Презентація "Порівняльна характеристика Якима Сомка та Івана Брюховецького

Про матеріал
У презентації подано порівняльну характеристику Якима Сомка та Івана Брюховецького за романом П.Куліша "Чорна рада"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Порівняльна характеристика Якима Сомка та Івана Брюховецькоговчитель Підгородненського ліцею №4 Галина Кузьменко

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Історичні постаті Яким Сомко та Іван Брюховецький. Сомко Яким Семенович (наказний гетьман України-Руси 1660-1663) – прилуцький полковник, брат першої жінки Б. Хмельницького. Очолював козацьке військо в битвах проти Кримського ханства та Московії. Після Чорної Ради під Ніжином, де гетьманську булаву перебрав І. Брюховецький, за наказом останнього був страчений разом зі своїми прибічниками (18.09.1663)Брюховецький Іван Мартинович (лівобережний гетьман 1663-1668) – ставленик Московії, проголошений гетьманом на Ніжинській Чорній Раді 17-18 червня 1663 року. На Чорній Раді за гетьманську булаву Лівобережної України боролися два свояки Б. Хмельницького – наказний гетьман Яким Сомко і ніжинський полковник Василь Никифорович Золотаренко, він же Нечипоренко та Васюта Ніжинський)

Номер слайду 6

Портрети БРЮХОВЕЦЬКИЙсереднього віку, середнього росту, постать і врода зовсім не гетьманська, так наче чоловік простенький, тихенький (не ватажок), очі якісь чудні, читає із-під тишка (злодій…пройдисвіт, гадюка{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} СОМКОкрасивий, високий, міцний, кремезний, кругловидий, русявий, голова в кучерях, як у золотому вінку, очі ясні, веселі як зорі, ходить, говорить по-гетьманськи, у дорогому вбранні

Номер слайду 7

ПОГЛЯДИ і ПЛАНИЯким Сомко прагнув зробити перепис, щоб утихомирити людей і визначити кожному місце в суспільстві: козаки мали захищати свій рідний край, селяни - орати і сіяти, науковці рухати науку і прогрес. Брюховецький кинув же безглузду утопічну ідею рівності, яку й не думав впроваджувати в життя, але яка була унікальною наживкою для черні, що могла забезпечити йому перемогу на виборах. переміг користолюбний Брюховецький, але і Яким Сомко був винен у тому, що не провів належної агітації, не згуртував своїх прибічників.

Номер слайду 8

Риси характеру й вдачі:цінує в людині високі моральні ідеали, дотримувався козацької моралі, мудрий політичний державний діяч, героїчна смертьпозирав гордо…узявшись у боки, потакає розпусникам, зрадив козацьким законам, моралі, підступність, слабкодухість, «собаці собача смерть»

Номер слайду 9

Не зовсім привабливі риси Якима Сомка:— Не люблячи запорожців, Сомко обожнює Кирила Тура за героїзм, відданість і мудрість;— образив Лесю, коли в її присутності віддав перевагу Туру, дотримуючись козацької моралі, згідно з якою бойовий побратим завжди ставився вище, ніж жінка чи кохана дівчина;— після поразки Сомко відмовляється від порятунку й подальшої боротьби (щоправда, заради друга та заради спокою в суспільстві, уникнення кровопролиття).

Номер слайду 10

Брюховецький Перед Ніжинською радою Брюховецький пообіцяв запорожцям, що дозволить безкарно грабувати майно Сомка, Золотаренка і їх прибічників. Ця обіцянка поширювалася й на чернь, яка допомогла йому стати гетьманом. Але як тільки Іванець досяг мети, він наказав низовцям чернь розігнати, а своїх політичних ворогів знищити фізично.

Номер слайду 11

Брюховецький«Сам Брюховецький стояв у голубому жупані перед своїх запорожців. Тут уже він був не той, що в Романовському Куті: позирав гордо, по-гетьманськи, і тілько всміхавсь, узявшись у боки».

Номер слайду 12

Брюховецький«Батьки мої рідні! Що ж (я) здолаю видумати путнє своїм нікчемним розумом? У ваших-то сивих, шановних головах увесь розум сидить! Ви знаєте всі стародавні звичаї і порядки — судіть, як самі знаєте, а моє діло махнути булавою, да й нехай по тому буде. Недармо ж я вас вивів із Запорожжя на Вкраїну: порядкуйте по-стародавньому, як самі знаєте; судіте і карайте, кого самі знаєте, а я свого розуму супроти вашого не покладаю. Усі ми перед вашими сивими чупринами діти, дурні».

Номер слайду 13

Пугач про Брюховецького«Бачимо, бачимо, вразький сину,— дармо, що ти гетьман,— до чого ми в тебе дожилися. Убрав єси нас у шори, як сам хотів! Вивезли ми тебе на своїх старих плечах у гетьмани, а тепер ти вже без нас думаєш Україною орудувати! Недовго ж поорудуєш! Я тобі кажу, що недовго! Коли взявсь брехати по-собачи, то й пропадеш, як собака! …брехнею світ пройдеш, то назад не вернешся. Плюйте, братці, на його гетьманство! Кому любо з нечестивим пройдисвітом у гріхах погибати, зоставайсь тут, а хто не хоче скаляти золотої слави своєї, той гайда з нами за пороги! А на прощання скажемо сьому Іродові, чого ми йому бажаємо: воно ж йому й не минеться”

Номер слайду 14

Кола Венакола Вена. СОМКОБрюховецький гетьманирозумні, енергійні, боролися за булаву.чесний, порядний, освічений, дотримується козацьких традицій і звичаїв; безкомпромісний; мріяв об’єднати Україну сильною рукою, зробити її незалежною. хитрий, облесливий, нечесний,  жорстокий; влади добився обманом, підкупом; зневажливо ставився до козацьких старійшин, черні; мріяв про особисту владу, славу та збагачення.пластиди

Номер слайду 15

Використані джерелаhttp://ukrlitra.com/tvory/tvory-ukrainskoiu/366-porivnialna-kharakterystyka-yakyma-somka-ta-ivana-briukhovetskoho-chorna-rada-kulishhttps://dovidka.biz.ua/obraz-bryuhovetskogo-chorna-rada/https://osvita.smr.gov.ua/content/uploads/2020/04/10. UL.9.docx

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Яковенко Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Матрос Марина Григорівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 квітня 2023
Переглядів
20224
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку