Презентація по темі "Травлення", 8 клас

Про матеріал

В презентації "Травлення" коротко висвітлений основний матеріал теми.

Його можна використатати як при вивченні нового матеріалу, так і при узагальненні знань учнів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Травлення Дерево тримається своїми коренями, а людина їжею. Азербайджанське прислів'я

Номер слайду 2

Ротова порожнина Хліб — традиційний харчовий продукт. Чому в ротовій порожнині з’являється солодкий смак, якщо декілька хвилин жувати чорний хліб?

Номер слайду 3

Зуби

Номер слайду 4

Язик Містить смакові рецептори. Проковтує їжу. Приймає участь в утворенні мови.

Номер слайду 5

Слинні залози Виробляють секрет – слину. Слина містить: Лізоцим – бактерицидна речовина. Муцин – в'язка речовина. Амілаза – фермент. Розщеплює крохмаль до дисахаридів (t=37є,рН=6,8-8,2).

Номер слайду 6

Висновок: Солодкий смак при жуванні хліба – результат дії ферменту амілази в ротові порожнині.

Номер слайду 7

Шлунок «Багато хто сприймає шлунок, як «мішок», заповнений рідинами і ферментами, але це дуже складний орган...» У чому ж складність шлунка й процесів, що в ньому відбуваються?

Номер слайду 8

Шлунок Вміщує до 3 літрів їжі. Їжа перемішується, утворюючи травний комок – хімус. Відбувається розщеплення білків під дією ферменту – пепсину (t=37є,рН=2).

Номер слайду 9

Епітелій шлунку

Номер слайду 10

(1849-1936) І.П. Павлов 1904 рік - отримав Нобелівську премію за дослідження процесів травлення. Розробив фістульну методику, яка дозволяє вивчати діяльність здорового організму. Створив вчення про вищу нервову діяльність .

Номер слайду 11

Регуляція травлення - “ уявне годування ” Стравохід перерізається, на шлунок накладається фістула. Їжа в шлунок не потрапляє, а шлунковий сік виділяється. Висновок: Виділення шлункового соку регулюється нервовим шляхом.

Номер слайду 12

Регуляція травлення - “ ізольований шлуночок ” Від великого шлунку вирізається малий, на який накладається фістула. Їжа в шлунок потрапляє і шлунковий сік виділяється, поки їжа знаходиться в шлунку(5–6 годин). Висновок: Виділення шлункового соку регулюється гуморальним шляхом.

Номер слайду 13

Процеси в шлунку  Хімічна обробка їжі - за допомогою ферментів шлункового соку розщеплюються білки й жири молока; Фізична обробка їжі - за допомогою хлоридної кислоти відбувається набрякання білків; Переміщення їжі - за допомогою м’язів шлунку здійснюється перемішування їжі з утворенням травного комка – хімусу. Знезаражування їжі - за допомогою хлоридної кислоти знешкоджуються мікроорганізми; Всмоктування компонентів їжі - у шлунку всмоктуються вода, спирти, деякі ліки, гормони та ін.

Номер слайду 14

Кишечник У проміжному відділі головного мозку є харчовий центр, утворений осередками голоду і насичення. Коли поживних речовин в організмі не вистачає, виникає відчуття голоду, а коли цих сполук достатньо — формується відчуття насичення. Яким чином тонкий кишечник впливає на відчуття голоду і насичення, якщо він розташований «далеко» від головного мозку?

Номер слайду 15

Тонкий кишечник

Номер слайду 16

Дванадцятипала кишка Має розміри 20 см. В неї відкриваються протоки двох залоз: печінки і підшлункової залози.

Номер слайду 17

Печінка Виділяє жовч, яка емульгує жири. В печінці регулюється рівень глюкози і амінокислот в крові. Знешкоджуються токсичні речовини. Руйнуються клітини крові.

Номер слайду 18

Підшлункова залоза Панкреатичний сік: Трипсин  білки Ліпаза  жири Амілаза і мальтаза  вуглеводи (t=37є,рН=7,8)

Номер слайду 19

Тонкий кишечник

Номер слайду 20

Висновок: Вплив тонкого кишечника на харчовий центр пояснює глюкостатична теорія, згідно з якою відчуття голоду чи насичення залежать від концентрації глюкози в крові, що відтікає від кишечника. Кількість глюкози в крові є гомеостатичним показником = 0,12 %. Регуляція здійснюється в печінці за участю гормонів підшлункової залози – інсуліну і глюкагону.

Номер слайду 21

Товстий кишечник Сьогодні для лікування і профілактики дисбактеріозу фахівці все частіше рекомендують біойогурти та біокефіри з «живими» лактобактеріями та біфідобактеріями. Які  властивості цих бактерій зумовлюють корисний ефект молочнокислих продуктів?

Номер слайду 22

Товстий кишечник Всмоктується вода. Синтезуються вітаміни групи В і К. Утворюються токсичні речовини: індол,фенол, скатол.

Номер слайду 23

Висновок: Лакто- і біфідобактерії відновлюють нормальну мікрофлору кишечника, що важливо для функціонування організму.

Номер слайду 24

Це цікаво… Фотограф Артур Сасс у 1952 році загорівся бажанням сфотографувати одного з найбільш визначних фізиків 20 століття, лауреата Нобелівської премії з фізики (1921) Альберта Ейнштейна (1879-1955) в честь його 72-ого дня народження. І, як годиться, він попросив Ейнштейна посміхнутися для камери, на що той показав язик. Це зображення представляє портрет одночасно і генія, і життєрадісної живої людини.

Номер слайду 25

Це цікаво… У медицині вже давно використовуються штучна нирка й штучне серце. І ось британські вчені створили штучний шлунок. Протягом 10 років фахівці науково-дослідного інституту в графстві Норфолк (Англія) працювали над створенням цього апарата.

Номер слайду 26

Вибрати поживні речовини: гречка, яблуко, жирні кислоти, хліб, вуглеводи, карась, вершкове олію, білки, гліцерин, картопля, м’ясо, мінеральні солі, ковбаса, амінокислоти, сир, жири.

Номер слайду 27

Правда чи міф Стрес може призвести до виразки шлунку Жувальна гумка призводить до склеювання кишок Оселедець з молоком призводить до завороту кишок Фруктова дієта дозволяє швидко і легко схуднути

Номер слайду 28

Хвороби шлунково-кишкового тракту «Найпоширеніші хвороби травної системи» « Хвороби органів травлення спричинені вірусною інфекцією» «Хвороби шлунково-кишкового тракту бактеріального походження» «Харчові отруєння»

Номер слайду 29

Загальна полеміка (полеміка капітанів) Якщо надмірне захоплення їжею є звірство, то й зневага до їжі є нерозумною,  і істина тут, як і скрізь, лежить посередині: не захоплюйся, але приділяй належну увагу. І.П.Павлов

Номер слайду 30

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Дегтярьова Наталія Сергіївна
    Дякую! Чудова змістовна презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кудлай Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
18 липня 2018
Переглядів
9682
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку