Презентація "Польща після Другої світової війни"

Про матеріал
У матеріалі висвітлено історичний розвиток Польщі після Другої світової війни, у т.ч. питання назрівання всеохоплюючої кризи та демократичних перетворень наприкінці 1990-х рр. - на початку ХХІ ст. Матеріал може бути корисним як учителю при плануванні і підготовці уроку за темою, так і учням при вивченні матеріалу теми і підготовці до ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Польща. Дидактичний матеріал до уроків з всесвітньої історії

Номер слайду 2

Польща. Коротка історична довідка. Республіка Польща. Форма правління. Президентсько-парламентська республіка. Президент. Двопалатний парламент. Кабінет міністрів (уряд)Офіційна назва держави. Глава держави. Законодавча влада. Виконавча влада. Герб ПольщіПрапор ПольщіКириченко В. А.

Номер слайду 3

Кириченко В. А. Польща після Другої світової війнитотальна розруха у виробничій та соціально-побутовій сферах;падіння промислового виробництва;нестача продовольства, предметів широкого вжитку;гострий дефіцит вугілля та нафтопродуктів;дефіцит кваліфікованих кадрів;значний міграційний рух через переселення некорінних народів як за кордон, так і в центрально-східні регіони;посилення впливу лівих сил;загострення боротьби за владу. Проблеми післявоєнної країни

Номер слайду 4

Кириченко В. А.відновлення державності;подолання наслідків окупації;відновлення та розвиток демократії;зміцнення молодої народної влади;відновлення промисловості, транспорту, зв'язку;освоєння возз'єднаних земель;вирішення продовольчої проблеми та забезпечення населення товарами та послугами. Найважливіші завдання у перші повоєнні роки. Будні і свята Варшави. 1945 р. Польща після Другої світової війни

Номер слайду 5

Кириченко В. А. Прихід комуністів до владивлітку 1944 р. у Любліні створено тимчасовий коаліційний уряд прорадянської орієнтації; у червні 1945 р. коаліційний уряд перетворено у Тимчасовий уряд національної єдності. Лондонський уряд перестав існувати; у січні 1947 р. комуністи перемогли на виборах до Сейму;у 1952 р. конституція країни законодавчо закріпила владу комуністів. Встановлення комуністичного ладу

Номер слайду 6

Кириченко В. А. Курс на побудову соціалізму. Радикальні перетворення 1945 – 1946 рр.націоналізація усієї великої та середньої промисловості, банків, транспорту та зв'язку;одержавлення кооперативних та малих приватних підприємств;знищення вікових традицій польського ремесла;аграрна реформа шляхом примусової колективізації;утвердження однопартійної політичної системи;наступ на позиції надто впливової у суспільстві католицької церкви.Єдиним гарантом діяльності влади були війська Червоної арміїце викликалопосилення беззаконня, корупції, чисельних зловживань з боку влади;вкрай напружену атмосферу у суспільстві через невдоволення населення.

Номер слайду 7

Кириченко В. А.скасування приватної власності;націоналізація чи одержавлення засобів виробництва;індустріалізація і колективізація без урахування національних особливостей;самоізоляція від західних країн і новітніх технологій та економічна залежність від Радянського Союзу;командно-адміністративна система управління господарством у найгірших її проявах;втрата у суспільстві засад демократії;обмеження демократичних прав і свобод громадян;всеохоплююча ідеологізація усіх сфер суспільного життя;тотальний контроль за свідомістю людей. Соціалістичний “рай” у ПольщіКурс на побудову соціалізму

Номер слайду 8

На фоні погіршення соціально-економічного становища у країні через вплив зовнішніх і внутрішніх чинників активізувався протесний рух, активними учасниками якого стали робітники, студентство та творча інтелігенція. Народ проти “народної демократії”Кириченко В. А.

Номер слайду 9

Кириченко В. А. Протесний рух у Польщіу червні 1956 р. у Познані робітники промислових підприємств застрайкували. Події у місті вийшли за межі економічного страйку. Для відновлення порядку влада використала армію; у березні 1968 р. почалися студентські виступи через жорстку цензуру у сфері культури; у грудні 1970 р. на суднобудівних заводах Гданська, Щецина, Гдині почалися страйки через рішення влади підняти ціни на продовольчі товари у містах Балтійського узбережжя. Влада силою придушила опір страйкарів;у липні-серпні 1980 р. застрайкували робітники міст Балтійського узбережжя через падіння життєвого рівня. Страйкарів підтримали студенти та селяни.у грудні 1981 р. з метою придушення страйкового руху у країні запроваджено надзвичайний стан. Народ проти “народної демократії”

Номер слайду 10

Лютий – квітень 1989 р стали поворотними в історії Польщі. У цей час відбулися засідання “круглого столу” за участі представників державної адміністрації та правлячої партії, політичних і суспільних організацій, церкви та профспілок. Досягнуто угод про початок демократичного відновлення Польщі. Перший крок на шляху до встановлення демократичного ладу. Кириченко В. А.

Номер слайду 11

Після парламентських виборів (червень 1989 р.), які комуністи програли, почався демонтаж комуністичної системи. Замість Польської Народної Республіки на політичній карті світу з'явилася Республіка Польща як демократична правова держава. У січні 1990 р. Польська об'єднана робітнича партія припинила своє існування. Демонтаж комуністичної системи. Кириченко В. А.

Номер слайду 12

Кириченко В. А. Лех Валенса{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}1989 - 1990 Войцех Ярузельський1990 - 1995 Лех Валенса1995 - 2000 Александр Квасневський2000 - 2010 Лех Качинський2010 - 2015 Броніслав Коморовськийз 2015 Анджей Дуда. Президенти ПольщіВойцех Ярузельський Польща на шляху демократизації…Александр Квасневський. Лех Качинський. Броніслав Коморовський. Анджей Дуда

Номер слайду 13

Перший демократичний уряд представив програму кардинальних економічних реформ, які базувалися на:швидкому переході до ринкової економіки;зміцненні фінансової системи;рівності усіх форм власності і умов їх розвитку;здійсненні приватизації. Невідкладним завданням була нейтралізація впливу старої номенклатури, яка пробувала перешкоджати реформаторській діяльності нової влади.…та економічних реформ. Кириченко В. А.

Номер слайду 14

Нова економічна політика, здійснювана під керівництвом міністра фінансів Лєшека Бальцеровича, отримала назву “шокової терапії”.“Шокова терапія”Кириченко В. А. Лєшек Бальцерович, віце-прем'єр і міністр фінансів(1989 – 2000)

Номер слайду 15

Кириченко В. А.“Шокова терапія” – умовна назва комплексу радикальних економічних реформ, що спрямовані на “лікування” економіки держави, виведення її з економічної кризи. “Шокова терапія”

Номер слайду 16

Кириченко В. А.економічна стабілізація з боротьбою з інфляцією у якості першочергового завдання;здійснення більш жорсткої кредитної та податкової політики; стабілізація фінансової системи;врегулювання проблеми зовнішньої заборгованості;скасування контролю держави за ціноутворенням;скасування будь-яких обмежень у сфері торгівлі;формування комерційної банківської системи;скасування усіх обмежень на діяльність приватного сектору економіки;приватизація більшої частини державного сектору економіки;залучення іноземних інвестицій у національну економіку. Основні напрямки нової економічної політики“Шокова терапія”

Номер слайду 17

Зовнішньополітичний курс Польщі є виважений і прогнозований, спрямований на участь у формуванні стабільної системи безпеки у співпраці з ООН, НАТО, ЄС, Організацією з безпеки і співробітництва в Європі, розвиток дружніх відносин з усіма країнами світу, насамперед, сусідніми. Кириченко В. А. Польща у зовнішньополітичних відносинах. Спільне фото підписантів Лісабонської угоди. 13 грудня 2007 р.

Номер слайду 18

Кириченко В. А.з 1999 р. НАТО Польща у європейських інтеграційних процесахЄвросоюзз 2004 р. ОБСЄз 1975 р. Рада Європиз 1991 р. Спільні навчання військ НАТО в Польщі. Ожиш, 2019 р.

Номер слайду 19

Загальний підсумок. Сьогодні Польща за підтримки західних країн подолала економічну кризу і успішно розвивається. Кириченко В. А.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Гук Юлія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кушнір Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Січенко Марія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ковтуновська Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Горбач Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
18 листопада 2020
Переглядів
12915
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку