Презентація "Поняття конституційних прав і свобод людини і громадянина. Гарантії конституційних прав і свобод"

Про матеріал

Мета уроку: ознайомити учнів з конституційними правами, свободами та обов'язками людини і громадянина; розвивати вміння працювати із статтями Конституції України, вирішувати правові ситуації, розвивати критичне мислення; виховувати повагу до законів України та необхідність їх дотримання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: учитель історії Альона ПАНАСЮКПоняття конституційних прав і свобод людини і громадянина. Гарантії конституційних прав і свобод

Номер слайду 2

Мета уроку: ознайомити учнів з конституційними правами, свободами та обов'язками людини і громадянина; розвивати вміння працювати із статтями Конституції України, вирішувати правові ситуації, розвивати критичне мислення; виховувати повагу до законів України та необхідність їх дотримання.

Номер слайду 3

Очікувані результати: Після цього уроку ви зможете:називати конституційні права, свободи та обов'язки;людини і громадянина;пояснювати зміст конституційних прав та свобод людини і громадянина;аналізувати основні правові ситуації щодо дотримання чи порушення основних прав та свобод людини і громадянина; оцінювати важливість конституційних прав свобод та обов’язків для громадян і держави.

Номер слайду 4

Запитання 1. Що таке Конституція? Коли вона прийнята? 2. Коли прийнята Загальна декларація прав людини?3. Коли прийнята Конвенція ООН про права дитини?

Номер слайду 5

Конституція – це основний закон держави, найвищий нормативно – правовий акт, який закріплює основи суспільного ладу і державний устрій, систему, принципи організації і діяльності державних органів влади; права, свободи і обов'язки громадян.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Словникова робота: Декларація – офіційний документ, в якому проголошено певні принципи та положення. Конвенція – договір між державами з якогось спеціального питання. Організація об'єднаних націй(ООН) – найбільша і найвпливовіша Міжнародна правозахисна організація, створена у 1945 р.

Номер слайду 9

Конвенція ООН про права дитини – міжнародний документ про права дитини. Права людини – можливості людини мати певні матеріальні, культурні та духовні блага, необхідні їй для нормального життя та розвитку. Права дитини – певні спеціальні можливості, необхідні людині віком до 18 років для життя і досягнення зрілості.

Номер слайду 10

Конституційні права і свободи людини і громадянина – це визначені Конституцією та законами України можливості особи користуватися політичними, економічними, соціальними, культурними та іншими благами з метою задоволення особистих або суспільних інтересів і потреб. Конституція України закріплює коло прав і свобод у різних соціальних сферах.

Номер слайду 11

Конституційні гарантії прав і свобод людини і громадянина – це об’єктивні умови і засоби, які забезпечують фактичну реалізацію та всебічну охорону прав і свобод особи. Практична реалізація конституційних прав і свобод забезпечується двома категоріями гарантій: загальними та юридичними.

Номер слайду 12

Розгадування кросворду1. Акт законодавчого органу влади(парламенту) який має вищу юридичну силу щодо вищих нормативно-правових актів. 2. Особлива форма суспільної свідомості; вид суспільних відносин, спосіб регуляції дій людини в суспільстві за допомогою норм. 3. Особа яка не досягла 18-річного віку. 4. Сумлінне виконання особою діючих правил поведінки. 5. Особа яка не має правового зв’язку з жодною державою.

Номер слайду 13

6. Виражена за певних умов дозвіл або вимога здійснити або втриматися від здійснення якого-небудь вчинку.7. Здатність особи своїми вчинками набувати та реалізовувати права та обов’язки.8. Припущення яке визнається достовірним поки не буде доведено зворотне.9. У світовій практиці спосіб отримання громадянства за народження.

Номер слайду 14

10. Форма життєдіяльності людей, що склалась історично і відокремилась від навколишньої природи.11. Особа яка перебуває у сталих юридичних зв’язках із конкретною державою, що знаходить вираження саме в наявності відповідного громадянства.

Номер слайду 15

Права людини зазначені:{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Загальна декларація прав людини1948р. Міжнародна конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації1965р. Міжнародний пакт про громадські та політичні права1966р. Міжнародний пакт про економічні, соціальні, культурні права1966р. Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок1979р. Конвенція про права дитини1989р. Конституція України1996

Номер слайду 16

Номер слайду 17

1. Конституційні права і свободи людини і громадянина Конституційні права і свободи людини і громадянина – це визначені та за кріплені Конституцією України можливості людини та громадянина користуватися соціальними та іншими благами з метою задоволення особистих або суспільних інтересів і потреб, а також обирати вид і міру своєї поведінки.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

2. Конституційні гарантії прав і свобод людини і громадянина. Конституційні гарантії – це відповідні умови і способи, які сприяють реалізаціїкожною людиною і громадянином своїх прав, свобод і обов'язків, закріплених Конституцією України.

Номер слайду 20

3. Конституційні обов’язки громадянина. Конституційні обов’язки – це встановлені Конституцією України види необхідної обов’язкової поведінки особи, яка постійно або тимчасово перебуває на території України.

Номер слайду 21

Робота в групах з правовими ситуаціями. Завдання для І групи1. Мати двох неповнолітніх дітей відлучилася у справах, залишивши їх вдома. Діти бавилися сірниками, і через необережне поводження з ними в квартирі виникла пожежа. Сусіди, почули плач дітей з квартири, в якій була пожежа, викликали пожежників. Після прибуття рятувальники виламали двері й проникли в квартиру. Чи правомірні їхні дії? Чи порушили вони право на недоторканість житла?

Номер слайду 22

Завдання для ІІ групи2. Громадянин Сидоренко при влаштуванні на роботу заповнив анкету, в якій була графа – до якої віри ви належите ? Чоловік написав, що сповідує буддизм. На підставі цього йому було відмовлено у працевлаштуванні. Чи правомірні такі дії?

Номер слайду 23

Свобода людини є вихідним поняттям проблеми прав людини і громадянина. Вона характеризується ознаками:всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності і правах;людина має право робити все, що прямо не заборонено діючим законодавством;всі люди рівні в правових можливостях, правовому сприянні і правовій охороні;Свобода людини – це відсутність будь-яких обмежень, утисків у чомусь, можливість вибору моделі поведінки.

Номер слайду 24

Конституційні права і свободи людини і громадянина можна поділити на три групи: Особисті права і свободи людини (громадянські, природні) безпосередньо пов'язані з сутністю людини, як фізичної особи:право на вільний розвиток своєї особистостіневід'ємне право на життя право на повагу до гідностіправо на свободу та особисту недоторканістьправо на недоторканість житлаправо на таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденціїправо на невтручання в особисте та сімейне життяправо на свободу пересування і вільний вибір місця проживанняправо на свободу думки і слова, вільне вираження своїх поглядів і переконаньправо на свободу світогляду і віросповідання

Номер слайду 25

2. Політичні права і свободи громадянина України пов'язані з взаємовідносинами особи і держави, особи і органів державної влади та місцевого самоврядування, особи і політичних партій та інших політичних інститутів держави і суспільства:право на об'єднання у політичні партії та політичні організаціїправо брати участь в управлінні державними справами, всеукраїнському і місцевому референдумахправо вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядуванняправо на мирні збори, мітинги, походи і демонстрації

Номер слайду 26

3. Економічні, культурні, соціальні, екологічні та сімейні права людини:право кожного володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатом своєї інтелектуальної, творчої діяльностіправо кожного на підприємницьку діяльністьправо на працюправо працюючих на страйк для захисту своїх економічних та соціальних інтересівправо працюючих на відпочинокправо громадян на соціальний захист право кожного на житлоправо кожного на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'їправо на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування право на безпечне для життя і здоров'я довкілляправо кожного на освітуправо на свободу літературної, художньої, іншої творчої діяльності та її результати

Номер слайду 27

ОСНОВНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ: Загальна Декларація прав людини (1948 р.)Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права (1966 р.)Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (1979 р.)Конвенція про права дитини (1989 р.)інші міжнародно-правові документи. Конституція України (ІІ розділ)

Номер слайду 28

Конституція встановлює вичерпний перелік обов'язків людини і громадянина:обов'язок громадян захищати Вітчизнуобов'язок громадян шанувати держані символи України (ст.65)обов'язок громадян відбувати військову службуобов'язок кожного не заподіювати шкоду природіобов'язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом (ст. 67)обов'язок батьків утримувати дітей до їх повноліття (ст.51)обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків (ст. 51)обов'язок кожного отримати повну загальну середню освіту (ст. 53)

Номер слайду 29

Отже, гарантії захисту прав і свобод людини і громадянина забезпечуються і надаються як національним, так і міжнародним законодавством.

Номер слайду 30

Дякую за увагу!