Презентація "Пейзаж у живописі. Пастораль у музиці."

Про матеріал
Презентація до уроку мистецтва в 6 класі "Пейзаж у живописі. Пастораль у музиці." за підручником Масол Л. М. спрямована на допомогу вчителю при поясненні теми "Пасторальні настрої". Даний матеріал стане добрим помічником у проведенні цікавих та змістовних уроків мистецтва в 6 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пейзаж у живописі. Пастораль у музиці.21 урок

Номер слайду 2

АКТУАЛІЗАЦІЯ ЗНАНЬ-                     Які види пейзажів вам знайомі? -                     Які виражальні засоби створюють настрій у пейзажі?

Номер слайду 3

Як стверджують космонавти, із космосу наша планета здається блакитного кольору. І тільки ми, її мешканці, можемо милу­ватися чарівним різнобарв’ям — прекрасною палітрою заходів і сходів Сонця, феєричністю полярного сяйва.

Номер слайду 4

Морські простори об­даровують нас аквамариновими і блакитними кольорами, а пусте­лі — золотисто-жовтими.

Номер слайду 5

Поля, луги та ліси — смарагдовою зелен­ню листя і чарівною барвистістю квітучих рослин. Гори вражають величністю синьо-білих льодових і сліпучих засніжених вершин.

Номер слайду 6

Будь-яка картина – це розповідь про той час, епоху, коли вона була створена. Дивлячись на безкрайні простори, високі собори, широкі річки на полотнах художників, ми іноді не помічаємо, що картина – це площина, плоский аркуш, що має тільки ширину та висоту. Без знання законів перспективи не може обійтись жоден художник.

Номер слайду 7

Перспектива (у перекладі з лат. — дивитися крізь) — це спосіб зображення тривимірного простору та об'ємних предметів на двовимірній площині картини, малюнка, фрески та ін.«Перспектива є кермо живопису»Леонардо да Вінчі.

Номер слайду 8

Передній план. Середній план. Дальній план. Для передачі глибини простору площину картини розділяють на плани: передній, середній і дальній або перший і другий тощо. Одним із важливих завдань у композиції пейзажу є створення ілюзії глибини простору.

Номер слайду 9

Правила повітряної перспективи:предмети першого плану єчіткими й контрастними, вони детально промальовуються, зображуються яскравими, насиче­ними кольорами;предмети другого планувиглядають тьмяними, розми­тими, промальовуються більшузагальнено, набувають холод­них відтінків — від блакитного до фіолетового. Організувати простір у пейзажі допомагають знання законів перспективи —повітряної та лінійної.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Правила лінійної перспективи:♦ паралельні лінії, що віддаляються від спостерігача вдалину, зближуються і сходяться в одній точці — точці сходження, яка перебуває на лінії горизонту;♦ однакові за розміром предмети та об’єкти при віддаленні від спо­стерігача здаються меншими (наприклад, дерева вздовж дороги).

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Картини природи, сільські сцени, зазвичай сонячного безтур­ботного настрою, в мистецтві мають назву «пастораль» (від франц. — сільський, пастуший). Часто в них утілюються різні по­чуття, що наповнюють людину, яка перебуває на лоні природи. Музичні пасторалі існують у різних інструментальних жанрах — камерних і симфонічних.

Номер слайду 17

В інструментальній музиці картинам природи присвячена не­скінченна кількість творів — від мініатюр до великих симфоній. Наприклад, Віктор Косенко написав фортепіанну п'єсу «Пасто­ральна», Алессандро Скарлатті — сонату № 1 «Пастораль». Андре Жоліве. Різдвяна пастораль №3 для флейти, фагота й арфи.

Номер слайду 18

Людвіг ван Бетховен. Симфонія № 6 «Пасторальна» (фрагмент)Людвіг ван Бетховен свою шосту симфонію назвав «Пастораль­на». Це єдина симфонія Бетховена, що має авторську програму, заголовки до частин. На титульному аркуші рукопису композитор написав: «Пасторальна симфонія, або спогади про сільське життя,скоріше вираження настрою, ніж звуковий живопис».

Номер слайду 19

Запам’ятайте:

Номер слайду 20

У вільний час зробіть начерки або фотознімки довкілля. Намагайтеся, щоб у зображеннях чітко проглядалася плано­вість, перспектива. Домашнє завдання:

Номер слайду 21

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Овчинникова Наталья Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Демків Марія Василівна
    дякую за цікаву розробку.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Щербак Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Олехнович Вероника
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Людмила Лєвченко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 6 клас (Масол Л.М.)
Додано
7 лютого 2021
Переглядів
7995
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку