В презентації "Травлення" коротко висвітлений основний матеріал теми.
Його можна використатати як при вивченні нового матеріалу, так і при узагальненні знань учнів.
Процеси в шлунку Хімічна обробка їжі - за допомогою ферментів шлункового соку розщеплюються білки й жири молока; Фізична обробка їжі - за допомогою хлоридної кислоти відбувається набрякання білків; Переміщення їжі - за допомогою м’язів шлунку здійснюється перемішування їжі з утворенням травного комка – хімусу. Знезаражування їжі - за допомогою хлоридної кислоти знешкоджуються мікроорганізми; Всмоктування компонентів їжі - у шлунку всмоктуються вода, спирти, деякі ліки, гормони та ін.
Кишечник У проміжному відділі головного мозку є харчовий центр, утворений осередками голоду і насичення. Коли поживних речовин в організмі не вистачає, виникає відчуття голоду, а коли цих сполук достатньо — формується відчуття насичення. Яким чином тонкий кишечник впливає на відчуття голоду і насичення, якщо він розташований «далеко» від головного мозку?
Висновок: Вплив тонкого кишечника на харчовий центр пояснює глюкостатична теорія, згідно з якою відчуття голоду чи насичення залежать від концентрації глюкози в крові, що відтікає від кишечника. Кількість глюкози в крові є гомеостатичним показником = 0,12 %. Регуляція здійснюється в печінці за участю гормонів підшлункової залози – інсуліну і глюкагону.
Це цікаво… Фотограф Артур Сасс у 1952 році загорівся бажанням сфотографувати одного з найбільш визначних фізиків 20 століття, лауреата Нобелівської премії з фізики (1921) Альберта Ейнштейна (1879-1955) в честь його 72-ого дня народження. І, як годиться, він попросив Ейнштейна посміхнутися для камери, на що той показав язик. Це зображення представляє портрет одночасно і генія, і життєрадісної живої людини.