Урок на тему:"Виготовлення тарілки в стилі декупаж з яєчної шкарлупи"

Про матеріал
Декупаж (decoupage) – французьке слово, яке перекладається як «вирізати». По суті, це виготовлення колажу або паперова аплікація. Така техніка оздоблення предметів побуту була винайдена китайськими селянами ще в 12 столітті, коли вони вперше зробили тонкий барвистий папір, який стали прикрашати різні речі. Назву мистецтво отримало лише в XVII сторіччі у Франції. У той час декупаж називали мистецтвом бідняків. Їм коштовні предмети інтер'єру були не доступні, і вони прикрашали старі меблі та інші предмети інтер'єру своїми руками.
Перегляд файлу

Тема. Виготовлення тарілки в стилі декупаж з яєчної шкарлупи.

Мета: прищепити відчуття в учнів приналежності до народу з міцним родовим корінням; розвивати творчі здібності, активність, мислення, творчу думку; виховувати національну свідомість, любов до рідного слова, культури, бажання здобувати знання.

Обладнання: фотографії, картинки, тарілки, серветки, клей ПВА,  набір фарб для декупажу,  шкаралупа з яєць, вода, біла акрилова фарба.

Форма проведення: бесіда.

Вік дітей: підлітки (11-14 років)

Хід заняття:

  1. Організаційна частина.

Добрий день!(сідайте). Мене звати Софія Василівна. Я  сьогодні проведу у вас заняття.

Усі  сідайте  тихо, діти.

Домовляймось   не  шуміти,

Руку  гарно  підіймати,

На  уроці  не  дрімати,

А  знання  мерщій  хапати  .

  1. Оголошення теми заняття.

─ На сьогоднішньому занятті, ми з вами поговоримо про виготовлення тарілок в стилі декупаж  з яєчної шкарлупи.

  1. Робота над темою.

 Учні, хто знає, що таке декупаж?

Декупаж (decoupage) – французьке слово, яке перекладається як «вирізати». По суті, це виготовлення колажу або паперова аплікація. Така техніка оздоблення предметів побуту була винайдена китайськими селянами ще в 12 столітті, коли вони вперше зробили тонкий барвистий папір, який стали прикрашати різні речі. Назву мистецтво отримало лише в XVII сторіччі у Франції. У той час декупаж називали мистецтвом бідняків. Їм коштовні предмети інтер'єру були не доступні, і вони прикрашали старі меблі та інші предмети інтер'єру своїми руками.

У 18-19 століттях техніка декупажу придбала величезну популярність серед дам. Вони обклеювали картинками все, що тільки було можна шкатулки, музичні інструменти.

  • Коли була винайдена така техніка і ким?
  • На вашу думку, чи користуються вироби в техніці декупаж попитом в наш час?

Останнім часом вироби в техніці декупаж користуються шаленим попитом у майстрів. Воно і не дивно. Адже такі вироби досить легко робити і виглядають вони просто приголомшливо!!! Декупаж широко використовується для прикрашання предметів інтер'єру, а також для створення подарунків. Декупаж здатний подарувати нове життя старим предметам. Він вносить нові цікаві штрихи в інтер'єр кожного будинку, додаючи йому оригінальності та вишуканості.

Переваги техніки декупажу

Найважливішим, мабуть, є те, що мистецтво декупажу може опанувати будь-хто. Для цього не потрібно особливих талантів. Потрібно лише бажання і терпіння, щоб йому навчитися. Зараз існують курси навчання цьому мистецтву, але при бажанні можна навчитися йому самостійно.Крім того, декупаж - для тих, хто не вміє малювати, тому як малювати тут не потрібно. А речі можуть виглядати як намальовані. У цій техніці використовуються спеціальні декупажні серветки і карти. Їх наклеюють на різні предмети, і створюється відчуття майстерно розмальованих речей.

Ось ми і сьогодні вирішили зробити ось таку чудову тарілку в техніці декупаж.

Для виготовлення тарілки в техніці декупаж нам знадобиться:

  • Будь-яка тарілка
  • Шкаралупа з яєць (на тарілку діаметром 20 см. пішло 4 штуки)
  • Клей ПВА і вода
  • Біла акрилова фарба
  • Набір фарб для декупажу
  • Акриловий лак в балоні
  • Серветка з мотивом

1.Тарілки потрібно протерти спиртом або промити засобом для миття посуду.

2.Тарілку досить рясно треба змастити клеєм ПВА, і в центр тарілки почати викладати маленькі шматочки вимитої і сухої шкаралупи, трохи придавлюючи її.

3.Після того як все добре висохне потрібно добре профарбувати тарілку акриловою білою фарбою в 2 шари, після кожного шару потрібно просушити фарбу 1 годину.

4.Як тільки фарба висохне,  приступити до декупажу, обраний нами мотив серветки накладати плоским тонким пензликом з центру тарілки, добре промазуючи клеєм ПВА по верху мотиву. Це треба робити досить педантично, щоб не утворювалися пузирі та накладання серветки. Оскільки всі ці дефекти будуть виглядати не дуже красиво.

5. І ось такий результат отримаємо, коли клей підсохне приблизно через 2 години, на верх тарілки треба налити ще один шар клею ПВА і добре розмастити.

6. Залишити сохнути приблизно на одну добу. Ось приблизно так повинна вийти тарілка!

7.У нас на тарілці залишилися білі поля, тепер треба взяти: білий акрил і набір фарб для декупажу, і підібрати колір фарби під колір серветки та підфарбувати усі місця, де це потрібно.

Ось так у нас вийшло. Таку ж операцію повторити зверху тарілки.

8. Коли фарба добре висохне, потрібно тарілку пофарбувати лаком. Щоб не було ніяких розводів, краще використовувати лак в балончику. Це потрібно зробити обов'язково. Лак надасть потрібного блиску і зробить малюнок на тарілці більш міцним та стійким до різноманітних негативних чинників. Ось і все!

— Як ви думаєте чи легко зробити тарілку в стилі декупаж?

Зробити таку тарілку в техніці декупаж, як бачите, не складно. Більше часу потрібно для того, щоб все добре підсохло. Тому, для створення такої краси потрібно вибрати відповідне місце, яке може тривалий час лишатися в спокої.

    4.Самостійна практична робота учнів

    5. Підведення підсумків

docx
Додано
22 листопада 2019
Переглядів
1227
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку