Презентація:"Положення кримінального законодавства у сфері боротьби з розповсюдженням наркотиків."

Про матеріал

Дана презентація широко розкриває тему уроку: "Положення кримінального законодавства у сфері боротьби з розповсюдженням наркотиків. Протидія залученню до вживання наркотиків." Розрахована на урок. Її можна використовувати і як виховний захід на тему: "Положення кримінального законодавства у сфері боротьби з розповсюдженням наркотиків. Протидія залученню до вживання наркотиків." Слайди розміщенні для зручного використання презентації під час онлайн уроків в ZOOM.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Положення кримінального законодавства у сфері боротьби з розповсюдженням наркотиків. Протидія залученню до вживання наркотиків.7 клас. Остапенко Людмила Юріївна

Номер слайду 2

міжнародное законодавство в галузі боротьби з нелегальним обігом наркотиків та їх уживанням. На міжнародному рівні політику в галузі боротьби з наркотиками на сьогодні визначають конвенції ООН, що стосуються контролю над наркотиками: Єдина конвенція про наркотичні засоби 1961 р. (з поправками, внесеними відповідно до Протоколу 1972 p.), Конвенція ООН про психотропні речовини 1971 p., Конвенція ООН про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин 1988 p., інші документи ООН, угоди між державами про співробітництво в зазначеній галузі.

Номер слайду 3

Суворість санкцій за злочини з наркотиками в країнах світу різна. Так, у Великобританії строк позбавлення волі, що призначається за виробництво наркотиків, коливається у межах від 5 до 14 років, у США — від 1 до 15 років; у Німеччині верхня межа позбавлення волі за цей самий злочин — 4 роки, а за альтернативу передбачено штраф. Проте найбільш суворі покарання передбачено за виробництво наркотиків, їх вивезення та ввезення без належного дозволу влади і незаконну торгівлю.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Стратегія державної політики в Україні щодо наркотиків.(Витяги) СХВАЛЕНО розпорядженням Кабінету Міністрів України (від 28 серпня 2013 р. № 735-р)СТРАТЕГІЯ державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНАЦя Стратегія визначає сутність та сучасні напрями державної політики щодо наркотиків, ... що перебувають в незаконному обігу, та зниження попиту на них, подолання наркоманії як небезпечного соціального явища. ... Стратегія базується на положеннях Конституції України, національного законодавства та на відповідних міжнародно-правових документах ООН, Ради Європи і ЄС, включаючи Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, згідно з якою ніхто не може бути підданий катуванню, нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню, а також Конвенцію про захист прав та гідності людини у зв'язку з використанням досягнень біології та медицини, відповідно до якої лікування може проводитися лише за умови згоди пацієнта, яку він дав добровільно на підставі відповідної інформації.

Номер слайду 6

Мета, завдання наркополітики. Метою Стратегії є забезпечення розв'язання проблеми наркотиків у суспільстві в інтересах людини, надійного захисту громадського здоров'я і безпеки держави від загрози поширення наркоманії та наркозлочинності. Досягнення поставленої мети передбачає розв'язання таких завдань:забезпечення стабільного надійного існування та життєдіяльності нації, збереження її фізичного і морального здоров'я;зниження рівня загострення соціальних ризиків для особи, сус­пільства, держави;організація раннього виявлення незаконного вживання нар­котиків як передумови запобігання захворюванням та ефективного лікування від наркозалежності;

Номер слайду 7

Мета, завдання наркополітики.залучення осіб, залежних від наркотиків, що перебувають у незаконному обігу, до участі в медико-соціальних програмах, що ґрунтуються на принципі зменшення шкоди; психосоціальна реабілітація хворих на наркоманію;впровадження практики здійснення лікувальних заходів як альтернативи кримінальному покаранню наркозалежних осіб, які і вчинили незначні правопорушення;створення умов для ресоціалізації осіб, що відбувають покаран­ня за вчинення наркозлочинів; узгодження наркополітики з принципами здоров'я населення щодо лікування наркоманії, у тому числі з її соціально небезпечни­ми наслідками, такими як ВІЛ/СНІД, туберкульоз та інші супутні захворювання.

Номер слайду 8

принципи наркополітики. Державна політика щодо наркотиків базується на таких основних принципах:законність, дотримання прав людини;відкритість і координованість наркополітики;доступність наркотиків для медичних і наукових цілей;дієвість і системність боротьби з наркобізнесом та контрабандою;науково обґрунтований підхід до профілактики та лікування наркоманії;участь громадськості у виробленні та реалізації наркополітики;виконання взятих міжнародних зобов'язань.

Номер слайду 9

З метою профілактики наркозалежності та запобігання зловжи­ванню наркотиками держава забезпечує:здійснення заходів з виконання положень Конвенції про за­хист прав людини і основоположних свобод, статті 19 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, статті 10 Конвенції про психотропні речовини 1971 року (заборона рекламування психо­тропних речовин серед населення) і статті 3 Конвенції ООН про протидію незаконному обігу наркотичних засобів та психотропних речовин 1988 року(привселюдне підбурювання до вчинення неза­конної діяльності з обігу наркотиків);змістовне оновлення профілактичної роботи з метою формуван­ня в суспільстві: захисних соціальних бар'єрів і готовності проти­стояти ризикам; здорового способу життя і залучення населення насамперед до суспільно корисної праці, розширення кола життє­вих інтересів, не пов'язаних із вживанням наркотиків, алкоголю, тютюнопалінням та іншими шкідливими звичками;

Номер слайду 10

З метою профілактики наркозалежності та запобігання зловжи­ванню наркотиками держава забезпечує:пропагування серед широких верств населення здорового спосо­бу життя із зосередженням особливої уваги на дітях, учнівській та сту­дентській молоді, створення умов для його застосування, формуван­ня у них навичок несприйняття вживання психоактивних речовин;функціонування державної системи правової освіти та постій­не об'єктивне інформування населення про наркотичну ситуацію в державі;проведення конкурсів зі створення телевізійних програм, пуб­лікацій у друкованих засобах масової інформації, художніх творів, сценаріїв фільмів на антинаркотичну тематику, в тому числі із за­лученням спонсорської допомоги громадських асоціацій та фондів;організацію в засобах масової інформації виступів, звернень фахівців з питань формування та peaлізації наркополітики.

Номер слайду 11

Профілактику наркоманії проводять шляхом:впровадження апробованих передовою міжнародною та вітчиз­няною практикою профілактичних стратегій формування життєвих навичок...;створення і запровадження методики раннього виявлення ді­тей, які належать до груп ризику через їхню незахищеність та інші чинники, що можуть призвести до початку вживання наркотиків (діти, батьки яких перебувають у трудовій еміграції за кордоном; діти із сімей з проблемами залежності; діти, що отримали психо­логічні травми внаслідок жорстокого поводження або сексуального насильства, безпритульні), сприяння захисту і, ніх прав та недопу­щення соціального відторгнення... Подолання стигматизації та забезпечення захисту прав осіб, хворих на наркоманію. ... Організація проведення профілактичних заходів передбачає: ...формування у хворих на наркоманію стимулу та бажання позбутися наркозалежності та вироблення відповідних вольових якостей.

Номер слайду 12

Лікування та реабілітація осіб, хворих на наркоманіюсприяння наданню необхідного медичного обслуговування та реабілітаційної допомоги наркозалежним особам, членам їх родин та іншим залежним особам, а також організації діяльності центрів соціальної реінтеграції наркозалежних осіб, насамперед молоді;проведення тривалого курсу добровільних лікування і реабілі­тації замість покарання у вигляді позбавлення волі для визначених державою контингентів правопорушників з наркотичною залежніс­тю, які бажають пройти такі курси... Удосконалення політики надання реабілітаційних послуг пе­редбачає: виховування в особи почуття відповідальності за свої наміри та вчинки як пріоритетного чинника поведінки...

Номер слайду 13

Боротьба з незаконним обігом наркотиків. Основні напрями діяльності правоохоронних органів:посилити покарання за незаконне розповсюдження наркотиків серед молоді.

Номер слайду 14

Кримінальний кодекс України. Кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчи­нення злочину виповнилося 16 років. За окремими статтями ККУ передбачено кримінальну відповідальність осіб віком від 14 до 16 років (Ст. 22.).

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Кримінальний кодекс України. Стаття 307. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.1. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, збері­гання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також неза­конний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів — караються позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

Номер слайду 18

Кримінальний кодекс України. Стаття 308. Викрадення, привласнення, вимагання наркотич­них засобів, психотропних речовин або їх аналогів чи заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем. Стаття 309. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, пси­хотропних речовин або їх аналогів без мети збуту. Стаття 310. Посів або вирощування снодійного маку чи коно­пель.

Номер слайду 19

Кримінальний кодекс України. Стаття 314. Незаконне введення в організм наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. Стаття 315. Схиляння до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. Стаття 316. Незаконне публічне вживання наркотичних засобів. Стаття 317. Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

Номер слайду 20

Уявна подорож «Дія наркотику на організм людини». Щоби зрозуміти, чому наркотик такий шкідливий, треба простежити шлях його потрапляння в мозок. Отже, уявімо, що наш організм — це космос, а мозок — центр керування польотами на космодромі. Мозок керує всіма процесами в нашому організмі так само, як центр керування польотами контролює всі космічні ко­раблі. І якщо наш центр уражає вірус-наркотик, починається збій усієї системи: кораблі летять не туди, куди треба, врізаються один в одного і врешті вибухають. У нашому організмі відбувається те саме, коли мозку щось за­важає працювати. У кожної його частини є свої функції, які через наркотики в кращому разі просто почнуть погано працювати, а в гіршому — взагалі можуть назавжди відмовитися працювати. Навіть після першої дози, навіть найлегшого наркотику. Тіло забуде, як дихати. Якщо після атаки наркотиків космічні кораблі нашого орга­нізму й не відмовляться працювати, то свій центр керування все одно вже не слухатимуть. Тепер їм постійно потрібне підживлення наркотиками, і з кожним вильотом у більшій дозі. Людина-космос перетворилася на наркомана.

Номер слайду 21

Уявна подорож «Дія наркотику на організм людини». У кожній частині мозку відбулися дуже серйозні збої. Напри­клад, у стовбурі мозку, який відповідає за всі найважливіші функ­ції, необхідні для життя організму, — дихання, кровообіг і пере­травлювання їжі. Ще стовбур з'єднує головний мозок зі спинним і керує рухом м'язів, а також рук і ніг. Якщо ж погано працює спинний мозок, головний мозок може не одержати сигнали про те, що відбувається з тілом. Чим це загрожує? Грубо кажучи, тіло забуде, як дихати, і наркоман, що прийняв занадто велику дозу героїну, помре. Завдяки корі головного мозку ми бачимо, відчуваємо дотики, смак і чуємо. Також кора допомагає нам думати, мріяти, планува­ти й приймати рішення. І от коли наркотик дістається кори, воля людини буквально паралізується, через що вона надалі не може приймати рішення. У наркомана є тільки одна проблема в житті: де взяти чергову дозу? Збожеволіти від щастя. Загалом наркомани — дуже щасливі люди, навіть занадто. Шкода тільки, що щастя це триває недовго. Але про все по порядку. Як уже говорили, наш головний мозок уміє не тільки контролювати всі космічні кораблі організму, але й робити нас щасли­вими. Гормон радості, насолоди — ендорфін — вмикається, коли ми відчуваємо будь-які позитивні емоції: бачимо гарного собаку, обіймаємо кохану людину, їмо шоколадку, спимо до обіду

Номер слайду 22

Уявна подорож «Дія наркотику на організм людини». Усі ці радісні моменти обов'язково чергуються із дрібними не вдачами, прикрощами. І слава богу! Адже, якщо гормон щастя надходитиме в кров безперервно, людина просто збожеволіє. Що, власне, і відбувається з мозком наркомана. По-перше, наркотики, потрапляючи до організму, змушують нервові клітини постійно викидати в кров ендорфіни. Завдяки цьому жодні неприємності не можуть засмутити наркомана — зараз він щасливий. А ще ендорфіни підсилюють усі психічні відчуття: кольори видадуться яскравішими, аромати насиченішими. Тому дозу хочеться приймати ще і ще. Нервова клітина продовжує виробляти гормон щастя без перепочинку і врешті гине. Маскування під вітаміни. Наркотики дуже підступні — вони вміють легко обманювати мозок. Річ у тім, що за своєю хімічною будовою наркотики дуже схожі на вітаміни й корисні ферменти. Діють вони, звичайно, зовсім по-різному. Але включитися в обмін речовин замість вітамінів — дуже просто. Що буде з людиною, чиїми реакціями повністю керують наркотики, читайте вище.

Номер слайду 23

Уявна подорож «Дія наркотику на організм людини». На цій стадії мозок ще живе, але він уже повністю підкорений наркотикам. Якщо наркоман не прийме вчасно дозу, він почувається так, начебто йому ламають одразу всі кістки — «ломка». Заспокоїти біль може тільки ще одна порція допінгу, і заради неї наркоман піде на все. За мозком починають здаватися й інші органі. Наркомани помирають через різні хвороби, а ще через те, що в стані «ломки» втрачають почуття самозбереження й можуть просто вбити себе. Мозок уже безсилий!- Що ви думаєте з приводу почутого?- Які у вас виникли враження від «подорожі»?- Які висновки зробили?

Номер слайду 24

Відпрацювання навичок відмови від пропозицій вжити Щоб швидше привчити до наркотиків, торговці часто дають перші одну-дві дози безкоштовно, але давно відомо, що «безкоштовний сир тільки в мишоловці»! Уміння відмовитися є надзвичайно важливим, але воно ефективне, тільки якщо людина по-справжньому хоче сказати «ні». Тактика відмови1. Ввічливо відмовитися: «Хочеш спробувати?» — «Ні, дякую»!2. Пояснити причину відмови: «Чому не хочеш?» — «Не можу, ці­ную своє здоров'я,...».3. Змінити тему: «Давай покайфуємо» — «А ти чув, що...».4.«Натиснути» зі свого боку: «Якби ти був крутим, ти б спробу­вав». — «Якби ти був крутим, ти припинив би це вживати, та ще й пропонувати іншим».5. Не цікавитися. Тобі пропонують наркотик — не звертай уваги, пройди повз.6. Уникати ситуації. Уникати місць, де на тебе можуть тиснути.7. Сила — в кількості. Якщо доводиться відвідувати місця, де є скупчення підозрілих людей — іди разом із тими, хто також не вживає наркотики. Май на увазі, що пропаганда наркотиків, за ст. 230 Кримінального кодексу України, переслідується позбавленням волі на термін від 3-х до 12-ти років.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Домашнє завдання§28, стор.174-176 Скласти пам’ятки «10 причин сказати «НІ!».«Способи протистояння пропозиціям вжити наркотик».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.6
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Луференко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Корнієнко Катерина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Веденіна Марина Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Соколенко Єлизавета Михайлівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Харитонова Світлана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
17 квітня 2021
Переглядів
12742
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку