Класифікація кислот. За вмістом Оксигену кислоти поділяють на: Оксигеновмісні Н2 SO4, HNO3, H2 CO3, H3 PO4 Безоксигенові HCI, H2 S, HF, HBr, HI За силою: Сильні НСI, Н2 SO4, HNO3, HBr, HCIO4 Середні H3 PO4, HFСлабкі H2 S, H2 CO3, Н2 SO3, HNO2, H2 Si. O3 За основністю (Основність кислоти – кількість атомів Гідрогену)Одноосновні НСI, HNO3, HBr, HCIO4 Двохосновні Н2 SO4, H2 S, H2 CO3, Н2 SO3 Трьохосновні H3 PO4
Номер слайду 5
Фізичні властивостіКислоти – це рідини, за винятком H3 PO4, H2 Si. O3. Усі розчинні у воді, за винятком H2 Si. O3. Усі кислоти кислі на смак. Пам’ятайте! Ні в якому разі не можна куштувати речовини на смак. Деякі кислоти мають різкий, неприємний запах (нітратна, сульфідна). Пам’ятайте! Під час розведення кислоти необхідно додавати кислоту у воду , а не навпаки.
Номер слайду 6
Kислотні оксиди утворюються під час роботи двигунів внутрішнього згорання і містяться у вихлопних газах автомобілів, реагуючи з водою вони утворюють кислотні дощі
Номер слайду 7
Без сульфатної кислоти неможлива робота акумулятора автомобіля. Ортофосфатна кислота використовується як перетворювач іржі під час догляду за автомобілем
Номер слайду 8
Газована вода – розчин карбонатної кислоти Сульфідну кислоту містять деякі мінеральні води. Лимонну, яблучну, щавлеву, виноградну кислоту містять овочі та фрукти
Номер слайду 9
Ортофосфатну кислоту використовують як підсилювач і концентрат у складі безалкогольних напоїв. Хлоридна кислота входить до складу побутових мийних засобів. Також ця кислота входить до складу шлункового соку, активізує ферменти, які беруть участь у перетравленні білків, є сильною бактерицидною речовиною
Номер слайду 10
Правила з техніки безпеки. Запам’ятайте! В зв’язку з виділенням великої кількості теплоти при розчиненні сульфатної кислоти у воді, НЕ МОЖНА вливати кислоту у воду!Кислоти- їдкі речовини! Не можна куштувати на смак!
Номер слайду 11
Практичний експеремент з побутової хімії
Номер слайду 12
ПАМ´ЯТКА!Дотримуйся правил техніки безпеки!Не використовуй декілька побутових миючих засобів одночасно!
Номер слайду 13
Хімічні властивості кислот. Дія на індикатори. Лакмус – червоний. Метиловий оранжевий - рожевий. Фенолфталеїн – безбарвний. Взаємодія з металами. Zn + 2 HCI = Zn. CI2 + H2
Номер слайду 14
Взаємодія з основами2 KOH + H2 SO4 = K2 SO4 + 2 H2 ONa. OH + HBr = Na. Br + H2 OВзаємодія з основними оксидами. Cu. O + H2 SO4 = Cu. SO4 + H2 OMg. O + 2 HNO3 = Mg(NO3)2 + H2 O Взаємодія з солями. Ca. CO3 + 2 HCI = Ca. CI2 + CO2 + H2 OAg. NO3 + HCI = Ag. CI + HNO3 Na2 CO3 + H2 SO4 = Na2 SO4 + CO2 +H2 O
Номер слайду 15
Використання кислот. H2 SO4 – виробництво інших кислот, солей, добрив, барвників, ліків, очищення нафтопродуктів. HCI – виробництво солей, фарб, ліків HNO3 – виробництво добрив, вибухових речовин, барвників. H3 PO4 - виробництво добрив, мийних засобів. H3 BO3 – дезинфікуючий засіб
Номер слайду 16
Висновки. Більшість кислот – безбарвні тверді або рідкі речовини. Безоксигенові кислоти – це розчини відповідних газів у воді. Кислоти – поширені у природі речовини. Багато неорганічних кислот містяться у воді Світового океану та у дощовій воді. Кислоти взаємодіють з більшістю металів з виділенням водню та утворенням солей. Такі реакції називають заміщення. Кислоти взаємодіють з основними оксидами та основами з утворенням солі та води, а також із солями. Оксигеновмісні кислоти розкладаються при нагріванні. Кислоти широко використовують у різних сферах
Номер слайду 17
Домашнє завдання. Параграф 34,35, виконати завдання с.191 №5 Домашній експеримент №2, с. 189 у підручнику (автор О. В Григорович)1. Дія на сік буряка чи червоноголової капусти лимонного соку, оцту, розчину харчової соди, мильного розчину. Бажаю успіхів!