Презентація "Поверхневі води України"

Про матеріал
Тема. Поверхневі води. Основні річкові басейни та їх характеристика. Характер гідрографії й водного режиму. Практична робота № 4 Мета: сформувати в учнів знання про загальні гідрографічні особливості території України, про річкові басейни України, загальні риси гідрологічного режиму та роботи річок; показати зв'язок гідрологічного режиму річок з кліматичними умовами; вчити аналізувати природні умови басейнів річок, робити висновки в розподілі річкового стоку; продовжувати формувати вміння роботи з картографічними джерелами; розвивати логічне мислення, пізнавальний інтерес, навички самостійної роботи з додатковою літературою; вміння надавати взаємодопомогу й виявляти ініціативу в роботі у групах; виховувати в учнів дбайливе ставлення до водних ресурсів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поверхневі води України. Основні річкові басейни та їх характеристика. Характер гідрографії й водного режиму. Підготувала Штогрин Ірина Петрівнавч. географії Городницької ЗОШ І-ІІ ст.

Номер слайду 2

Оргпсихологічний момент - відмінний настрій - добрий настрій - задовільний настрій - поганий настрій

Номер слайду 3

Пам'ятка для учнів1. Посміхніться вчителю, однокласникам.2. Гарний настрій і володіння собою допоможуть вам бути активними на уроці.3. Будьте уважні і доброзичливі.4. Не бійтеся помилятися, продемонструйте свої знання і вміння.5. Робіть самостійно висновки.6. Бажаю всім вам успіхів.

Номер слайду 4

Інтелектуальна розминка. Бліц - турнір “ Що ми знаємо? ”1. Текуча вода в руслі – 2. Заглиблення, у якому тече річка – 3. Річки, що впадають у головну річку –4. Територія, з якої річка та її притоки збирають воду – 5. Початок річки – 6. Місце впадіння річки – 7. Розгалуження річки на рукави – 8. Основа річкової системи – 9. Територія, що періодично затоплюється водою – 10. Скільки берегів у річки -

Номер слайду 5

1. Річка2. Русло, річище3. Притоки4. Річковий басейн 5. Витік6. Гирло7. Дельта8. Головна річка9. Пойма10. 2 Самооцінка

Номер слайду 6

Є люди, які закохані в героїчну суворість гір, у таємничу тишу лісів або в безмежжя вільних степів. А я люблю життєдайність води в будь-яких її проявах: і у величній повільності рівнинних річок, і в бурхливій нестямі гірських струмків, і в чистій пісні дзвінких джерел, і в загрозливому ревінні водоспадів…Борис Харчук

Номер слайду 7

1. Загальна характеристика річкової сітки України.2. Гідрографічний режим.3. Характеристика основних річкових систем.4. Сторінками цікавої гідрологіїПлан уроку

Номер слайду 8

Дати визначення “ падіння ”, “ похил ”, “ живлення ”, “ річковий стік ”, “ водний режим ”, “ робота річок ”. Визначити загальні особливості річок, найбільші річки. З'ясувати залежність річок від рельєфу і клімату. Продемонструвати вміння порівняти, використовувати інформацію і робити висновки. Висловити власне ставлення до проблеми значення води для побуту і господарського життя. Завдання:

Номер слайду 9

Азово-Чорноморського(Дніпро, Дністер, Південний Буг, Дунай, Прут, Тиса, Сіверський Донець)Балтійського(притока Вісли – Західний Буг, Сян)Річки України належать до басейнів:

Номер слайду 10

Завдання: Записати якнайбільше назв будь-яких лівих приток Дніпра. Гра “ Хто більше ”

Номер слайду 11

Дивний Дніпро в тиху погоду, коли вільно і лагідно несе крізь ліси і гори повні свої води. Ні колихнеться, ні загримить. Дивишся і не знаєш, плине чи не плине його величава широчінь, і уявляється, ніби весь він вилитий зі скла, і ніби голубий дзеркальний шлях, без мір широкий… Рідко яка птиця долетить до середини Дніпра. Пишний. Немає ріки йому рівної на світі…Микола Гоголь

Номер слайду 12

Падіння – це перевищення рівня висоти витоку річки над гирлом. П=hв-hг. П – падіння річкиhв – висота витокуhг – висота гирла. Як визначити падіння річки?

Номер слайду 13

hв – висота витоку річки Дніпро дорівнює 252мhг – висота гирла річки Дніпро 0м. П=252м-0м=252м. Відповідь: падіння річки Дніпро дорівнює 252м. Завдання: визначити падіння річки Дніпро

Номер слайду 14

Похил – це відношення падіння (см) до її довжини. Похил = П: ДП – падіння річки. Д – довжина річки. Як визначити похил річки?

Номер слайду 15

П – падіння річки Дніпро дорівнює 252 м. Д – довжина річки Дніпро 2201 км. Похил=25200см : 2201км=11см/км. Відповідь: похил річки Дніпро дорівнює 11см/км. Завдання: визначити похил річки Дніпро

Номер слайду 16

Дніпро. ЕТНОГРАФ Згадки про Дніпро знаходять в стародавніх літописах. Відомості про нього є в працях Геродота, Птоломея. У 440 р. до н. е. Геродот назвав річку Борисфеном, вважав її головною річкою Скіфії, а по значенню порівнював із Нілом.назва походить від ірано-скіфського слова “данаіпр”, де “дана” - вода, потік. На мові осетин, це слово і сьогодні означає “падаюча вода”. Слов'яни по доброму називали - Славутичем.

Номер слайду 17

ГЕОГРАФ1. Дніпро по довжині 3 річка в Європі.2. Витік на Валдайській височині із невеликого болота Аксенінський мох.3. Дніпро впадає в Дніпровський лиман Чорного моря.4. Річка тече з півночі на південь. 5. Дніпро належить до басейну Атлантичного океану і до басейну Чорного моря.6. Живлення в основному талими водами, а також за рахунок дощових та підземних вод.7. Розливається навесні, межень – восени.8. Дніпро типова рівнинна річка.9. Найбільші притоки: праві - Прип'ять, Тетерів, Інгулець, Рось; ліві - Десна,Самара, Псьол. Дніпро

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Дніпро. ЕКОНОМІСТПо Дніпру йде головний вантажообіг: лісоматеріали, хліб, будівельні матеріали. На Дніпрі знаходяться великі річкові порти: Київ, Черкаси, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Херсон. На річці побудовані ГЕС , та каскад водосховищ. Дніпровська вода використовується, як питна, в ній виловлюють рибу. Другим за площею басейном України і 14 в Європі є Дністер.

Номер слайду 20

Дністер. ЕТНОГРАФ Дністер відомий ще з праць давніх греків від Геродота (5 ст. до н.е.) до Птоломея (2 ст. н.е.) під назвою Тирас. З 4 ст. річку іменують Данас, що значить “швидка річка” від скіфського “дон” – річка і фракійського “істор” – сильна водна течія, потік.

Номер слайду 21

ГЕОГРАФ 1. Дністер – найбільша річка Західної України. Його довжина 1362 км. 2. Річка бере початок із гори Разлун в Карпатах. 3. Впадає в Дністровський лиман Чорного моря. 4. Тече з північного-заходу на південь. 5. Відноситься до басейну Атлантичного океану. 6. Живлення в основному снігове, а влітку – дощове. 7. В верхній течії – це типова гірська річка, в нижній – рівнинна. 8. Для Дністра характерні часті паводки. 9. Головні притоки: праві – Стрий, Свіча, Бистриця; ліві – Збруч, Серет. Дністер

Номер слайду 22

Дністер. ЕКОНОМІСТСудноплавний від міста Галич. Головні порти: Бендери, Тираспіль, Могильов-Подільський. Побудована ГЕС. Водосховища: Дубосарське, Дністровське.

Номер слайду 23

ЕТНОГРАФПівденний Буг був відомий ще давнім грекам . Геродот у своїх працях згадував його під назвою Гіпаніс. Річка оспівана в народних піснях та думах. Південний Буг. ЕТНОГРАФПівденний Буг був відомий ще давнім грекам . Геродот у своїх працях згадував його під назвою Гіпаніс. Річка оспівана в народних піснях та думах.

Номер слайду 24

Південний Буг. ГЕОГРАФ1. Довжина 806 км.2. Бере початок на Подільській височині.3. Впадає в Бузький лиман Чорного моря.4. Належить до басейну Атлантичного океану.5. Тече із півночі на захід та південь.6. Живлення дощове, снігове, підземними водами.7. Річка рівнинна, на ній є пороги.8. Притоки: Інгул, Синюха.

Номер слайду 25

Південний Буг. ЕКОНОМІСТДля господарства країни водні ресурси Південного Бугу мають значення як джерело зрошення. На річці побудовано 13 невеликих ГЕС , ряд водосховищ. Річка судноплавна тільки в нижній течії. Порти: Миколаїв, Вознесенськ.

Номер слайду 26

Висновки ЕКОЛОГАРічки України протікають через господарсько освоєні та густозаселені райони, тому забруднені відходами виробництва (фенолами, сполуками міді, цинку) і комунального господарства. Значну загрозу для річок становлять добрива, отрутохімікати, які потрапляють з полів разом з талою та дощовою водою. Потребують розв'язання питання очищення використаних вод, щоб зменшити “цвітіння” води. Створення штучних водойм призвело до вилучення з сільськогосподарського використання земельних угідь.

Номер слайду 27

Висновки ЕКОЛОГАВелике економічне лихо прийшло на Дніпро в квітні 1986 р., коли сталась трагедія на Чорнобильській АЕС. У донних відкладах Дніпровських водосховищ виявлені значні площі з підвищеним рівнем радіації. СУСПІЛЬСТВО ПОВИННО ЗВЕРНУТИ УВАГУ НА ОЧИЩЕННЯ РІЧКОВИХ СИСТЕМ УКРАЇНИ

Номер слайду 28

Бережімо річки !!!Важливу роль у житті природи відіграють і малі річки, які потребують належної і постійної охорони, кількість їх останніми роками помітно зменшилась. Їх збереження та оздоровлення набуває першочергового значення.

Номер слайду 29

Сторінками цікавої гідрологіїЗавдання: знайдіть річки на карті, назви яких починаються зі слів:“мокрий”,“сухий”,“гнилий”. Визначте, до басейнів яких великих рік вони належать.

Номер слайду 30

Вікторина “Тварини та рослини в назвах річок”Які річки мають назви тварин або рослин? Визначте, до басейнів яких великих рік вони належать?Які віддалені річки мають однакову “зміїну” назву?Які річки “літають”?Які річки “повзають”?Вода яких річок має бути “солодкою” на смак?Яка річка сильно “жалиться”?Яку річку легко переломити?

Номер слайду 31

Домашнє завдання- Опрацювати матеріал &24,25.- Скласти комплексну характеристику однієї з річок.- Підготувати цікаві повідомлення про озера України.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Подрушняк Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Терен Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 лютого 2019
Переглядів
7201
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку