ПРЕЗЕНТАЦІЯ «ПОВІСТЬ «ТАРАС БУЛЬБА». СЮЖЕТ ТВОРУ. ВНУТРІШНІЙ ЕПІЧНИЙ РОЗМАХ ТВОРУ»

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ «ПОВІСТЬ «ТАРАС БУЛЬБА». СЮЖЕТ ТВОРУ. ВНУТРІШНІЙ ЕПІЧНИЙ РОЗМАХ ТВОРУ»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОВІСТЬ «ТАРАС БУЛЬБА». СЮЖЕТ ТВОРУ. ВНУТРІШНІЙ ЕПІЧНИЙ РОЗМАХ ТВОРУ

Номер слайду 2

ПЕРЕГЛЯД ВІДЕО «ТАЄМНИЦІ ГОГОЛЯ: МІСТИКА, ДИКАНЬКА І НЕНАПИСАНА ІСТОРІЯ УКРАЇНИ»https://youtu.be/h. Xy. D1 Ld. AUKg

Номер слайду 3

ПРИГАДАЙМО!Розкажіть про життєвий шлях М. Гоголя за планом:1. Місце народження. 2. Юні роки.3. Життя у Петербурзі.4. Мандрівки за кордон.

Номер слайду 4

ПРИГАДАЙМО!Розкажіть про творчість М. Гоголя за планом:1. Перший невдалий твір.2. Перший великий твір, який приніс популярність. 3. Загальний огляд творчості (якими жанрами представлена, український колорит у творах).

Номер слайду 5

ПРИГАДАЙМО!Розкажіть про місце М. Гоголя на порубіжжі двох культур за планом:1. Чому виникла суперечка про те, представником якої літератури є Гоголь.2. Навести п’ять аргументів на користь того, що Гоголь – український письменник.

Номер слайду 6

ІСТОРІЯ НАПИСАННЯ ПОВІСТІ «ТАРАС БУЛЬБА»Відомо, що М. Гоголь захоплювався історією. Він вивчав літописи, спеціальну літературу, детально досліджував пам’ятки народної творчості. На кафедрі загальної історії в Київському університеті читав історію середніх віків для студентів ІІ курсу філологічного університету. У листі до Максимовича від 12 лютого 1834 року Микола Васильович повідомив про намір написати історію України у чотирьох великих томах. Історію України М. Гоголь не видав, зате написав повість «Тарас Бульба».

Номер слайду 7

Приблизно в 1830 р. у Н. В. Гоголя з’явилася ідея твору «Тарас Бульба». Ні для кого не секрет, що над створенням цього твору автор працював близько 10 років. Гоголю довелося переписувати твір близько восьми разів. Але навіть тоді письменник не був задоволений остаточним варіантом свого твору.

Номер слайду 8

Славетна повість Миколи Гоголя «Тарас Бульба» вперше побачила світ у збірці «Миргород» 1835 року. Вдруге – в 1842 році, в чотиритомнику, першому зібранні творів письменника. І це був істотно інший твір. Цензура попрацювала над ним, прибравши «українськість».

Номер слайду 9

Деякі зміни, яких зазнало друге видання повістіДодано три розділи. Докорінно змінилася характеристика запорізьких козаків, які палко бажають аби Україна «приєдналася» до Росії. У другій версії повісті Тараса Бульбу спалюють, а в першій – лише беруть у полон. До офіційної промови Тараса Бульби додали славу про православну віру та царя.

Номер слайду 10

ФІЛЬМ «ДУМА ПРО ТАРАСА БУЛЬБУ»https://youtu.be/BHk. MR_e. Cdc. I

Номер слайду 11

СЛОВНИКОВА РОБОТАБурса – це чоловіча духовна школа у XVIII — середині XIX ст. Бурсак – вихованець бурси. Семінарист – учень духовної семінарії. Сергій Овчаренко. Ілюстрація до сучасного видання повісті.

Номер слайду 12

Тарас Шевченко «Зустріч Тараса Бульби з синами»

Номер слайду 13

ЖАНРОВА СПЕЦИФІКА ТВОРУ «ТАРАС БУЛЬБА»Пригадайте, що таке повість. Які її ознаки? Повість – епічний твір середнього розміру, в якому змальовано життя одного чи кількох героїв протягом тривалого або важливого за подіями часу. ОЗНАКИ ПОВІСТІЕпічний прозовий жанр літератури. Однолінійний розгорнутий сюжет. Переважно один головний герой, навколо якого групуються другорядні персонажі. Зображено тривалий період життя головного героя. Наявність описів.

Номер слайду 14

ПИСЬМОВИЙ АНАЛІЗ ТВОРУ 1. Назва твору. Назва збірки, у якій він був опублікований. 2. Рід.3. Жанр.4. Тема.5. Ідея. 10. Ваше враження від твору. 6. Проблематика.7. Головні та другорядні герої.8. Сюжет (експозиція, зав’язка, розвиток дії, кульмінація, розв’язка).9. Композиція (зі скількох розділів складається, роль позасюжетних елементів). Видання у першій редакції (переклад Василя Шкляра)

Номер слайду 15

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Виписати цитати для характеристики Тараса Бульби. 2. За бажанням переглянути повністю «Думу про Тараса Бульбу». Підготувати усне висловлювання про свої враження від фільму.

pptx
Додано
8 січня
Переглядів
1108
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку