегів, (наприклад, хрестиків у християн), віра в чудодійність ікон, ідолів тощо.

Номер слайду 8

Це спосіб впливу на предмет через використання міс­тичних сил. Магія не могла змінювати якість предметів і явищ, але магічні слова і обряди мали вплив на людей, уселяючи віру в краще, «програмуючи» на успіх у задуманій справі. Магія

Номер слайду 9

Але магія була не тільки добра (біла), але й нечиста (чорна)

Номер слайду 10

Це зображення світу, наповненого живими істотами, наділеними чудесними й фантастичними якостями. Це своєрідне світосприйняття, що ґрунтується на спорідненості людини й природи. Міфологія

Номер слайду 11

вірування давніх слов'ян, були тісно пов'язані з обожненням явищ і сил природи. Кожне з них мало певне надприродне пояснення та пов'язувалось з певним божеством чи таємничою істотою. Міфи й легенди українців. Слов'янська міфологія 

Номер слайду 12

Номер слайду 13

— збереження і примноження роду, родючості землі, плодовитості худоби, охорона способу життя і цінностей роду. Головним завданням стародавньої віри Вогонь та Вода – першоджерела Всесвіту

Номер слайду 14

«Великий Віз» або «Велика Ведмедиця» — це сузір’я північної небесної півкулі, складається з семи великих зір та багатьох малих. «Про зоряний Віз»

Номер слайду 15

Тема: демонстрування небайдужості, відповідальності, добро­сердечності та піклування про інших через образ головної героїні. Ідея: захоплення чудовим прикладом поведінки чуйної та тур­ботливої дівчини, яка робить усе можливе, щоб врятувати тих, хто цього потребує.«Про зоряний Віз»

Номер слайду 16

«Чому пес живе коло людини?» Тема: пошуки найкращого місця для життя собаки та істоти, яка може її захистити. Ідея: демонстрування переваг людини серед інших представників світу живої природи.

Номер слайду 17

Теорія літератури. Фольклор (англ. folk-lоге, букв.— «народна мудрість») — традиційна, художня, колективна, літературна або музична творча діяльність народу, яка засобами мови зберегла знання про життя і природу, давні культи і вірування, а також відбиток світу думок, уявлень, почуттів і переживань наших пращурів.

Номер слайду 18

Фольклорні роди: Легенда (лат. legenda — «те, що слід прочитати») — це жанр лі­тератури і фольклору, усне народне оповідання про чудесну подію, що сприймається як достовірне. народний епос ;народна лірика ;народна драма ;народний ліро-епос .

Номер слайду 19

Різновиди міфів: Міф (від грец.— «казка», «переказ») — оповідання про минуле, навколишній світ, яке описує події за участю богів, демонів і героїв та історії про походження світу, богів і людства. космогонічні — про створення Всесвіту; теологічні — про походження богів; солярні й астральні — про сонце, зорі та сузір’я; етимологічні — міфи, що пояснюють походження явищ або предметів; есхатологічні — про загибель Всесвіту; землеробські міфи — про циклічність у природі; героїчні міфи — про героїв, воїнів та засновників племен.

Номер слайду 20

ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУУгадайте поняття за описами: культ священних предків, віра в божественну тварину, від якої пішли як тварини так і люди, це — ... . спосіб впливу на предмет через ви­користання містичних сил, це — ... яка релігія була поширена на Русі до введення християнства? зображення світу, наповненого живими істотами, наділеними чудесними й фантастичними якостями, це — ... .обожнення предмета, який пов’я­зується з долею всього племені, це — … .

Номер слайду 21

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Прочитати міфи та легенди, аналізовані протягом уроку, вміти їх переказувати та відповідати на питання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бачурська Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 грудня 2021
Переглядів
1902
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку