Презентація "Первоцвіти нашої місцевості"

Про матеріал

Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни! Нині деякі види належать до категорії рідкісних і зникаючих рослин та занесені до Червоної книги. Первоцвіти мають не лише естетичне, а й практичне значення в природі, адже нектаром квітів ласують бджоли, джмелі, метелики, мурашки , вони мають неабиякі лікувальні властивості. Для збереження первоцвітів необхідно їх вивчення і пропаганда екологічних знань серед населення.

Практична цінність роботи полягає у вивченні і збереженні первоцвітів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Робота виконана з метою показати різноманітність рослин нашої місцевості; ознайомлення учнів з первоцвітами; естетичного виховання учнів; природоохоронної роботи.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

з`являються найперші і найпрекрасніші квіти - первоцвіти

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Розпускання квітів у них відбувається ще до появи листків на деревах. За короткий період вони встигають відквітувати і перейти в стан спокою (надземна частина відмирає). Цим рослинам не страшні ні раптовий сніг, ні люті морози – до примх природи вони прекрасно пристосувалися. Але їм загрожує інший ворог – це люди, що зривають їх для власної втіхи чи на продаж. Найпоширенішими первоцвітами нашої місцевості є: підсніжник, проліски, сон-трава, анемона, ряст.

Номер слайду 7

Підсніжники одні з перших сповіщають про прихід весни. Ніжні, подібні до невеликих дзвоників білосніжні квітки підсніжника прикрашають ще зовсім зимовий ліс. Підсніжниками їх назвали тому, що починають вони рости ще в лютому під сніговою ковдрою, а в березні на землі, яка тільки-но прокинулася від зимового сну, гойдаються сніжно-білі квітки.

Номер слайду 8

Мають ніжно голубі квіти, які милують наше око у весняному лісі. Проліски поки що досить часто зустрічаються у нашій місцевості, але і вони потребують охорони.

Номер слайду 9

Сон-трава – рослина, яка відома своїми пухнастими стеблами і квітками. Сон-трава вміє реагувати на зміну погоди – перед дощем квіти стуляють свої пелюстки і схиляються до землі – “засинає”. Звідси і походить назва рослини. Через свою красу сон-трава часто попадає до букетів і тому потребує дбайливої охорони.

Номер слайду 10

Невеличкі ніжні квіточки білого або сонячного кольору піднімаються на тоненьких стебельцях і неначе прислухаються до весняних звуків лісу і співу пташок, шелесту молоденького листя дерев і кущів

Номер слайду 11

Коли в лісі зацвітають квітки рясту – здається, що землю вкрили розкішним килимом. Вони невеликі, але їх багато. Зібрані вони в пишні, рясні китиці. Тому, мабуть, і назвали цю рослину рястом. Квітки рясту приваблюють джмелів та бджіл солодким соком – нектаром.

Номер слайду 12

Пшінка весняна  або жовтець-пшінка Місцева назва — маслянка. Пшінка — ранньовесняний медонос, бджоли охоче її відвідують і збирають з неї нектар. Може також використовуватися як лікарська рослина. У народній медицині рослину використовують від цинги, геморою, бородавок, корости, від зміїних укусів. У гомеопатії використовують свіжі листки. На ніч і в дощову погоду квітки закриваються, щоб зберегти тепло і захистити пилок від вологи. 

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

На Єгипетських пірамідах, які збудовані 4,5 тис. років тому є напис „Людство загине, якщо воно не житиме за законами природи, у гармонії з природою”. Протягом всього існування людство робить все навпаки – живе для себе, руйнуючи крок за кроком природу. Це можна сказати і про збирання та знищення первоцвітів. Лише завдяки злагодженій роботі громадськості із державними природоохоронними структурами, органами місцевого самоврядування, правоохоронними органами можливо зупинити нищівне знищення первоцвітів, які занесені до Червоної книги України!

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевгеніна Тетяна Григорівна
    Дякую за цікаву та змістовну презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
4 березня 2018
Переглядів
18150
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку