Презентація "Петриківський розпис".

Про матеріал
Конспект уроку "Петриківський розпис" для 5 класу дасть можливість провести цікавий та змістовний урок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Петриківський розпис. Образотворче мистецтво 5 клас

Номер слайду 2

Петриківка. Назва цього виду народної творчості пішла від назви села Петриківка на Дніпропетровщині. У Петриківці дбайливо зберігають традиції розпису. Народні майстри і їхні вироби прославилися на весь світ.

Номер слайду 3

ПетриківкаІсторія розпису сягає ще далеко до нашого народження. Ще за часів Запорізької Січі село було засновано в 1772 році останнім кошовим отаманом Петром Калнишевським, та названо на його честь. В селі ніколи не було кріпацтва, мешканці села були вільні і могли співати, танцювати, малювати.

Номер слайду 4

Петриківський розпис є в кожному українському домі - кухонні дощечки, вази, ложки, тарілки. Майстри Петриківського розпису додають у фарбу трохи лаку. Для нанесення орнаменту використовуються фарби на яєчній основі, масляні фарби, гуаш. Пензлі зроблені з котячої шерсті, сірниками, обмотаними м’якою тканиною або просто пальцями. Петриківський розпис

Номер слайду 5

У роботах переважають яскраві кольори, без попереднього промальовування малюнка, тому дана майстерність вимагає високої чіткості рухів. Петриківський розпис

Номер слайду 6

Види мазків. Петриківський розпис“вазон”“бігунець”

Номер слайду 7

«Зернятко» – це простий мазок, форма якого залежить від форми пензлика. Він є одним з основних елементів петриківського розпису. Наступний елемент петриківського розпису – «криве зернятко», за допомогою якого утворюють пірчасте листя, пуп’янки, пелюстки квіток. Набираємо фарбу на круглий пензлик і починаємо наносити мазок, як і звичайне «зерня», але при натискуванні трохи повертаємо руку вправо чи вліво. Маємо викривлену півколом краплину. Петриківський розпис

Номер слайду 8

Петриківський розпис

Номер слайду 9

Петриківський розпис

Номер слайду 10

Петриківський розпис. Малювання айстри, ромашки, майора

Номер слайду 11

Петриківський розпис. Малювання смородини, горіхів, кетяга калини. Ягоди петриківці роблять кінчиком пальця або паличкою. Малюнок можна доповнити листочками, вусиками.

Номер слайду 12

Петриківський розпис. Виконання елемента «перехідний мазок»«Перехідний мазок» — накладається одним пензлем, але двома фарбами. При цьому сухий пензель умочують в одну (наприклад, зелену), а потім в іншу (наприклад, жовту) фарбу. На папері залишається слід від жовтої фарби, який плавно переходить у зелений.

Номер слайду 13

Петриківський розпис. Щоб композиція виглядала закінченою, в петриківському розпису використовують «пітушіння», тобто з’єднання, як окремих мазків в квітах і листках, так і окремих елементів між собою. Це можуть бути тоненькі лінії, з’єднані в одній точці в квітках, уздовж центральної лінії в листі, або різноманітні «травинки», «пуп’янки», дрібненькі ягідки, бутончики, колосочки і безліч інших дрібних деталей, які розміщені навколо основних елементів чи вздовж стебла в букетах.

Номер слайду 14

Петриківський розпис

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Король Ніна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Разумахіна Юлія
    Дякую за презентацію
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 травня 2022
Переглядів
6314
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку