Презентація "Підготовка учнів до написання власного висловлення"

Про матеріал
Презентація містить узагальнені матеріали щодо написання власного висловлення у форматі ЗНО та зразок власного висловлення "Який зі способів подолання конфліктів є найбільш ефективним?"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготовка учнів до написання власного висловлення

Номер слайду 2

Текст публіцистичного стилю з елементами художнього, інколи наукового. Відповідно до цього мають добиратися мовні засоби й стилістичні прийоми. До стилетворчих засобів публіцистичного стилю належать: яскраво виражена інформативність; прагнення переконати читача; «усеосяжність» мовних засобів унаслідок широкого діапазону жанрів і підстилів. Мовні особливості: лексичні: використання синонімів, емоційно-оцінної лексики; синтаксичні: використання риторичних питань, заперечних конструкцій у функції ствердження, закликів-звертань. морфологічні: варіювання часовими формами дієслова для підкреслення образності розповіді.

Номер слайду 3

Сформулюйте тезу, наведіть два-три переконливі аргументи, які найкраще підтвердять Ваші міркування. Проілюструйте Ваші думки посиланнями на приклади з художньої літератури (зазначте автора й назву твору, укажіть проблему, порушену письменником, художній образ, через який проблему розкрито, наведіть цитату з твору тощо), історичними фактами або випадками з життя. Не переказуйте змісту художнього твору, не давайте повної характеристики образів. Сформулюйте висновки.

Номер слайду 4

ТЕЗА АРГУМЕНТ 1 АРГУМЕНТ 2 ПРИКЛАД 1 (з літератури або інших видів мистецтва) ПРИКЛАД 2 (з історії, суспільно-політичного або власного життя) ВИСНОВОК Можливою є й структура власного висловлення, коли приклади розташовані безпосередньо за «своїми» аргументами.

Номер слайду 5

Теза - це коротко сформульована провідна думка твору, правильність якої треба довести або спростувати. У тезі ми презентуємо гіпотезу висловлення проблеми чи проблем.

Номер слайду 6

1. Прочитайте мікротекст, за яким треба створити власне висловлення на ЗНО: Взаємини між людьми бувають різними: як такими, що стимулюють співпрацю і товариськість, так і тими, що призводять до суперечок і протистоянь. Часто непорозуміння стають причиною появи образ, ворожості та ненависті. Ці та подібні негативні ситуації називають конфліктами. Усі ми маємо досвід участі у конфліктних ситуаціях, і для багатьох він був не завжди позитивним. У цьому процесі важливо не концентрувати увагу на сторонах конфлікту чи його перебігу, а бачити перспективу вирішення проблеми. Успіх в управлінні конфліктами значним чином залежить від поведінки його учасників. Конфліктологія (наука по конфлікти) вирізняє декілька способів подолання суперечностей

Номер слайду 7

Зважаючи на цю інформацію, надайте розгорнуту письмову відповідь на проблемне питання: Який зі способів подолання конфліктів є найбільш ефективним?

Номер слайду 8

2.Прослухайте уривок тексту й скажіть, якою структурною частиною власного висловлення він є: «Я переконана, що життя – це складний процес, упродовж якого постійно виникають проблеми й непорозуміння. На жаль, інтереси й цілі людей не завжди збігаються. Саме тому конфлікти є частиною нашого щоденного життя. Я глибоко переконаний, що розв’язувати конфлікти можна різними способами, проте найефективнішими є компроміс і конкуренція. Усе залежить від ситуації, у якій ти опиняєшся». (Це теза. На неї вказує головна частина складного речення «Я переконана…» і те, що тут представлена гіпотеза й дана відповідь на запитання, яким закінчується мікротекст).

Номер слайду 9

3. Прочитайте все власне висловлення й скажіть, чи наявні в ньому всі необхідні структурні частини. Доведіть. Життя – це складний процес, упродовж якого постійно виникають проблеми й непорозуміння. На жаль, інтереси й цілі людей не завжди збігаються. Саме тому конфлікти є частиною нашого щоденного життя. Я глибоко переконаний, що розв’язувати конфлікти можна різними способами, проте найефективнішими є компроміс і конкуренція. Усе залежить від ситуації, у якій ти опиняєшся. Наведу такі, як на мене, переконливі аргументи. По-перше, компроміс забезпечує мирне врегулювання конфлікту, виключає насилля, адже веде до вироблення рішення, що влаштовує обидві сторони. Варто зазначити, що в історії вільної України є досить багато прикладів компромісів. Проголошення 24 серпня 1991 року незалежності нашої країни теж було результатом негласного компромісу між частиною партійної еліти й національно-демократичними силами. Ці взаємні поступки стали підставою для загальнонаціонального консенсусу, коли більшість громадян на референдумі підтримала Акт про незалежність України.

Номер слайду 10

По-друге, використання стилю конкуренції є ефективним, коли кінцевий результат дуже важливий для людей. Він дозволяє швидко приймати рішення, відстоювати свою позицію, незважаючи ні на що, та боротися до кінця. Згадаймо повість Івана Франка «Захар Беркут». Головний конфлікт твору розгортається між поважним радником тухольської громади Захаром Беркутом і зверхнім боярином-зрадником Тугаром Вовком. Вони є носіями двох протилежних ідеологій. Тухольці не можуть розв’язати конфлікт шляхом компромісу, адже йдеться про оборону рідної землі від монголо-татарської навали. Саме тому Захар Беркут разом зі своєю громадою впевнено й рішуче бореться з ворогом, відстоюючи національні інтереси. Отже, у кожній конкретній ситуації треба шукати певні шляхи розв’язання конфліктів. Компроміс є ефективним для досягнення стабільності й порядку в суспільстві, він є також важливою складовою культури людей. Конкуренція ж необхідна тоді, коли людині нічого втрачати й вона мусить боротися до кінця.

ppt
Додано
3 березня 2021
Переглядів
2185
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку