Презентація: "Позакласне читання: Е. М. Ремарк. Роман «Три товариші».

Про матеріал
В презентації висвітлено життєвий і творчий шлях німецького письменника Е.М.Ремарка та подано аналіз роману "Три товариші".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Позакласне читання: Е. М. Ремарк. Роман «Три товариші». Усі ви – втрачене покоління. Ернест Хемінгуей. План 1. Сповідальна проза Ремарка. Тема "втраченого покоління" в романі.2. Роман "Три товариші" - життєвий біль Ремарка.3. Система образів у романі. Життя "маленької людини".

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Роман Ремарка «Життя в борг» — своєрідне переплетення філософських думок і побутових елементів. Особливість цього твору, яку відзначили всі літературні критики, — психологічна спрямованість і майже абсолютна аполітичність. Саме відсутність політичного контексту і відкритість душ головних героїв підкуповує і змушує все глибше і глибше занурюватися в сюжет, не побоюючись наштовхнутися на якесь подвійне дно в описах автора або діалогах героїв.

Номер слайду 5

В центрі роману «Життя в борг» — любов приреченої на смерть молодої Ліліан і старіючого гонщика Клерфе, яка зароджується на тлі миру і спокою, який нарешті прийшов до Європи після Другої світової війни. Здавалось би, головні герої дуже різні: їх розділяє не тільки вік, але й погляди на багато подій. І в той же самий час вони дуже схожі: обидва навчилися цінувати кожну мить життя в очікуванні смерті — Ліліан унаслідок своєї невиліковної хвороби — туберкульозу, а Клерфе в силу свого багатого життєвого досвіду, який захопив воєнні роки і небезпечну роботу професійного гонщика, коли будь-який поворот може стати останнім.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Побудова роману «Життя в борг» також відрізняється своєрідністю — по суті це зібрані воєдино окремі епізоди, розділені місцем дії і часом, що змінюють одне одного подібно кінокадрам — без яких-небудь словесно оформлених переходів, і позначені тільки відступами в тексті. Авторська розповідь раз у раз змінюється внутрішніми монологами і діалогами героїв, що не навіюють нудьгу, як це часто буває, а навпаки, спонукають до подальшого читання.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

При всій своїй простоті розповіді роман «Життя в борг» несе в собі глибинний сенс — сенс радості і насолоди кожною секундою прожитого життя, адже завтра вже може бути смерть. Саме це і намагається донести до читача автор: ми всі приречені на те, щоб жити, і ми всі приречені на те, щоб померти, тому потрібно цінувати своє життя вже зараз, сьогодні, а не колись потім. І не варто розмінюватися на всякі непотрібні справи, розтрачувати себе на неважливі події.

Номер слайду 10

 Ми не цінуємо те, що маємо. Тільки усвідомивши, що в будь-який момент все закінчиться, ми починаємо поспішати жити і проживаємо не одну, а багато сотень життів в борг. Читати обов'язково варто, хоча б для того, щоб ще більше цінувати життя. Адже вона дана лише раз, і необхідно радіти кожній її миті. Саме цьому вчить Ремарк, цей письменник - песиміст, геніально перетворює свій песимізм неприкрите насолоду життям. Ця книга присвячена життю. Вона вчить хворих, що робити коли лікар сказав “ми зробили все що могли, а далі як дасть Бог”,а також показує, що потрібно жити, а не існувати.

pptx
Додано
21 березня
Переглядів
1972
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку