Презентація позакласного заходу

Про матеріал
Позакласний захід розроблений для учнів 9-х класів. Можна залучати також 7-8 класи. Захід складається з 5 турів, де учні можуть використовувати не лише свої хімічні знання, але і логіку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічний коктейль

Номер слайду 2

День за днем і рік за роком Йде наука дужим кроком. Незвичайні речовини Підкорилися людині. Вже мільйони їх сьогодні: Синтетичні і природні. Ті – вдягають і лікують, Ці – будують і харчують. Сплави різні чудодійні. Навіть в космосі надійні. Полімери і тканини – Все для мудрої людини. Щоб природи суть пізнати, Треба довго працювати, Шанувати кожну мить, Що не вертається, біжить.

Номер слайду 3

Хід заходу. Ведучий. Сьогодні, на грі-конкурсі «Хімічний коктейль» свої знання з хімії нам покажуть дві команди.(Оголошуються назви та склад команд)Визначити команду переможців нам допоможуть наші члени жюрі. (Представлення членів жюрі)Гра складається з п’яти турів:І тур – «обізнаність»ІІ тур – «що то за хімічний елемент?»ІІІ тур - «втрачена відповідь»ІV тур – «шифрувальний»V тур – «видатний вчений»

Номер слайду 4

І тур «обізнаність»На запитання першою відповідає та команда, учасник якої швидше підніме руку. 1. Який хімічний елемент був спочатку відкритий на Сонці, а потім — на Землі? (Гелій)2. Який хімічний елемент називають «царем живої природи»? (Карбон)3. Який з цукрів найсолодший? (Фруктоза. Вона в 1,7 рази солодша за сахарозу, яку беруть за стандарт солодкості)4. Чому лід плаває на поверхні води? (Тому що густина льоду менша за густину води в рідкому стані)5. За що в давнину на людину чекала кара через повішання на позолоченій шибениці, в одязі, прикрашеному блискітками? (Так карали звинувачених у брехні алхіміків та фальшивомонетників)6. Як називається окрошка з точки зору складу? (Суміш)7. Прикрасу з якого металу прагнула мати кожна паризька модниця у 1860-ті роки? (В 1860-і роки кожна паризька модниця обов’язково повинна була мати в своєму арсеналі хоча б одну прикрасу з алюмінію — металу, що цінувався у ті часи вище за срібло та золото)

Номер слайду 5

8. В яких харчових продуктах міститься багато Феруму? (Гречка, соя, какао)9. Як називається метал, що викликає лихоманку? (Золото)10. Який метал входить до складу хлорофілу? (Магній)11. Як називається унікальний водний басейн, у якому зосереджено 20% усієї прісної води нашої планети? (Озеро Байкал)12. Який метал має бактерицидні властивості? (Срібло)13. Який газ є продуктом фотосинтезу? (Кисень) 14. Елемент з порядковим номером 1? (Гідроген)15. Таблиця, в якій зібрані всі хімічні елементи ? (ПС)16. Речовини, розчини яких проводять електричнийструм? (Електроліти)17. Назвіть метал, вимірювач температури. (Ртуть)18. Назвіть дві хімічні речовини, які завжди беруть з собою у дорогу туристи. (H2 O, Na. Cl)19. Як називається хімічна речовина жовтого кольору, що утворюється у слуховому каналі? (Сірка)20. За допомогою якого медичного розчину можна виявити наявність крохмалю? (Спиртовий розчин йоду)

Номер слайду 6

Кожній команді будуть надані деякі відомості про хімічні елементи, а вони повинні відгадати, про який саме хімічний елемент йде мова. За кожну правильну відповідь команда отримує 1 бал.1. Додайте до назви ... • ... міста Рубі в США три букви в кінці слова, і ви отримаєте назву хімічного елемента, який застосовується в фотоелементах, лампи денного світла. (Рубідій.) • ... Цин річки, що протікає в Палестині, лише одну букву в кінці слова, і ви дізнаєтеся назву хімічного елемента, який входить до складу латуні. (Цинк.) • ... міста Бай в Східному Казахстані дві букви в середині слова, і ви отримаєте назву хімічного елемента, який застосовується у виробництві фарб, скла, емалей. (Барій.) • ... косметичної мазі три букви в кінці слова, і ви отримаєте назву хімічного елемента, який застосовують в електроніці. (Крем - кремній.) • ... річки Сірий у Північно-Східної Франції одну букву в кінці слова, і ви отримаєте назву «пекельного» елементу. (Сіра.) • ... солодкої драглистої страви, що готується із фруктових соків з желатином, дві букви в кінці слова, і ви отримаєте назву хімічного елемента, який алхіміки вважали пов'язаним з Марсом. (Желе - залізо.) ІІ тур - «що то за хімічний елемент?»

Номер слайду 7

2. Замініть у назві ... • ... міста Лантів дві останні букви, і ви отримаєте назву хімічного елемента, відкритого в 1839г. К. Мосандером. (Лантан.) • ... тварини, що відноситься до типу кишковопорожнинних, одну букву, і ви отримаєте назву радіоактивного хімічного елемента. (Актинія - актиній.) • ... географічної області Прикарпаття Полонини дві останні букви так, щоб отримати назву хімічного елемента, який виділений в 1898 р. подружжям Кюрі і названий на честь батьківщини Марії Складовської-Кюрі. (Полоній.) • ... міста Брум в Австралії одну букву, і ви отримаєте назву хімічного елемента, в перекладі з грецького означає «смердючий». (Бром.) • ... річки Йом в Таїланді останню літеру, і ви дізнаєтеся назву хімічного елемента, який міститься в морських водоростях і в перекладі з грецького означає «фіолетовий». (Іод.) 3. Так називають і хімічний елемент, і ... • ... гіганта у давньогрецькій міфології, що вступив у боротьбу з богами, і людину величезних творчих можливостей, і великий нагрівач для води. (Тітан.) • ... планету, і річку, і бога неба в грецькій міфології. (Уран.) • ... жовту речовину, що утворюється в вушному каналі, і мінерал. (Сірка.)

Номер слайду 8

ІІІ тур - «втрачена відповідь»У цьому турі потрібно дати правильну відповідь із затримкою на одне запитання. Запитання: Команда «№1»Назвіть назву своєї команди. (Команда мовчить)Хто відкрив періодичний закон? (Команда називає свою назву)Як називають реакцію, у процесі якої із кількох речовин утворюється одна? (Д.І. Менделєєв)Яку допомогу потрібно надати при зупинці дихання? (Сполучення)Що слід робити, якщо розлили кислоту? (Штучне дихання)Як ви виконуєте домашнє завдання з хімії? (Засипати содою і витерти серветкою). Команда «№2»Назвіть назву своєї команди. (Команда мовчить)Назвіть речовину, що утворюється при взаємодії кисню з воднем? (Команда називає свою назву)Яку речовину додаємо до їжі, щоб покращити її смак ? (Вода)Якою речовиною обробляють опіки? (Сіль або цукор)Що виносите із собою з уроку хімії? (Мазь проти опіків)Ділу час, а розвагам… (Знання).

Номер слайду 9

ІV тур – «шифрувальний»Команди отримують завдання на листках і протягом 5 хвилин виконують його. Команда, яка швидше виконала завдання, отримує 5 балів. Для виконання завдань командам надають український алфавіт. Завдання: Розшифруйте криптограму, в якій подано ім’я та прізвище французького токсиколога початку ХІХ ст., який уперше розробив спосіб, що дозволив виявити миш’як в організмі людини. Криптограми:12, 9, 5 – тверда вода.21,6,14,15,12,21,19,1,12,6,30,14 – індикатор на луги.17,1,5,9,29 – радіоактивний хімічний елемент.13,15,12,26 – одиниця вимірювання кількості речовини.31,3,17,15,16,9,29 – хімічний елемент, названий на честь Європи. Відповідь: 1) лід, 2) фенолфталеїн, 3) Радій, 4) моль, 5) Європій. М А Т Ь Є О Р Ф І Л

Номер слайду 10

V тур – «видатний вчений»Працюємо із цим завданням як з таблицею розчинності. Літери, що відповідають вірним відповідям, утворять ключове слово – прізвище видатного вченого, лауреата Нобелівської премії, автора теорії електролітичної дисоціації. (Арреніус)

Номер слайду 11

(Журі підбиває підсумки). Ведучий оголошує команду переможців.

pptx
Додано
29 серпня 2019
Переглядів
1312
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку