Презентація "Писемність і мистецтво. Будівництво пірамід у Давньому Єгипті"

Про матеріал
Презентація є візуальним матеріалом до теми "Давній Єгипет". Містить додаткову інформацію до теми "Освіта, наукові знання, образотворче мистецтво та архітектура Давніх Єгиптян"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Писемність і мистецтво. Будівництво пірамід у Давньому Єгипті

Номер слайду 2

1. Писемність і освіта у Стародавньому Єгипті.2. Наукові знання.3. Література, архітектура та мистецтво. ПЛАН

Номер слайду 3

Писемність виникла на Землі більш як 5 тис. років тому. Першими країнами, де люди навчилися записувати необхідну їм інформацію, були Дворіччя та Єгипет. Перші письмові знаки являли собою малюнки – ієрогліфи. У давньоєгипетському письмі було понад750 ієрогліфів. Голосні звуки на письмі не позначалися. Була особлива група ієрогліфів, що не вимовлялися під час читання, - знаки визначники. Писали стародавні єгиптяни на папірусі – особливим чином обробленому очереті. Для письма використовували тростину, невеликий горщик із водою та пенал із заглибленнями для чорної та червоної фарб.

Номер слайду 4

Процес виготовлення папірусу

Номер слайду 5

П а п і р у с

Номер слайду 6

Картини на папірусі

Номер слайду 7

Єгипетські ієрогліфи (від грец. ἱερογλύφος — «священні різьблення») — система письма, яка використовувалася в стародавньому Єгипті.

Номер слайду 8

Довгий час основну проблему становило розшифрування ієрогліфів. Розгадати загадку стародавніх папірусів вдалося французькому вченому Жану Франсуа Шампольону. В одинадцять років він уперше побачив напис, зроблений ієрогліфами. «Чи можна це прочитати?» - запитав він у секретаря єгипетського інституту, який показав хлопчикові єгипетську колекцію. Той заперечно похитав головою. «Я це прочитаю, - упевнено сказав маленький Шампольон, я прочитаю це, коли виросту!»Так і сталося через багато років, коли Шампольойн спочатку розшифрував імена Птоломея та Клеопатри, а потім знайшов ключ до читання єгипетських ієрогліфів.

Номер слайду 9

П и с е м н і с т ь. Розеттський камінь, знайдений у 1759р. Шампольйоном Жан Франсуа Шампольйон -експедиція у Єгипет Фрагмент письма ієрогліфами Площа Писемності у Франції. Монументальне зображення Розеттського каменю.

Номер слайду 10

Ієрогліфи могли означати як окремі слова так і букви(звуки)

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Освіта в Давньому Єгипті- школи були при храмах;навчання тривало 7-8 років;навчали: письму, читанню, арифметики, геометрії, географії та ін.;учні здобували звання “переписувача, що одержав дощечку”

Номер слайду 13

Знання Давніх Єгиптян про світ і людину. Вимірювання часу: 12 місяців по 30 днів. Доба 24 години

Номер слайду 14

Наукові знання. С. 53 прочитати текст та визначити які знання мали єгиптяни та для чого вони їм були потрібні. Астрономія – для визначення часу розливу річки Ніл, Медицина –для лікування людей, боротьби з різними хворобами, Математика – для роботи ремісників, будівництві каналів, палаців, пірамід. Стародавні єгипетські медичні інструменти

Номер слайду 15

Ієрогліфічний запис числа 35736 Частина папіруса Ахмеса або Рінда з написаними на ньому математичними задачами

Номер слайду 16

Медицината хімія. З розвитком бальзамування єгиптяни досягли успіхів у галузі медицини. Вони здійснювали розтини небіжчиків, тому добре знали анатомію. Зокрема, зробили відкриття, що організмом керує не серце, а мозок. Давні єгиптяни могли лікувати різні хвороби, а також здійснювати складні хірургічні операції. Поряд з цим єгипетська медицина була тісно пов'язана з магією. Єгиптяни вважали, що молитвою або замовлянням можна відлякати недугу.

Номер слайду 17

На прийомі в давньоєгипетського лікаря

Номер слайду 18

Література. До досягнень єгипетської літератури належать міфи, казки, повісті, повчання, пісні. Найвідоміші – міф про Осіріса , «Повчання Птахотепа», «Казка про мореплавця з розбитого корабля», «Розповідь єгиптянина Сінухета»«Розповідь єгиптянина Сінухета»«Повчання Птахотепа»

Номер слайду 19

В єгипетській літературі відбилися мотиви народної творчості. Повісті часто мали казкове забарвлення. Збереглося чимало народних пісень, любовних та придворних віршів. Дуже популярними були міф про Озіріса, інші міфи космічного та сонячного циклів, в яких розповідалося про створення світу, винищення людей богами

Номер слайду 20

Архітектура (культові споруди)Оскільки, відповідно до вірувань єгиптян, земне життя було лише «містком» до потойбічного, то житлові будинки вважалися тимчасовим помешканням. їх споруджували з цегли-сирцю, умебльовували тільки необхідним. На відміну від них, «вічні помешкання» – храми та гробниці – будували надзвичайно міцними. Їх зводили з каменю або висікали у скелях. Не випадково єгиптяни дали їм назву «храми мільйонів років».

Номер слайду 21

Архітектура Єгипту. Високого розвитку та технічної досконалості досягла архітектура, що характеризувалася величною монументальністю. Грандіозні будови мали висловлювати ідею могутності царської влади, яку охороняла релігія. Це масштаби та піраміди. На відміну від них палаци періоду Стародавнього царства будували з нетривких матеріалів, і тому вони не збереглися. Найвеличніші храми почали зводити у період Нового царства, наприклад грандіозні фіванські храми Ауксорський та Карнакський. Карнакський храм

Номер слайду 22

Архітектура. Х р а м Хатшепсут. Луксорський і Карнакський храми Статуї висотою 20 м – комплекс фараона Аменофіса III

Номер слайду 23

П і р а м і д и. Одне з семи чудес світу, піраміди — це величезні кам'яні  споруди пірамідальної, ступінчатої чи баштоподібної форми, збудовані як гробниці для  фараонів Давнього Єгипту.

Номер слайду 24

Перша піраміда - ступінчата піраміда, побудована приблизно у 2670 р. до н.е., нагадує кілька поставлених один на одну щораз менших по масштабу плит. Архітектор Імхотеп розробив спеціальний спосіб кладки з тесаного каменю. Піраміда Джосера розташована у Саккарі, неподалік від древнього Мемфіса. (Висота - 62 метри).

Номер слайду 25

Номер слайду 26

П і р а м і д и. Археологи нарахували 80 єгипетських пірамід. Самі знамениті три великі піраміди біля Гізи: Хеопса (Хуфу), Хефрена (Хафра) і Мекеріна (Менкаура)

Номер слайду 27

Скульптура. Для скульптури Стародавнього Єгипту властиві умовність, фронтальність та чітка, майже геометризована, статичність. Особливо це стосується зображень фараонів, вельмож. Одночасно скульптори, що зображували простих смертних, часто тяжіли до реалізму. Потяг до реалізму у скульптурі, так само як і в образотворчому мистецтві, стає дедалі помітнішим у часи Середнього царства. А від часів Нового царства вже маємо багато зразків високохудожнього реалізму.

Номер слайду 28

Скульптури

Номер слайду 29

Мистецтво. Мистецтво давніх єгиптян було тісно пов'язане з релігійною міфологією. Характерними його рисами були: велична монументальність форми, суворий та чіткий, майже геометричний конструктивізм типова фронтальність. Слід відзначити і реалістичні тенденції, які особливо виявилися у портретних зображеннях.

Номер слайду 30

Рельєф (Барельєф) - скульптурна композиція, виконана на площині і пов'язана з тлом.

Номер слайду 31

Саркофаг. Вирубана з єдиного каменю скульптура завдовжки у 80 м та висотою 20 метрів - Сфінкс, лев з головою людини та обличчям фараона Хефрена Фараон Тутанхамон. Сфінкс Мистецтво

Номер слайду 32

Ж и в о п и с. Розпис на гробниці Нахта. Розпис на гробниці Рамзеса IIРельєфне зображення родини Ехнатона

Номер слайду 33

Єгипетські художники оздоблювали стіни храмів і гробниць сценами буденного життя, міфічних сюжетів або війн

Номер слайду 34

Музична культура. А р ф а та ф л е й т а

Номер слайду 35

Запитання на повторення. Шо ви знаєте про єгипетську писемність?Які наукові знання були в єгиптян?Чому навчали в єгипетських школах?Назвіть найвідоміші літературні твори в Єгипті. Розкажіть про архітектуру та мистецтво Стародавнього Єгипту.

Номер слайду 36

Опрацювати & 11, завдання на с. 56 Завдання 4 виконати письмово Виконати тест за посиланням https://naurok.com.ua/test/homework/14150852#:~:text=https%3 A//naurok.com.ua/test/join%3 Fgamecode%3 D8574852 Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Марченко Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 жовтня 2022
Переглядів
1687
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку