Народження цивілізації Дворіччя

Про матеріал
Презентація містить матеріал про природу та населення Дворіччя, зародження шумерських міст-держав, винаходи і досягнення давніх шумерів. Стане у нагоді під час вивчення теми " Стародавні цивілізації Азії та Африки ", а також просто буде цікавою для допитливих
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народження цивілізації Дворіччя

Номер слайду 2

План Природа та населення Дворіччя. Міста – держави Шумеру. Здобутки шумерців

Номер слайду 3

Дворіччя або Месопотамія. Територія у середній і нижній течії річок Тигр та Євфрат, що впадають у Перську затоку. За природніми умовами поділяється. Північне (Верхнє) Дворіччя: Клімат жаркий і сухий, мало пристосований до землеробства. Значні поклади свинцю, олова, заліза, багато каменю. Південне (Нижнє) Дворіччя: Болотиста рівнина, утворена наносами Тигру та Євфрату;Клімат жаркий;Умови для зрошувального землеробства. Давньогрецькі географи дали цій землі назву Месопотамія

Номер слайду 4

У VII-VI тис.до н.е. розпочинається заселення Нижнього Дворіччя. Північ – скотарські племена аккадців. Південь - землеробські племена шумерів

Номер слайду 5

У ІV ст.до н.е. низини Євфрату заселили племена шумерів. ГосподарствоІригаційне землеробство, ускладнене бурхливими розливами річок, небезпекою засолення грунту. Централізована система дамб і каналів. Широке використання глини: будівництво, виготовлення посуду, іграшок, побутових предметів, таблички для письма. Розвинуті ремесла :виготовлення кольорового скла, бронзи, сплаву золота і срібла тощо.

Номер слайду 6

Шумерські поселення відомі від 4 тисячоліття до н.е. Вся територія була втричі менша за Єгипет. Громаду очолював верховний правитель-жрець. Тому шумерський храм - центр поселення і центр формування держави. Своїм головним богам шумери будували храми у вигляді багатоярусних східчастих споруд - зикуратів. Поселення були обнесені мурами ( 3 тис.до н.е.)У місті мешкало 40-50 тис.жителів, які мали свої органи управління і нікому не підкорялися. Так виникали міста-держави, які об’єднувалися у військові союзи. Найдавніше місто - Еріду; неподалік розташовувалися міста Ур, Ларса, Лагаш, Урук, Ніппур.

Номер слайду 7

Першим населеним пунктом Південної Месопотамії, обзаведшимся власними стінами, є Урук. Як і у випадку вже згаданих шумерських міст-держав, його піднесення відноситься до середини IV тисячоліття до н. е. Вигідне розташування в долині Євфрату дозволило Уруку дуже швидко заявити про свої претензії на лідерство в регіоні. Крім Кіша, Ура і Урука, в Стародавній Месопотамії існували інші міста-держави: Эшнунна, вибудувана в долині річки Диялы. Шурпак в долині Євфрату. Знаходиться неподалік від нього Ніппур. Ларак, що розташувався між відходять від Тигра великими каналами. Адаб у верхів’ях річки Интурунгаль. Сиппар, побудований в місці поділу Євфрату на два рукави. Ашшур в районі середнього Тигра. Ступінь впливу цих міст-держав на окрузі була різною. До кінця шумерського періоду на роль культового центру “чорноголових” висунувся Ніппур, оскільки там розташовувалося головне святилище верховного бога шумерського пантеону Енліля. Однак це не робило місто політичним центром. Більшою мірою на цю роль претендували Кіш і Урук.

Номер слайду 8

Області Шумеру не могли бути об’єднаними в одну державу , тому що були розділені протоками Євфрату й болотами. Центром кожної області ставало сильне мість, що виникало навколо храму. Містом-державою управляли жерці, який мав титул енсі. Командир військового ополчення – лугаль. Між ними точилася боротьба за владу. Ці війни виснажували шумерські міста. Близько 2300 р.до н.е. Шумер був підкорений аккадським правителем Саргоном, утворилося Шумеро - Аккадське царство, що проіснувало 100 років.

Номер слайду 9

Винаходи : писемність ( клиновидне письмо, або клинопис ), яким користувалися понад 35 століть, був міжнародним письмом Близького Сходу, тому його називають « латиницею Стародавнього Сходу »винайшли систему систему дробів, колесо та гончарний круг, першими навчилися виплавляти бронзу.

Номер слайду 10

ЦІКАВО ЗНАТИ !!! У шумерів існували школи – т.зв. «будинки табличок», де учні навчалися письма, лічбі, читання, астрономії, географії, музики співів, медицини та релігійних ритуалів. Шумери знали 4 математичні дії, уміли знаходити квадратний та кубічний корені, обчислювали площу. Встановили, що рік складається з 356 діб, і поділили його на 12 місяців. Мали єдину систему мір і ваги.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гмиря Ігор
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 жовтня 2022
Переглядів
832
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку