Презентація "Пісня пісень"

Про матеріал
Презентація до теми : Шолом Алейхем "Пісня пісень" за підручником Зарубіжна література 7 клас Волощук Є.В
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Пісня пісень”(Юнацький роман) Шолом Алейхем

Номер слайду 2

Доброзичливе вітання єврейською”Шолом алейхем”, що в перекладі означає “Мир вам”, стало відомим після того , як талановитий письменник Соломон Рабинович узяв його за творчий псевдонім. Відоме й творче гасло митця: “ Писати правду з глибини душі, кров’ю серця, але — для радості”. Соломон Рабинович народився 2 березня 1859 року в українському місті Переяславі ( нині Переяслав - Хмельницький) у багатодітній єврейській сім’ї.

Номер слайду 3

Батько його був дрібним підприємцем. У тринадцять років Соломон утратив матір . За традицією Шолом - Алейхем відвідував єврейську початкову школу, а згодом вступив до Переяславського повітового училища. Здобувати загальну освіту хлопцеві було не легко. Проте він закінчив навчання з відзнакою. Дитинство Соломона минуло в містечку Воронькові неподалік від Переяслава. У ті роки він захоплювався легендами й переказами про Богдана Хмельницького , Мазепу та інших народних героїв. І романтичний фольклор, і мальовнича природа рідного краю залишили в душі письменника глибокий слід, що відобразилося в його творчості.

Номер слайду 4

У п’ятнадцятирічному віці прочитавши “Робінзона Крузо” Дефо, він написав власну версію роману рідною мовою і вирішив будь - що стати літератором. У сімнадцять років почав заробляти на життя як репетитор з російської мови. Отримав місце вихователя дочки заможного поміщика і орендаря Елімелеха Лоєва в селі Софіївці. Три роки Шолом служив домашнім учителем його доньки. Між молодим учителем і його ученицею , спалахнуло світле почуття. Подолавши спротив батька, за кілька років Ольга стала дружиною письменника і народила йому шістьох дітей. Соломон був янголом - охоронцем для своєї родини.

Номер слайду 5

Тараса Григоровича Шевченка можна вважати одним з його літературних учителів.“ Коли я писав свої вірші, – розповідав Соломон Наумович, — я вдень з вогнем шукав “Кобзаря”, цю пісню пісень Шевченка, і не міг знайти. Я готовий був віддати що завгодно й скільки завгодно. І тепер я бачу , що не помилився б, якби сплатив найвищу ціну за одну тільки “Катерину”.

Номер слайду 6

Над повістю “Пісня пісень” Шолом - Алейхем почав працювати в 1909 р. Назву твору дала однойменна книга Старого Заповіту, приписувана царю Соломону. До неї увійшли любовні гімни, що оповідають про взаємні почуття правителя Ізраїлю і селянки Суламіфі. У біблійні часи мудрець Соломон спромігся зізнатися в любові, здатній змінити світ і наповнити світлом душу. У ХХ ст. закоханий юнак Шимек проголосив, що відчуває до Бузі “ ту святу , полум’яно - пекельну любов, яку оспівано в “ Пісні пісень””. “Любов понад усе!” — стверджують і Соломонові гімни, і повість єврейського письменника.

Номер слайду 7

Аналіз твору “Пісня пісень” Оповідачем у повісті виступає сам головний герой. Він описує перебіг “юнацького роману”й водночас власні почуття. Рік написання: 1909 - 1917 Жанр: роман. Тема: Розповідь про перше коханняІдея : любов найважливіша. Проблематика твору. Кохання. Проблеми вибору. Сенс життя

pptx
Додано
2 лютого
Переглядів
138
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку