Презентація "Походи запорозьких козаків на володіння Кримського ханства та Османської імперії. Петро Конашевич-Сагайдачний. Запорозько-кримський договір 1624р.

Про матеріал
У презентації представлений матеріал із теми : "Походи запорозьких козаків на володіння Кримського ханства та Османської імперії. Петро Конашевич-Сагайдачний. Запорозько-кримський договір 1624р. Розкрито такі питання : 1. Причини участі козацтва в морських і сухопутних походах. Воєнні походи козаків. 2. Діяльність Петра Конашевича-Сагайдачного. 3. Участь українського козацтва в Хотинській війні. 4. Запорозько-кримський договір 1624р. та його історичне значення. Дана презентація містить 59 слайдів. Вона може бути використана для інтерактивного та дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Походи запорозьких козаків на володіння Кримського Ханства та Османської імперії. Петро Конашевич- Сагайдачний. Запорозько- кримський договір 1624 року.

Номер слайду 2

Метод “комплімент”Висловити один одному по декілька компліментів, для створення позитивної робочої атмосфери в класі.

Номер слайду 3

Очікуванні результатиз’ясувати суть історичного періоду та його хронологічні межі;визначити основні причини активної участі козацтва в морських і суходільних походах у Кримське Ханство, Османську імперію,Московське царство;дізнатися про основні походи козаків у першій чверті 17 століття та роль війська Запорозького в Хотинській війні ;Ознайомитися із діяльністю Петра Конашевича-Сагайдачного та установити ,чим він уславився;з’ясувати наслідки військових походів козаків початку 17 століття;Розкрити зміст та історичне значення Запорозько-кримського договору 1624 року. Давати характеристику історичному діячеві; аналізувати, порівнювати та висловлювати власну точку зору що до історичних подій та фактів.

Номер слайду 4

Основні дати: 1602-1623 р.р.- «Доба героїчних козацьких походів»; 1616 р. – здобуття українськими козаками Кафи – найбільшого невільницького ринку в Криму; 1618 Р. – похід П. Конашевича-Сагайдачного на Москву. Деулінське перемир’я; 1620 р. – відновлення ієрархії православної церкви; 1620-1621 р.р.-Хотинська війна. 22 серпня – 29 вересня 1621р. – Хотинська битва. 24 грудня 1624 р.- підписання Запорозько-кримського договору.

Номер слайду 5

Основні поняття: “Доба героїчних походів”-це період вдалих морських походів проти Туреччини та її васалів протягом перших двох десятиліть 17 століття. Хотинська війна 1620-1621р.р.-війна султанської Османської імперії проти Речі Посполитої. Запорозько- Кримський договір від 24 грудня 1624 р.-перший з відомих договорів про взаємний ненапад і військово – оборонний союз між Військом Запорозьким і Кримським ханством , укладений у формі зобов’язальних листів на дніпровському острові Карайтебен калги-султаном Шагін-Гіреєм.

Номер слайду 6

Епіграф Хто не знає свого минулого, Той не вартий майбутнього. Хто не відає про славу своїх предків, Той не вартий пошани. Максим Рильський

Номер слайду 7

План уроку: Причини участі козацтва в морських і сухопутних походах. Воєнні походи козаків. Діяльність Петра Конашевича-Сагайдачного. Участь українського козацтва в Хотинській війні. Запорозько-кримський договір 1624 р. та його історичне значення.

Номер слайду 8

Проблемне питання: Хто і від чого врятував Європу ?

Номер слайду 9

Доба героїчних походів козацтва. Добою «героїчних козацьких походів» називають час від 1606 по 1621 рр., коли запорозькі козаки своїми військовими походами проти Криму та Османської імперії набули статусу «героїв-захисників християн» в Європі.

Номер слайду 10

Мета походів. Ці військові походи організовувалися козаками по 3 причинам:1. Упередити напади мусульман на Україну та Річ Посполиту;2. Визволити захоплених в полон українських бранців та інших європейців-християн;3. Пограбувати своїх сусідів-мусульман

Номер слайду 11

Шляхи козацьких виправ. Свої походи козаки здійснювали сушею (на Крим) або морем (на Крим та Османську імперію). Перший шлях йшов степом - через Перекоп або Сиваш;Другий – Дніпром і Чорним морем

Номер слайду 12

Сухопутний похід козаків на Крим

Номер слайду 13

Організація морських походів: «чайки»

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Бій козаків з турками на морі

Номер слайду 20

Об’єкти походів. Куди були направлені морські походи козаків ?Які міста стали об’єктами для нападів? Чому ?Чи підтверджує картосхема цілі козацьких походів ? Поясніть як.

Номер слайду 21

Петро Конашевич –Сагайдачний : людина Народився бл. 1582 р. в селі Кульчиці Перемишльської землі Руського воєводства у православній родині Конаша, що належала до дрібної шляхти;З1592 по 1598 роки навчався в Острозькій школі на Волині. У другій половині 1598 року, Конашевич приєднався до Війська Запорозького .

Номер слайду 22

Петро Конашевич –Сагайдачний : отаман. Серед запорожців здобув своєю відвагою та розумом значний авторитет. Став впливовим козацьким полковником, що мав у своєму підпорядкуванні загін чисельністю 3000 козаків. Сагайдачний хотів за допомогою татар витіснити жовнірів з України, бо козаки відчували до них «ненависть». В 1616 р. був обраний гетьманом.

Номер слайду 23

Петро Конашевич –Сагайдачний : гетьман. Сагайдачний провів реформу війська на Січі: поділив його на сотні та полки, поновив навчання. Запровадив сувору дисципліну, заборонив пити горілку під час морських походів, а за провини «карав на смерть» ). Позбавив козацькі лави від анархічних та кримінальних елементів, але при цьому залучив до війська людей «осілих», пов'язаних із землею та хліборобством.

Номер слайду 24

1615 р. перший похід козаків на Константинополь.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Взяття Кафи (Феодосії)В липні 1616 року гетьман Конашевич-Сагайдачний разом із 4000 козаків взяв штурмом м. Кафу, що була найбільшим центом работоргівлі в Криму та звільнив багато бранців-хритиян .

Номер слайду 27

Невільницький ринок у Кафі

Номер слайду 28

1620 рік. Другий похід на Константинополь (Стамбул).

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Роставицька угода 1619 Угода, підписана між козацькою делегацією на чолі з гетьманом Петром Сагайдачним і коронним гетьманом Станіславом Жолкевським про підпорядкування реєстрових козаків шляхетському урядові Речі Посполитої та покарання учасників військових походів проти татар та турків. Сагайдачний тимчасово втратив гетьманство.

Номер слайду 31

Відповідь султана : Цецора 1620 Султан направив 8 тис. військо яничар та 120 тис. військо хана проти Речі ПосполитоїЦецо́рська битва 1620— битва війська Речі Посполитої з турецько-татарськими військами біля села Цецора, що закінчилася розгромом шляхетської армії поляків

Номер слайду 32

Відповідь султана і хана : Хотинська війна 1620-1821 рр. Хотинська війна 1620—1621 років — війна султанської Османської імперії проти Речі Посполитої, яка відзначилася 4-тижневою битвою об'єднаних сил шляхетського та козацького військ проти османсько-татарських загарбників під Хотином (звідси її назва). Завершилася перемогою об'єднаних сил Речі Посполитої та українського козацтва.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Хотинська війна{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ХОТИНСЬКА ВІЙНАКоли відбулася?1620-1621р. р. Де відбулася?Хотин ( Буковина ), Молдова. Хто брав участь?Річ Посполита. Козаки. Османська імперія. Сили сторін ( чисельність )Річ Посполита – 35 тис. Козаки – 40- тис. Османська імперія – 250 тис. РЕЗУЛЬТАТПольсько-козацькі об’єднані сили отримали перемогу. Спростовано думку про непереможність Османської армії.

Номер слайду 39

Проблемне питання: Хто і від чого врятував Європу ?

Номер слайду 40

Робота з хронологією: Скільки років минуло від моменту початку Хотинської війни до початку сучасної повномасштабної війни росії проти України?

Номер слайду 41

Запитання: Хто і від чого рятує Європу сьогодні ?

Номер слайду 42

Зіставте історичні події : Порівняйте Хотинську війну з сучасною повномасштабною війною росії проти України. Знайдіть спільні та відмінні риси . Висловіть власну точку зору щодо цих подій.

Номер слайду 43

Смерть Сагайдачного. Тяжко поранений під Хотином Сагайдачний їхав додому, лежачи на возі, подарованому йому королевичем, в супроводі королівського лікаря. 20 квітня 1622 року Петро Сагайдачний помер у Києві, поділивши заповітом своє майно між дружиною та братськими школами: Київською і Львівською. Поховали його в Богоявленській Церкві Київського братства.

Номер слайду 44

Номер слайду 45

На безсмертну заслужив славу, наш гетьмане! Ні, вона у забутті, певно, не постане; Поки Дністер і Дніпро многорибні плинуть, Доти справи всі твої славно будуть линуть. Не впадеш у глибину безличну, Не загинеш у літах – маєш славу вічну! Ректор Київської братської школи Касіян Сакович «Вірші на жалісний погреб».

Номер слайду 46

Т. Шевченко. Смерть Сагайдачного. Акварель

Номер слайду 47

Гетьман П. Сагайдачний (бл. 1557-1632 р.р.)Пам’ятник П. Сагайдачному у Києві

Номер слайду 48

Формуємо вміння. Спробуйте самостійно, одним-двома реченнями сформувати свою думку про значення діяльності гетьмана Петра Сагайдачного.(Час для висловлення – до 1 хвилини ).

Номер слайду 49

Значення козацьких походів1. Зріс авторитет козацтва як сили, що протистояла могутній Османській імперії.2. Сприяла бойовому вишколу та організованості козаків.3. Привели до зростання ролі та впливу козацтва на українські справи.4. Тимчасово примусила шляхту йти на поступки козацькій старшині.

Номер слайду 50

Складіть “синквейн” на тему: “ козацькі походи”“Синквейн”-це різновид японського вірша, п”ять рядків,в яких відображається зміст теми. Де :1 рядок- іменник;2 рядок- два прикметника;3 рядок- три дієслова;4 рядок- фраза,що відображає суть теми,поняття;5 рядок- висновок до теми (слово або словосполучення).

Номер слайду 51

Запорозько-кримський договір 1624 року. Перший з відомих договорів про взаємний ненапад і військово-оборонний союз між Військом Запорозьким і Кримським ханством, укладений у формі зобов’язувальних листів 24 грудня 1624 року на дніпровському острові Карайтебен під час перебування на Запорожжі калги-султана Шагін-Гірея(брата кримського хана Мухаммед Гірея III ), який з військом ішов походом на Білгородську орду. Договір був укладений польською мовою у двох примірниках. Перший із них мав форму присяги козаків Шагін-Гірею,другий-кримського хана козакам.

Номер слайду 52

Умови договору : Згідно з договором обидві сторони зобов”язувалися:по-перше , не завдавати одна одній ніяких “кривд”,”шкод” і “зла”. Застосовувати суворі покарання до порушників миру- підлеглих своїй владі людей;по-друге,в разі збройного нападу на одного з учасників договору, інший повинен був надавати йому військову допомогу всіма наявними силами.

Номер слайду 53

Правомірність договору. Правова специфіка договору полягала в тому,що його підписав не хан (Мухаммед Гірей III ),а калга –султан (брат хана Шагін-Гірей). Тому він не був обов’язковим для виконання ханом, і крім того, його чинність встановлювалася лише на час життя Шагін-Гірея. Неефективність договору виявилась вже восени 1625 р.,коли під час повстання козаків під проводом Марка Жмайла, польські коронні війська розгорнули наступ на запорожців, але останні так і не отримали допомоги від свого союзника.

Номер слайду 54

Історичне значення По-перше- цей договір знаменував якісно новий момент у дипломатичній практиці запорожців. По-друге- сам факт його укладення означав визнання Війська Запорозького суб’єктом міждержавних відносин. По –третє- цей договір засвідчив намагання запорожців вибороти політичну автономію від метрополії –Речі Посполитої. По –четверте- він започаткував практику союзних відносин з Кримським Ханством, яка з часом була поглиблена Богданом Хмельницьким.

Номер слайду 55

КОЛО ІДЕЙВисловіть власну точку зору на дану історичну подію:“ Козацько-кримський договір 1624 року” за планом:1. Доцільність підписання?2. Правомірність?3.Історичне значення ?

Номер слайду 56

Рефлексія. Що нового ви дізналися на уроці?Що було цікавого для вас?Про що ви ще хотіли б дізнатися?

Номер слайду 57

Лист самооцінювання

Номер слайду 58

Домашнє завдання:1. Прочитати параграф 16-172. Укласти хронологічну таблицю3. Укласти “хмару слів” до терміну “Хотинська війна”.

Номер слайду 59

Дякую за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лобач Світлана
    Дякую за змістовну презентацію теми
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 квітня 2023
Переглядів
2591
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку