Презентація "Постмодернізм"

Про матеріал
В даній презентації подано матеріали, які можна використовувати при вивченні теми "Постмодерніз в мистецтві і літературі ХХІ століття"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Постмодернізм. Найвідоміші представники літератури постмодернізму

Номер слайду 2

«Постмодернізм - це не хоронологічно фіксоване явище, а певний духовний стан... В цьому сенсі є правомірним твердження, що кожна доба має власний постмодернізм...»У. Еко

Номер слайду 3

Постмодерні́зм — світоглядно-мистецький напрям, що в останні десятиліття XX століття приходить на зміну модернізму. Цей напрям — продукт постіндустріальної епохи, епохи розпаду цілісного погляду на світ, руйнування систем — світоглядно-філософських, економічних, політичних.

Номер слайду 4

«Щенок» Джеффа Кунса. Роберт Раушенберг.«Велосипеди». Берлін, Німеччина, 1998«The Painter Prince»Paul Salvator Goldengreen)

Номер слайду 5

Вперше термін «постмодернізм» згадується у 1917 році в роботі німецького філософа Рудольфа Панвінца «Криза європейської культури», але поширився він лише наприкінці 1960-х років спершу для означення стильових тенденцій в архітектурі, спрямованих проти безликої стандартизації, а пізніше – у літературі, малярстві та музиці.

Номер слайду 6

Мілан Кундера. Мілан Кундера (нар. 1929 р.) — всесвітньо відомий чесько-французький письменник, народився в м. Брно (Чехословаччина, тепер Чехія).Із середини 1950-х років стає знаменитістю: пише літературні статті, які бурхливо обговорюються, захищає авангардну поезію. У 1982 р. Кундера закінчив свій найвідоміший роман «Нестерпна легкість буття» про трагічну долю подружжя чехів, яке в 1968 р., рятуючись від радянської окупації, емігрувало до Швейцарії. У 1988 р. за цим романом Ф. Кауфман зняв фільм, і письменник здобув світову славу.

Номер слайду 7

Річард Девід Бах. Річард Девід Бах (нар. 1936 р.) — американський письменник, філософ, публіцист, народився в м. Оук-Парку, штат Іллінойс. Найвідоміший твір письменника повість-притча «Чайка на ймення Джонатан Лівінгстон» (1970) про чайку, що вчилася літати й по-справжньому жити, оволодівала нелегким мистецтвом самовдосконалення та самопожертви.

Номер слайду 8

Пауло Коельо. Пауло Коельо (нар. 1947 р.) відомийбразильськийписьменник і поет. Опублікував в цілому 18 книг - романи, коментовані антології, збірники коротких розповідей-притч. Прославився після видання роману «Алхімік» (1988), який довго залишався в першій десятці бестселерів. Це книжка про пошук сенсу життя, про труднощі, що виникають у житті людини, яка замислюється про своє призначення. Роман учить тому, що ніколи не треба впадати у відчай, потрібно дослухатися до свого внутрішнього голосу та вірити в себе.

Номер слайду 9

Італо КальвіноІтало Кальвіно (1923-1985) італійський письменник, критик. Усі інтереси обумовили своєрідність його творів, одним з яких є відомий роман «Якщо мандрівець однієї зимової ночі...» (1979). Головна тема твору роль літератури в житті людства і відмінності в її сприйнятті різними людьми. Книжка насичена алюзіями, як і належить твору літератури постмодернізму.

Номер слайду 10

Харукі МуракаміХарукі Муракамі (нар. 1949 р.) популярний японський письменник і перекладач, народився в м. Кіото, колишній столиці Японії. З-поміж відомих творів Харукі Муракамі можна виокремити містичнийроман «Хроніки Механічного Птаха» (1995). Головний герой твору — людина, яка залишилася наодинці із собою і шукає сенсу життя.

Номер слайду 11

Януш Леон Вишневський. Януш Леон Вишневський (нар. 1954 р.) один із найпопулярніших письменників сучасної Польщі. Дебютував у літературі романом «Ч» (2001), який оповідає про історію віртуального кохання.

Номер слайду 12

Умберто Еко. Умбе́рто Е́ко (5 січня 1932 р. Алессандрія, П’ємонт, Італія) — італійський письменник, філософ, лінгвіст, літературний критик, семіотик. і«Ім'я рози» або  «Ім'я троянди» – перший роман італійського пись-менника Умберто Еко, який відразу приніс йому світову славу. Жанр твору можна охарактеризувати як історичний детектив, але в той же час в ньому піднімаються важливі проблеми епохи. XIV століття, такі як погляд людини на релігію та науку. Українською роман переклала Мар'яна Прокопович.

Номер слайду 13

Милорад Павич. Милора́д Па́вич (15 жовтня 1929, Белград — 30 листопада 2009, Белград) — сербський поет, прозаїк, літературознавець, перекладач, фахівець з історії сербської літератури XVII—XIX ст.ст., сербського бароко та поезії символізму. Один з найчитаніших письменників екс-Югославії ХХ століття, його твори перекладено 30 мовами. Письменника вважають одним з найяскравіших представників постмодернізму і магічного реалізму XX століття.«Хоза́рський словни́к» – перший роман  Мілорада Павича,

Номер слайду 14

Патрік Зюскінд. Патрік Зюскінд (* 26 березня 1949, Амбах, Баварія, ФРН) — німецький письменник і кіносценарист. Успіх прийшов після виходу його першого твору «Контрабас». Найвідоміший твір Зюскінда «Запахи» (1985) перекладено 46 мовами, в тому числі і на латину, і продано близько 15 мільйонів екземплярів. У 2006 році роман було екранізовано німецьким режисером Томом Тиквером. Фільм називається «Парфумер: Історія одного вбивці».

Номер слайду 15

Найвідоміший твір Зюскінда «Запахи» (1985) перекладено 46 мовами, в тому числі і на латину, і продано близько 15 мільйонів екземплярів.«Парфуми: історія одного вбивці» — роман Патріка Зюскінда, що досліджує сенс запаху, його зв'язок із емоційним станом людини. У 2006 році роман було екранізовано німецьким режисером Томом Тиквером. Фільм називається «Парфумер: Історія одного вбивці».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Філатова Марія Олегівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Світова література (академічний, профільний рівень) 11 клас (Звиняцковський В.Я.)
Додано
18 березня 2019
Переглядів
2005
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку