Презентація "Письменники Львівщини для дітей"

Про матеріал
Дана презентація містить матеріал про письменників і письменниць Львівщини, які пишуть для дітей молодшого і середнього шкільного віку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лапташинський Марко, 3-А клас

Номер слайду 2

Олександр Іванович Зімба (1946) – заслужений тренер України з важкої атлетики, відомий спортсмен, засновник видавництва “Вісім лапок”, автор серії казок “Веселі пригоди Бровка та Мурчика”.  До неї увійшли з два десятки книжечок про пригоди песика та котика. На їх сторінках головні герої бавляться, сперечаються, миряться й танцюють, як справжні діти. Поезія для дітей Олександра Зімби дуже добра, світла, позитивна та весела. Гарно сприймається й легко запам’ятовується.  Насправді  тільки у приказці кіт з собакою не можуть ужитися разом, а в книжечках письменника все навпаки. Народився письменник у місті Слов’янськ Донецької області, навчався у Львівському інституті фізичної культури. Живе і працює у Львові.

Номер слайду 3

Кічура Леся Володимирівна — українська казкарка, письменниця та журналістка, кандидатка наук із соціальних комунікацій, провідна редакторка літературної частини Національного академічного українського драматичного театру імені М. Заньковецької. Народилася 4 листопада 1981 р. в невеличкому селі біля Львова. Навчалася у місцевій загальноосвітній школі I-III ст. смт. Новий Яричів, яку закінчила1999 р. Свою першу казку «Турботлива корівка» Леся Кічура написала для кількамісячного сина у 2005 р.  Починаючи з 2008 року, казок у доробку письменниці ставало все більше й більше, тож 14 лютого 2017 р. в Міжнародний день дарування книг було започатковано соціально-книжковий проєкт «Добрі мамині казки» задля популяризації дитячого читання. Цього ж року вийшла перша книжка «Добрі мамині казки» (2017). 

Номер слайду 4

Жак Жаб'є  - львівський дитячий письменник, повне ім'я - Олег Мстиславович Жовтанецький. Народився 3 жовтня 1976 року у Львові. Шкільні роки провів у Івано-Франківську, де брав участь у художній самодіяльності, серед іншого, як читець гумористичних текстів. Перша збірка дитячих віршів Жака Жаб’є «Баранцеві сниться лука» з ілюстраціями львівської художниці Ольги Кваші побачила світ 2015 року й отримала ІІ місце серед найкращих україномовних видань львівських видавництв премії Львівської міської ради в номінації «Дитяча література».

Номер слайду 5

Калинець Ігор Миронович – український поет, прозаїк, громадський діяч. Народився 9 липня 1939 року в м. Ходорові на Львівщині в сім'ї службовця. Велику нішу в творчому доробку письменника складають вірші, оповідки й казки для дітей. Починаючи з «Книжечка для Дзвінки», виданої в Києві 1991 року, одна за одною виходять й інші книжки: «Пан Ніхто» (1994),  «Про дівчинку і квіти» (1995), «Дурні казки» (1996), «Різні-прерізні телеляківки», «Казки зі Львова» (2001), «Забави тістечок» (2004), «Небилиці про котика і кицю» (2005), «Данка і Крак» (2009) та багато інших.

Номер слайду 6

Володимир Лучук (27.08.1934 - 24.09.1992) – український поет, упорядник поетичних антологій, перекладач. Народився в селі Матче Грубешівського повіту, що на Холмщині (тепер Польща). Володимир Лучук видав чимало книжок віршів і казок для дітей,  яких дуже любив. Навіть під час творчих поїздок у Прагу, на вулицях міста, він мав про що поговорити з дітьми. І хоч розмови були короткі, зате контакт налагоджувався доволі швидко. Його дитячі збірки: «Уставати рано треба» (1962), «Я малюю голуба» (1967), «Сіла хмара на коня» (1968), «Хитрий лис фарбує ліс» (1970), «Зелене Око» (1974), «Чарівний глобус» (1977), «Жива вода» (1980), «Казкова орбіта» (1981), «Маленькі друзі» (1984), «Дарунки для мами» (1985), «Загадковий зореліт» (1988), «Найрідніші слова» (1989), «Приховані подарунки» (2007).  Для дітей зробив чудові переклади з слов'янських мов. Окремими виданнями вийшли антології серболужицької літератури для дітей «Ластівка з Лужиці» (1969) та «Пташине весілля» (1989), збірки дитячих віршів Франтішка Грубіна «Про що співає деревце» (1975, з чеської) та Василя Зуйонка «Покотився клубок» (1978, з білоруської).

Номер слайду 7

Любко Дереш (Любомир Мирославович Дереш) — письменник, прозаїк, есеїст, сценарист, лектор, куратор, розробник інноваційних підходів у творчості, представник сучасної української постмодерної літератури. Народився 10 серпня 1984 року в містечку Пустомити на Львівщині. Перша публікація Любка Дереша у 18 років — роман «Культ» у часописі «Четвер» (2002). Згодом вийшли друком романи «Поклоніння ящірці» (хоча й написаний раніше, ніж «Культ», але вийшов після нього), «Архе» (2005), ще через рік -  «Намір!», а в 2007 році —  «Трохи пітьми (на краю світу)». Есеї, статті та оповідання Дереша друкувалися в часописах «Ї», «Kafka», «Radar», «Пектораль», «Harper’s Bazaar», «Forbes» та ін.

Номер слайду 8

Відута Любов Йосифівна — відома українська письменниця. Народилася 9 березня 1970 р. у Львові. Змалку з мамою спілкувалася віршами. Сьогодні у доробку письменниці 19 книг. Серед перших - «Працьовита бджілка» (2008). Друга - «Ким я буду? Ким я стану?» (2009). У 2010 році побачила світ збірка дитячих віршів, загадок, скоромовок «Усміхнулось cонечко» (2012 року потрапила в довгий список Літературної премії «Великий Їжак»). Серед знакових - книжка-білінгв «У царстві Лева» (2015), двомовне видання (ілюстрації Христини Лукащук). Ця книга стала однією з перших «ластівок» щойно створеного чернівецького видавництва «Чорні вівці». У 2018 році побачила світ «Абетка» від видавництва «Пегас». Книга «Ловці думок» (2018) отримали відзнаку Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». Серед останніх найновіших книг - «Насипала зима сніжинок на долоньки» (лютий, 2020),  яка вийшла шрифтом Брайля поряд зі звичайним текстом. 

Номер слайду 9

Оксана Весна – українська письменниця, що творить у жанрах фентезі та фантастики.  Народилася Оксана Весна у Львові, 29 липня 1990 року. З дитинства дуже любила читати, а у шкільні роки почала писати власні твори. Спершу це були вірші, потім – коротка проза, яка з часом переросла у щось більше. Перша книга Оксани вийшла у світ, коли дівчині було 17 років. Вона адресує свої книжки передусім молоді, бажаючи залучити підлітків до читання, показати, що книжки – це цікаво і захоплююче.  Перша книга Оксани «Які ж вони – янголи?» - історія про дружбу хворого хлопчика і дивного крилатого прибульця з далекої планети. Торкається питань відданості, людської жорстокості та сили самопожертви. Інша книга «Ліс на межі» - про тісний зв’язок поколінь, про неприйняття людини оточуючими і самою собою та про те, як з цим неприйняттям боротися. Історія переплітає у собі слов’янську міфологію і сучасність, сни і реальність, страх і рішучість діяти. Ця книга справді на межі, прочитати її варто кожному, хто любить сюжетні пригоди з глибоким змістом.

Номер слайду 10

Бічуя Ніна Леонідівна – письменниця, прозаїк, перекладач, журналістка та членкиня Національної спілки письменників України.  Народилася 24 серпня 1937 року в Києві.  Виросла  у Львові, тут здобула освіту. У 1958 році закінчила факультет журналістики  Львівського  державного  університету  ім. Івана Франка,  де і сформувався її письменницький талант.  Авторка книг: «Дрогобицький звіздар», «Повісті», «Квітень у човні», «Родовід», «Бенефіс», «Десять слів поета». Для дітей написала «Канікули у Світлогорську», «Шпага Славка Беркути» (1968), «Звичайний шкільний тиждень», «Яблуня і зернятко». 

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Чумарна Марія Іванівна – поетеса, педагог, журналістка, громадська та культурна діячка. Народилася 19.08.1952 року в с. Рекшині Бережанського району Тернопільської області. Закінчила філологічний факультет Львівського державного університету ім. І. Франка. Протягом двадцяти років працювала на журналістській ниві, керувала літературною студією «Заспів».У 1991 році заснувала першу у Львові авторську приватну школу українознавчого змісту «Тривіта».  Лауреатка літературної премії «Благовіст-2005». Членкиня Національної спілки письменників України. У літературному доробку поетеси: збірки віршів «Сонячна музика», «Земля між вогнями», «З глибин», «Стрітення», «Вихід»; наукові розвідки  «Мандрівка в українську казку» та «З початку світу. Україна в символах»; афоризми «Думки навздогін»;  буквар «На білому світі». Марія Чумарна є авторкою книжок для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку «Цокає годинничок», «Нев'янучі плоди», «Лумпумчик» та ще майже сотні книжок.

Номер слайду 14

Зеновій Филипчук – львівський письменник, поет та пісняр. Народився 4 березня 1963 року в с. Підгірці Стрийського району Львівської області. Закінчив філологічний факультет Дрогобицького педінституту ім. І. Франка. Викладав у школах українську мову та літературу, потім займався журналістською роботою. А з 1990 року працював у Львівському естрадному театрі «Не журись!». У творчому доробку Зеновія Филипчука численні твори для дітей. Перша дитяча книжка «День ангела» вийшла в 1993 році. Зеновій Филипчук є автором збірки новел, притч та оповідань "Дванадцять прекрасних новин", яка побачила світ у 2004 році та дуже полюбилася дітям. Популярними є його твори: «Равлик, який літає», «Бабусина радість», «Талант бути людиною», «Намолене місце», «Вервичка з хліба», «День і ніч. Навколо багаття» та ін.На думку автора, дитяча книжка : «...дасть змогу задуматися над тими істинами, що надихають вирости великою людиною. А великий читач, напевне, погодиться зі мною... коли б казок не було, то не було б дитинства. І тільки в дитинстві живе непохитна віра в те, що все найкраще попереду».

ppt
Додано
3 травня 2023
Переглядів
1554
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку