Презентація "ПОЛІТИЧНІ ПАРТІЇ УКРАЇНИ ЗА ПОЛІТИЧНИМ СПЕКТРОМ"

Про матеріал
Презентація допоможе учня.м розібратись в ідеологічній класифікації політичних партій. Містить завдання для самостійної роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Порівняльний аналіз політичних партій в Україні за політичним спектром

Номер слайду 2

Номер слайду 3

«Праві» чи «ліві»?Терміни «праві» та «ліві» виникли в часи Французької революції та стосувалися розташування місць в парламенті. Сидячі праворуч виступали за збереження Старого порядку (монархії, аристократії та офіційної церкви). Політика лівих визначена не так чітко, оскільки виникала як реакція на політику правих.

Номер слайду 4

Ідеологічні цінності

Номер слайду 5

Ліві і праві політичні погляди різняться також і в погляді на національне питання. Перші ратують за антропоцентризм і традиційний гуманізм. Другі ж проголошують ідеї загального ідеалу, який би домінував над окремо взятої особистістю. Саме тут лежать корені та атеїзму лівих властивої більшості правих релігійності. Ще однією відмінністю є необхідність інтернаціоналізму і космополітизму для перших і важливість націоналізму для других.

Номер слайду 6

А як же центристи?Центризм у політиці – це проміжна позиція між правими та лівими рухами. Центризм характеризується помірними і компромісними діями, без радикальних кроків. Іншими словами, це формально нейтральна позиція між демократичними та консервативними силами. Центризм не обіцяє політичних чи економічних потрясінь.

Номер слайду 7

Порівняльний аналіз поглядів партій на економіку:1. Праві: політичні партії даного напряму на економічні питання дивляться з точки зору західного досвіду. Так вважається, що економічні проблеми громадянина – це його особисті проблеми (так як це прийнято, наприклад, у США), роль держави – у створенні законодавчих умов для економічної діяльності громадян.

Номер слайду 8

2. Ліві: ці партії навпаки виступають за максимальне соціальне забезпечення державою кожного громадянина: безкоштовне навчання, лікування, безліч соціальних виплат і т. ін; за державну власність на всі підприємства та інші стратегічні об'єкти економіки;

Номер слайду 9

3. Центристи: дані партії, розуміючи всі крайнощі перших чи других, намагаються реформувати економіку до умов життя нинішнього українського суспільства.

Номер слайду 10

Праві політичні партіїСьогодні цих партій на українській політичній арені налічується близько 30. Вони підтримують ідеї української державності, національної демократії. Націоналізм для них - сукупність ідей, поглядів, політичної практики національно-визвольних рухів

Номер слайду 11

Зовнішня політика партій правої орієнтації: Зовнішня політика України повинна переслідувати власні національні інтереси, бути спрямованою на створення сприятливого зовнішнього середовища для розвитку України. Пріоритети в зовнішній політиці: - повномасштабна інтеграція України в європейське та світове співтовариство, міжнародні та регіональні організації; - налагодження відносин з країнами „третього світу", що мають стратегічне значення для України;Стосовно механізмів вирішення конфліктів та можливості застосування воєнної сили спираються на неприпустимість застосування сили у міжнародних відносинах, але Україна має забезпечувати обороноздатність військовими засобами.

Номер слайду 12

До правих партій в Україні належать: Всеукраїнське об'єднання «Свобода»Реформи і порядок. Народний Рух України. Українська народна партія. Християнсько-демократичний союз (Україна)Правий сектор. УКРОПНаціональний корпус. Конгрес українських націоналістівЄвропейська Солідарність. Сила і честь

Номер слайду 13

Народний Рух України. Право-центристська партія національно-державного спрямування. НРУ (як громадсько-політична організація) заснований 1989 року та зареєстрований Радою Міністрів УРСР 1990 року. НРУ (як політична партія) зареєстрований Міністерством юстиції України 1993 року. В кінці 90-х партія розкололася на Народний Рух України (очолив Г. Удовенко) і Український народний Рух (очолив Ю. Костенко).

Номер слайду 14

Чорновіл В'ячеслав Максимович – один із засновників і лідер НРУ

Номер слайду 15

Кривенко Віктор Миколайович - З 28 травня 2017 року Голова НРУ

Номер слайду 16

Європейська Солідарність. Партія правого спрямування, зареєстрована 5 травня 2000 року. З 27 серпня 2014 до 24 травня 2019 називалась «Блок Петра Порошенка „Солідарність“». 24 травня 2019 року партія змінила найменування на «Європейська Солідарність». Ідеологією партії є християнська демократія, консерватизм, пан'європеїзм.

Номер слайду 17

Порошенко Петро Олексійович– голова партії

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Українська республіканська партія. Вперше партія під такою назвою була заснована 30 квітня 1990 року на основі частини Української Гельсінської спілки і зареєстрована в тому ж році 15 листопада. Є ідейною правонаступницею однієї з чотирьох опозиційних до КПРС націонал-демократичних партій, зареєстрованих до проголошення незалежності в Україні

Номер слайду 20

Лук'яненко Левко Григорович – засновник УРП

Номер слайду 21

Джердж Сергій Федорович – голова партії з 13 квітня 2013 року

Номер слайду 22

Центристські партії України: До них належать близько 50 партій, також до цього напряму приєднують так звані “технічні” - штучно створені партії. Більшість партій цього напрямку вважають себе прихильниками лібералізму - ідеології свободи підприємництва та торгівлі, парламентського устрою, плюралістичної демократії.

Номер слайду 23

Зовнішня політика з погляду центристів: Зовнішня політика української держави має бути політикою миру та проводитись в інтересах народу на основі пріоритету загальнолюдських цінностей. Не вбачають конкретних держав, які загрожували б територіальній цілісності України, а тому вважають, що головним засобом забезпечення незалежності є проведення активної миролюбивої зовнішньої політики, хоча і не оголошують себе пацифістами. Розв'язання конфліктів слід проводити шляхом переговорів.

Номер слайду 24

До центристських партій в Україні відносяться:«Батьківщина»Трудовий конгрес України. (ТКУ)Партія демократичного відродження України (ПДВУ)Політична партія «Акцент» Конституційно-демократична партія. (КДП) Ліберальна партія України. (ЛПУ)Ліберально-демократична партія України. (ЛДПУ)Партія промисловців і підприємців України. Партія «Голос»Партія «УДАР»Партія «СЛУГА НАРОДУ»Політична партія «Пропозиція»Дрібні центристські угрупування

Номер слайду 25

Всеукраїнське об'єднання “Батьківщина”1995 — заснована Всеукраїнська громадянська організація «Союз миролюбних сил „Батьківщина“» під керівництвом ректора ДНУ Володимира Пріснякова. 9 липня 1999 року ГО перетворена на партію. Партію вперше представлено у Верховній раді 2002 року, з 2008-го вона є членом наглядової ради Європейської народної партії. Партія декларує поєднання національних, демократичних, християнських цінностей, реформаторства, патріотизму, державної солідарності, прав і свобод громадян, побудову конкурентоспроможної держави європейського типу.

Номер слайду 26

Прісняков Володимир Федорович – перший голова ГО «Батьківщина» український вчений у галузі ракетно-космічних двигунів і енергетичних установок, академік Національної академії наук України, академік АПН України, заслужений діяч науки УРСР.

Номер слайду 27

Тимошенко Юлія Володимирівна – є головою партії з18 грудня 1999 року. Україна ніколи не встане з колін, доки не стане на коліна перед Богом. Ю. Тимошенко

Номер слайду 28

Партія «УДАР»«Український Демократичний Альянс за Реформи» («УДАР») — всеукраїнська політична партія, лідер партії - Кличко Віталій Володимирович. У 2012 році партія вперше взяла участь у виборах до Верховної Ради України. Ідеологічно найближчим загальноєвропейським об'єднанням до «УДАРу» є об'єднання європейських правоцентристських партій «Європейська народна партія», в якому «УДАР» має статус спостерігача.

Номер слайду 29

Кличко Віталій Володимирович – засновник і голова партіїВ житті кожної людини є основний суперник. І це вона сама. Віталій Кличко

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Партія «Голос» Українська політична партія ліберального спрямування, створена у 2019 році за ініціативи фронтмена гурту Океан Ельзи — Святослава Вакарчука. Це правоцентрична, про-європейська партія, яка декларує демократичний підхід до політики, відділення грошей від політики, «поставити людину в центр державної політики».

Номер слайду 32

Вакарчук Святослав Іванович – засновник і перший голова партії

Номер слайду 33

Рудик Кіра Олександрівна – голова партії з 11 березня 2020 року

Номер слайду 34

Ліві партіїСьогодні лівий спектр — 36 політичних партій. Проголошують ідеали соціальної рівності та егалітаризму, збільшення рівня рівноправності і свободи особистості.Ідеологічна платформа – марксизм, соціал-демократі, анархізм. Більшість програм цих партій страждають на популізм. Головні цілі в них визначені в більшості ідеалістично, а механізми їх досягнення не передбачені.

Номер слайду 35

Зовнішня політика з погляду лівих сил: Перевагу віддають розвитку відносин з країнами СНД та Російською федерацією, виступають за консолідацію та захист слов'янства, і лише незначна частина лівих партій бачать Україну незалежною. Вважають можливим створення системи колективної безпеки, перш за все з Росією і Білоруссю, іншими країнами СНД. Ліві виступають проти реалізації планів включення України до військових структур НАТО.

Номер слайду 36

До лівих партій в Україні належать: Партія «Об'єднані ліві і селяни»Соціал-демократична партія України (об'єднана)Соціалістична партія України. Соціалістична партія Мороза. Автономна спілка трудящих. Революційна конфедерація анархо-синдикалістів ім. Нестора Махна. Союз анархістів України. Селянська партія України. Українська соціал-демократична партія. Партія простих людей Сергія Капліна. Партія пенсіонерів України та інші

Номер слайду 37

Соціалістична партія України. Соціалістична партія є лівоцентристською організацією соціал-демократичного спрямування. Як офіційно зареєстрована ліва партія ставить за мету розбудову в Україні демократичного соціалізму на засадах народовладдя. СПУ створено 26 жовтня 1991 року в Києві зусиллями колишніх членів забороненої КПУ.

Номер слайду 38

Мороз Олександр Олександрович перший голова партії до 24 липня 2010 року"Не судіть минуле, – приблизно на цьому наполягає східна мудрість. – Ви не знаєте свого майбутнього". О. Мороз

Номер слайду 39

Кива Ілля Володимирович - чинний голова партіїУ січні 2018 року після численних скандалів в партії офіційно головою Соціалістичної партії України став одіозний політик І. Кива.

Номер слайду 40

Союз анархістів України«Сою́з анархі́стів Украї́ни» — сучасна українська політична партія, єдина у світі офіційно зареєстрована партія «класичних» анархістів. В основі ідеології партії лежить розуміння важливості еволюційного переходу суспільства до безвладдя через трансформацію суспільної свідомості. Сою́з анархі́стів Украї́ни об'єднує зусилля людей із різних течій анархізму у створенні громадських об'єднань і витісненні влади з усіх сфер життя, використовуючи закладені в законодавстві можливості для цього.

Номер слайду 41

Чорний Вадим Львович - співзасновник і голова партії до 8 грудня 2020 р. Я вів безліч виборчих кампаній: депутатів, мерів, політичних партій. Цей досвід переконав мене в неможливості досягти ідеалів свободи без створення потужної партії. В. Чорний

Номер слайду 42

Українська соціал-демократична партія. У 1994 році міністр юстиції України Василь Онопенко створив і очолив Партію прав людини, яка в січні 1995 року об'єдналася з Українською партією справедливості і Соціал-демократичною партією в СДПУ. У 1996 році партія змінила назву на СДПУ(о). Безпосередньо УСДП була створена 3 жовтня 1998 року.

Номер слайду 43

Онопенко Василь Васильович засновник і перший голова партіїМи були праві, бо стояли на позиціях права і правди. Василь Онопенко

Номер слайду 44

Королевська Наталія Юріївна – чинний голова партії23 грудня 2011 року лідером партії стала Наталія Королевська. Через незгоду зі зміною керівництва партії з неї вийшло багато членів.22 березня 2012 року на партійному з'їзді партія була перейменована в «Партію Наталії Королевської „Україна — Вперед!“».

Номер слайду 45

Антиукраїнські партіїІз проголошенням незалежності український народ повернувся до свого національного коріння, намагаючись відродити історичну пам'ять, культуру, традиції, національний дух, але таке природне зростання націоналізму зіткнулося з нарощуванням нової хвилі українофобії. В незалежній Україні росіяни де-юре позбулися статусу панівної нації, і ця формальна зміна статусу — з панівного на «національну меншину» — була болісно сприйнята багатьма росіянами, що призвело до зростання різноманітних проявів українофобії.

Номер слайду 46

Великою мірою упереджене ставлення до української держави та українців в Україні наслідує українофобські настрої в Росії. Особливо цим відзначаються такі партії:«Наші»«Партія регіонів»«Партія Шарія»«Опозиційна платформа «За життя»Опозиційний блок. Прогресивна соціалістична партія України

Номер слайду 47

Заборонені партії – визнані сепаратистськими. Політична партія «Руська єдність» Партія «Руський блок» Комуністи́чна па́ртія Украї́ни Об'є́днання «Боротьба́» Комуністична партія робітників і селян (КПРС). Комуністична партія України (оновлена).

Номер слайду 48

А що кажуть українці?Соціологічне опитування «Центру Разумкова» попередніх років виявило, що 58% українців є центристами, 23% – «лівими» і 18% – «правими». При цьому центристи поширені на всій території держави. Націоналістичних поглядів більше на заході країни, а «лівих» – на сході.

Номер слайду 49

Також низка досліджень фіксує схильність громадян до «лівих» ідеологій. Але аналіз відповідей населення свідчить, що найчастіше «ліві» погляди українців полягають у «соціалці». Про комплексну ідеологію не йдеться. Люди переконані, що держава повинна гарантувати безкоштовну освіту і медицину, пенсії тощо. Однак в інших питаннях ті ж самі респонденти займають «праву» (ринкову) позицію.

Номер слайду 50

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Політичні партії за ідеологічним спектром. ПравіЦентристи. ЛівіКрайні правіПравіПравий центр. Лівий центр. ЛівіКрайні лівіПраві екстремісти. Консерватори. Демократи та помірні консерватори. Ліберали. Революціонери. Ліві екстремісти. Завдання: Заповніть таблицю, вказавши назви партій у відповідній ідеологічному спектру графі:

Номер слайду 51

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ! © Світлана МАЄСЬКА

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шеренговська Аліна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 лютого 2021
Переглядів
12681
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку