Презентація “Пилип Орлик – гетьман України, творець першої української Конституції”

Про матеріал
Мета: сформувати в учнів уявлення про діяльність першого українського гетьмана в еміграції П.Орлика; вивчити зміст та основні положення його Конституції; визначити її історичне значення; формувати вміння творчо мислити; висловлювати свою позицію; розвивати навички роботи з різними історичними джерелами, документами, картами; сприяти формуванню національної, історичної свідомості учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку “Пилип Орлик – гетьман України, творець першої української Конституції”

Номер слайду 2

Мета: сформувати в учнів уявлення про діяльність першого українського гетьмана в еміграції П. Орлика; вивчити зміст та основні положення його Конституції; визначити її історичне значення; формувати вміння творчо мислити; висловлювати свою позицію; розвивати навички роботи з різними історичними джерелами, документами, картами; сприяти формуванню національної, історичної свідомості учнів.

Номер слайду 3

Проблемне завдання: Чи погоджуєтесь ви з такою оцінкою про гетьмана Пилипа Орлика?«…його життя можна визначити як суцільну трагедію, адже до останнього подиху він докладав зусиль, аби зорганізувати військову операцію європейських держав для визволення України. При всьому цьому, як глибоко віруюча людина, він вважав війну найтяжчим людським гріхом».

Номер слайду 4

 Гетьман Війська Запорозького, голова  козацької держави  на Лівобережній (1687–1704) і всій Наддніпрянській Україні (1704–1709)Я народився у 1639 р. Білоцерківському районі у шляхетській родиніЯ змалку навчався військової справи, їзди верхи, фехтування  Я в умовах Північної війни (1700—1721), в союзі з польським королем Станіславом Лещинським та шведським королем Карлом ХІІ здійснив спробу вийти з-під протекторату Московської держави і утворити на українських землях незалежну державу Князь Священної Римської імперії (1707—1709)Помер у 1709 р. у с. Варниця похований у монастирі Св. Георгія (Юрія) м. Галац (Румунія)Чия це булава?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Робота з документом. Документ 1. Із промови Пилипа Орлика під час поховання Мазепи«Ім’я славетного гетьмана Івана Мазепи вічно житиме безсмертною славою в пам’яті нашого народу, бо він хотів дати йому змогу розвинути в повній свободі всі його безмежні можливості. Нехай ні військо, ні народ не втрачають надії! Наша справа праведна, а праведна справа неодмінно перемагає». Завдання. Чи згодні ви з твердженнями, викладеними в даному документі? Свою відповідь аргументуйте.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Людовік XVГригор Орлик

Номер слайду 12

Лундський університет (Швеція)Вольтер

Номер слайду 13

-

Номер слайду 14

-Домашнє завдання1. Опрацювати параграф 322. Написати листа П. Орлику із майбутнього «Чи справдилися мрії та сподівання гетьмана?»

pptx
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
12 лютого 2023
Переглядів
992
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку