Презентація "Поняття про оздоровчі системи та їх складові. Вибір харчових продуктів. Традиціні та сучасні системи харчування"

Про матеріал
Презентація до уроку, основні терміни та поняття, інтерактивні завдання для учнів з теми "Поняття про оздоровчі системи та їх складові. Вибір харчових продуктів. Традиційні та сучасні системи харчування".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про оздоровчі системи та їх складові. Вибір харчових продуктів. Традиційні і сучасні системи харчування. Підготувала вчитель основ здоров’я. Дудин Наталія Василівна. Прикарпатський військо-спортивний ліцей-інтернат

Номер слайду 2

Розв’яжіть кросворд{5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}1 О2 З3 Д4 О5 Р6 О7 В8 Л9 Е10 Н11 Н12 ЯЗдоров’я – це не лише відсутність хвороб, а й стан повного фізичного, душевного і соціального …«Подруга» спорту.«Бережи сукню знову, а … змолоду»Складовою здорового способу життя є здоровий…Ім’я Іванова, засновника системи загартування. Що, за народним прислів'ями, має бути в холоді?Противага пасивності. Спосіб відпочинку, профілактика перевтоми. Продукт рослинного походження, що використовують в їжу, для окремих видів масажу. Сучасний слоган прибічників здорового способу життя: «Здоровим бути …!»Процес взаємодії між людьми, може бути вербальним і невербальним. Має бути раціональним, збалансованим.

Номер слайду 3

КОНСПЕКТ УРОКУОздоровчі системи(ОС) – це комплекс спеціальних заходів і дій, спрямованих на збереження, зміцнення і відновлення здоров'я. ОС є традиційні, сучасні, науково обґрунтовані й народні. Йога(Індія) – найдавніший, метод свідомого гармонійного самовдосконалення людини. Ушу(Китай) – (різновид бойових мистецтв) метою є самозахист, оздоровлення, самовдосконалення. Цигун(Китай) – давньокитайська гімнастика, що поєднує фізичні вправи і медитацію. Загартування – це система гігієнічних заходів, спрямованих на підвищення стійкості організму до несприятливих впливів різних метеорологічних факторів (холоду, тепла). Фітотерапія – використання лікарських рослин для профілактики та лікування хвороб. Аромотерапія – використання ефірних олій. Фітонцидів рослин для укріплення фізичного та психічного здоров'я, косметичного догляду за тілом. Анімалотерапія – вид терапії, що використовує тварин і їхні образи для надання психотерапевтичної допомоги. Дальфінотерапія – метод лікування, заснований на спілкуванні з дельфінами.Іпотерапія – метод лікування, заснований на взаємодії людини зі спеціально навченим конем. Апітерапія – це медичне використання бджолиних продуктів. Гірудотерапія – давній метод лікування медичними пявками. Каністерапія – вид анімалотерапії з використаннм собак. Фелінотерапія – терапевтичний вид кішок. Ребефінг - дихальна терапія. З'ясувалося, що цей метод допомагає вилікувати невиліковні, з точки зору сучасної медицини, захворювання, зняти сильні психічні стреси, підвищити психофізичний потенціал, а може бути найголовніше - допомогти людині знайти сенс свого життя в собі самому. Дієтотерапія – добір оптимального набору продуктів відповідно до фізіологічних особливостей і рухової активності. Масаж - спеціальні прийоми дозованого розтирання тіла пацієнта руками чи за допомогою спеціальних апаратів. Арт-терапія – лікування засобами мистецтва: образотворчого, музикою, танцями. Кольоротерапія – використання позитивного впливу деяких кольорів на організм людини.

Номер слайду 4

ПРИТЧА "Звідки з'являються шкідливі звички?"У тваринному світі проводили опитування причин швидкого поширення паління, алкоголю.- Дятле, чому ви палете?-Палю сьогодні, тому що палив вчора.-Вівці, чому ви п'єте алкогольні напої?-Щоб підтримати компанію.-Мавпи, чому ви палите?-Любимо наслідувати знаменитостей. Мораль притчі: легковажність, бажання бути "як усі", наслідування, наївність і сліпа впертість головні причини шкідливих звичок!!!Запитання до класу: Чи сприяють шкідливі звички дорослішанню, ефективному спілкуванню? Як взаємодіють шкідливі звички і фізичне благополуччя?

Номер слайду 5

Фізичне благополуччя – це добрий стан організму, у якому злагоджено функціонують усі органи. Він легко пристосовується до змін довкілля, активно опирається хворобам. Фізичні якості людини:витривалістьспритністьгнучкість швидкістьсила

Номер слайду 6

ТРАДИЦІЙНІ І СУЧАСНІ СИСТЕМИ ХАРЧУВАННЯПоміркуйте на висловами: «Людина народжується здоровою, всі хвороби приходять з їжею» (Гіппократ)Здоровя набагато більше залежить від наших звичок і харчування, аніж від лікарського мистецтва. (Джонн Леббок)Вправа «Незакінчене речення»- Ми їмо, щоб… На вибір їжі впливають… У нашій родині є харчові звички…КОНСПЕКТ УРОКУОсновна складова оздоровчих систем – це безпечне харчування. Їжа приносить користь організму людини, але неякісна їжа може спричинити хворобу. Щоб їжа не завдавала шкоди, слід ознайомитись з основами безпечного харчування й навчитись оцінювати якість їжі. Наразі фахівцями розроблено велику кількість найрізноманітніших систем харчування, спрямованих на: оздоровлення організму, схуднення, нормалізацію і контроль маси, реалізацію важливих принципів, що полегшують роботу травних органів. Системи харчування: традиційні, сучасні, національні кухні, молекулярна кухня,наукові (теорія збалансованого, адекватного, роздільного харчування), альтернативні (вегетаріанство, сироїдіння, макробіотика, екоїжа).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Домашнє завдання: Розробити колаж або постер, мультимедійну презентацію на тему «План для корекції власного харчування»Опрацювання §7-9 підручника

Номер слайду 9

Матеріали для ознайомлення:1. Рекомендації щодо здорового харчування дорослих2. Тарілка здорового харчування3. Тарілки інших країн: https://www.facebook.com/ZHDD. UA/posts/374895559829090https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1: Prometheus+HLFD101+2019_T2/course/Формули розрахунку потрібної кількості калорій: https://medfond.com/static/kalkulyator-kalorii.htmlhttps://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17/pagehttps://liferules.com.ua/diyeti-i-shudnennya/dobova-norma-kalorij-dlya-cholovikiv-i-zhinok-i-skilki-vzhivati-v-den-shhob-shudnuti.htmlhttps://www.depo.ua/ukr/life/kak-rasschitat-dnevnuyu-normu-belkov-zhirov-i-uglevodov-10112014092000 Таблиці, за якими можна визначити енергетичну цінність кожного продукту, наприклад, за цим посиланнями:http://osobista.in.ua/yak-rahuvaty-kaloriyi-tablytsya-kalorijnosti-ta-harchovoyi-tsinnosti-produktiv.htmlhttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0146-00

Номер слайду 10

Будьте здорові!

pptx
Додав(-ла)
Дудин Наталія
Додано
19 жовтня 2020
Переглядів
1267
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку