Презентація "Повітроплавання"

Про матеріал
Презентацію можно використати до уроку з теми "Повітроплавання". Підручник інтегрованого курсу «Довкілля» для 6 класу закладів загальної середньої освіти (авт. Григорович О. В., Болотіна Ю. В., Романов М. В.) та інтернет-ресурсів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОВІТРОПЛАВАННЯДовкілля 6 клас

Номер слайду 2

Відгадайте ребус

Номер слайду 3

Відгадайте ребус

Номер слайду 4

Відгадайте ребус

Номер слайду 5

Повітроплавання. Сьогодні ми розглянемо розвиток повітроплавання та його вплив на сучасні технології. Ми дослідимо історію аеростатів, розвиток літаків та інновації в галузі гелікоптерів.

Номер слайду 6

Якщо густина тіла (або середня густина) менша, ніж у води, то воно спливає на її поверхню. Це справедливо й для газів: газ з меншою густиною ніж у повітря, здійматиметься в повітрі вгору. Пригадайте. Аеростат (від грец. aer — повітря та statos — нерухомий). Початок розвитку аеростатів пов'язаний з XVIII століттям, коли відбувся перший пілотований польот у 17. Монгольф'єр та Годар внесли вагомий внесок у розвиток цієї технології.

Номер слайду 7

𝐹тяж<𝐹арх ρсеред. кулі (нейлон + газ або гар.пов)<ρпов Повітряна куля піднімається вгору. Підіймальна сила повітряної кулі𝐹арх 𝐹тяж Для повітроплавання використовували повітряні кулі. Щоб куля піднімалася у повітрі, її треба наповнити газом, який має густину меншу, ніж густина повітря.

Номер слайду 8

ЕВОЛЮЦІЯ ЛІТАКІВРозвиток літаків почався з конструкцій Леонардо да Вінчі та досяг величезних успіхів завдяки братам Райт. Сучасні літаки є продуктом величезних технологічних досягнень. У літаків застосовано аеродинамічний принцип — унаслідок руху повітря виявляє підйомну силу. Підйомна сила повітря виявляється лише за великої швидкості руху. Для цього на літаки встановлюють двигуни, які розганяють літак до необхідної швидкості.

Номер слайду 9

Сила тяжіння. Підйомна сила. Сила опору повітря. Сила тяги двигунів. Завдання: Позначте на малюнку сили, що діють на літак під час його руху.

Номер слайду 10

Види двигунів літаків. РеактивніГвинтовіПід час згорання палива в такому двигуні утворюється багато газуватих речовин, які з великою швидкістю викидаються із сопла. У такий спосіб літак нібито «відштовхується» від газуватих продуктів згоряння і рухається в протилежному напрямку. Гвинтовий двигун для тяги використовує повітря, тож він не дієвий на дуже великих висотах (у стратосфері). До того ж лі-таки з такими двигунами помірно повільні — їхня швидкість не більша за 700 км/год.

Номер слайду 11

Інновації в гелікоптерах. Розвиток гелікоптерів відбувався з початку XX століття, коли Ігор Сікорський створив перший успішний прототип. Сучасні гелікоптеривикористовуються в різних сферах, від транспортування до пошуково-рятувальних операцій.

Номер слайду 12

Гелікоптер або вертоліт, або гвинтокрил тип літальних апаратів, що використовує гвинтовий двигун. У них несучий гвинт прикріплений зверху й обертається в горизонтальній площині. Проте, якщо гелікоптер перебуває в повітрі, обертаючийся несучий гвинт примушує обертатися корпус гелікоптера у зворотному напрямку. Щоб уникнути цього, у хвостовій частині гелікоптера розташований ще один гвинт, який обертається у вертикальній площині.

Номер слайду 13

Ключова думка параграфа. Літальні апарати використовують повітря для створення підіймальної тяги, проте за різним принципом – аеростатичним або аеродинамічним

Номер слайду 14

Формуємо компетентність. Я поміркую і зможу дати відповідь. У чому полягає аеростатичний спосіб польоту? Якою має бути середня густина літальних апаратів із таким способом руху?Які речовини можна використовувати для польотів аеростатів?Чим гвинтовий двигун відрізняється від реактивного?Схарактеризуйте, що спільного та відмінного у способах руху аеростатів, літаків і гелікоптерів.

pptx
Додано
9 березня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку