Презентація "Порівняльний зворот. Виділення порівняльного звороту на письмі"

Про матеріал

Використання презентації до уроку "Порівняльний зворот. Виділення порівняльного звороту на письмі" дозволяє внести нове у звичайні форми роботи вчителя, сприяє цікавому і повнішому, всебічному розкриттю, зрозумілішому поданню складного навчального матеріалу, і тим самим сприяє значному скороченню навчального часу для успішного засвоєння теми

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Порівняльний зворот. Виділення порівняльного звороту на письмі

Номер слайду 2

Любіть Україну, любіть. Мова барвиста, мова багата, рідна і тепла. Осінь одягалася поволі, прикрашалась в полі. Від першого грому земля здригнулася і затріпотіла, мов піймана пташка. Мова барвиста, мова багата, рідна і тепла, немов батьківська хата. Любіть Україну, як сонце, любіть. Від першого грому земля здригнулася і затріпотіла. Осінь одягалася поволі, наче весною квітка прикрашалась в полі.

Номер слайду 3

Сполучники Як, мов, немов, мовби, наче, неначе, начебто, неначебто, ніби, як ніби, нібито, буцімто

Номер слайду 4

2. Наша планета оповита невидимими шляхами,…. 3. Я люблю своє місто,…. 1. Могутній Дніпро несе свої води, …. 4.Серед океану лісів,………., яскравими барвами виграють росяні галявини.

Номер слайду 5

Порівняльний зворот на письмі виділяється комами

Номер слайду 6

Не виділяється комами Він був наче з заліза. Він поводився не як боягуз. Коли перед порівняльним зворотом наявні прислівники майже, зовсім. Якщо зворот, уведений у речення за допомогою сполучника як, має значення «у ролі кого, чого» і є прикладкою. Якщо порівняльний сполучник входить до складу фразеологічного звороту і його можна замінити синонімом. І. Франко як справжній учений мав широке коло всебічного знання (Г.Величко). Білий як сніг; знає як своїх п’ять пальців. Дівчинка говорила зовсім як доросла. Через рік син почав працювати майже як фахівець. Якщо порівняльний зворот є іменною частиною складеного присудка. Якщо перед порівняльним зворотом стоїть частка не.

Номер слайду 7

Фразеологізми як намальований; як на долоні; злетів як птиця; аж кипить у руках;

Номер слайду 8

2. Фальшиві друзі, мов перелітні птахи, покидають нас у лиху годину. 3. Люблю я слово чисте і прозоре, неначе дощ. 1. Вона була як голос України, що піднімав усіх на боротьбу. 4. Осінній вечір морозом дихав, у небі місяць немов п ’ятак.

Номер слайду 9

Домашнє завдання: ІІ рівень – § 14, вивчити правила, вправа 148 (письмово); ІІІ рівень – § 14, вивчити правила, скласти таблицю, коли виділяється і не виділяється порівняльний зворот. Речення для прикладів підібрати із твору І.Франка «І. Вишенський»; ІV рівень - § 14, вивчити правила, скласти таблицю, коли виділяється і не виділяється порівняльний зворот. Речення для прикладів придумати.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Vlasyk Nataliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шинкарьова Ніна
    Дякую. Використаю у роботі.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
25 березня 2018
Переглядів
11417
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку